Türk askerinin girdiği çatışmalardaki savunma hattını kuvvetlendirmek ve askerlerin güvenle taşınabilmesi amacıyla tasarlan Kirpi, yıllar süren yoğun Ar-Ge çalışmalarının ardından, 2009 yılında Türkiye’nin yerli ve milli gücü BMC tarafından üretilmeye başlandı. Üretiminden bu yana hem teknolojik hem de donanımsal geliştirme çalışmaları devam eden Kirpi, uluslararası düzeyde akredite olmuş test laboratuvarları tarafından yapılan son derece kapsamlı mayın, el yapımı patlayıcı ve balistik testlerini başarıyla geçerek, uluslararası arenada da büyük beğeni kazanmayı başardı.

ASKERİ BİRLİK TAŞIMADAKİ EN ÖNEMLİ ARAÇLARDAN BİRİ

BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, Kirpi ailesinin yurt içi ve yurt dışında kaydettiği başarıları şu sözlerle anlattı: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel talebi üzerine tasarladığımız Kirpi ailesi personel taşıyıcı, savaş aracı, ambulans, komuta ve kontrol aracı, yük taşıyıcı gibi farklı amaçlarla kullanılarak, Kuzey Irak’tan Suriye’ye kadar Türk askerinin ayak bastığı her noktada onunla birlikte yer alıyor. Üstelik sadece Türkiye’de değil; Tunus, Türkmenistan ve Katar gibi dost ve müttefik ülkelerde de kullanılıyor. Türkiye’nin yerli ve milli markası BMC olarak, sağladığı yüksek korumayla güvenli askeri birlik taşımadaki en önemli araçlardan biri olan Kirpi ailesinin üreticisi olmaktan gurur duyuyoruz.”

YURT DIŞINA 1400 ADETTEN FAZLA KİRPİ İHRAÇ EDİLDİ

Kirpi (4X4), araca arkadan biniş ve iniş, hava ve demir yolu ile taşınma, opsiyonel görüş sistemleri, opsiyonel arka görüş kamerası ve otomatik yangın söndürme sistemleri gibi pek çok ayırt edici özelliğe ile sınıfındaki diğer araçlardan ayrılıyor. Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri ve yurt dışına bin 400 adetten fazla Kirpi (4X4) teslim edildi.

KİRPİ 6X6’NIN ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Kirpi (4X4) Ambulans ise mayına karşı korumalı olması, özel olarak geliştirilen iç tasarımı ve eksiksiz donanımı ile tam teşekküllü ambulans görevini yerine getiriyor. Özellikle yoğun çatışma bölgelerinde, yaralıların güvenli ve oldukça hızlı bir şekilde bölgeden uzaklaştırılması için geliştirilen bu araç, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülke ordularının en önemli ihtiyaçlarından birisini karşılamak üzere üretiliyor.

BMC, Kirpi 4x4’ün ardından, yüksek düzeyde yük kapasitesi gerektiren ve zorlu arazi koşulları için Uzaktan Kumandalı Otomatik Silah İstasyonlu Kirpi 6x6’yı üretmeye başladı.