Bursa’da C tipi eksantrik pres makinelerini üretmek amacıyla kurulan Ales Pres, 5 farklı ürün gamıyla sektörün ihtiyaçlarına modern üretim tesisinde cevap vermeye devam ediyor. Sektöre Servo Pres ürününü sunmaya hazırlandıklarını söyleyen Ales Pres Satış Müdürü Mustafa Karakoç, “Müşterilerimizin istekleri doğrultusunda özel pres üretimi yapıyoruz. Katalog ürünlerden ziyade tamamen katma değeri yüksek ürünler üretiyor ve müşteri talepleri doğrultusunda özel üretim gerçekleştiriyoruz. Sektöre Servo Pres yeni ürünümüzü sunmaya hazırlanıyoruz. İlk Servo Presimizin tasarımını tamamladık ve üretim safhasına geçtik. Önümüzdeki aylarda ürünü satışa sunmuş olacağız.” dedi.  

Öncelikle firmanızın kuruluşundan ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz? 

Geçmişi 1959 yılına dayanan ve dört kuşaktan bu yana süregelen talaşlı imalat birikimini ürünlerine yansıtan Ales Pres, 2004 yılında Gera A.Ş. tarafından Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Bursa’da C tipi eksantrik pres makinelerini üretmek amacıyla kuruldu. 
2015 yılından beridir üretimimizi Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan ultra modern fabrikamızda sürdürüyoruz. Bugün dünyanın önde gelen eksantrik pres üreticileri arasından sıyrılmayı başaran Ales Pres, hassasiyet, sağlamlık ve güvenilirlikte ilk akla gelen pres markası olmayı başarmıştır. Bu sayede müşterilerine benzersiz ürün, kalite ve servis deneyimi sunmaktadır.
6 bin 500m2 açık ve 4 bin 500 m2 kapalı alana sahip ultra modern şekilde tasarlanmış fabrikamızda, eğitimli üst düzey mühendislik kadrosu, iyi eğitimli kalifiye makine operatörleri, montaj teknisyenleri ve kalifiyeli işçi desteğiyle üretim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Uluslararası satış ve pazarlama tecrübesine sahip üst düzey satış kadrosu ve diğer idari kadroları ile birlikte Ales Pres toplamda 150 kişilik bir işgücü istihdam ediyor. 

Ürün gamınızda 5 farklı pres seçeneği bulunuyor. Hangi ürün gamınızla ağırlıklı olarak hangi sektörlere hitap ediyorsunuz? 

Ales Pres bugün özellikle 400 TON ve üzeri büyük preslerin üretimine odaklanarak büyük ölçekli global firmalar tarafından istenen ve aranan pres üreticisi olmayı başarmıştır. Ağırlıklı olarak Eksantrik Mekanik Presler ve Link Drive Preslerimizle Otomotiv ve yan sanayi sektörüne hitap ediyoruz. Dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi firmalarından birisi için ürettiğimiz 1000 TON Link Drive Progressif Presimiz ve yine en büyük otomotiv yan sanayi firmaları için ürettiğimiz 630 TON ve 800 TON preslerimiz ile büyük bir ivme yakaladık.  Özellikle 800 - 1000 ton ve üzeri progressif olarak çalışan preslerde dünyaca ünlü firmalar tarafından ilk tercih edilen marka olmayı başardık.

Jant İmalatı için Türkiye’nin ve dünyanın en büyük jant üreticilerinden birisine kurduğumuz 2 adet 1250 TON Presimiz ile, Jant üretimi konusunda faaliyet gösteren büyük ölçekli firmaların tercih ettiği marka haline geldik. Ales Pres tarafından üretilen 1250 TON Eksantrik Preslerimiz Çelik Jant üretiminde hiç durmadan 3 vardiya kullanılmaktadır.
Beyaz Eşya sektörüne ürettiğimiz ve Türkiye’nin en büyük Beyaz Eşya üreticilerinden birisine kurduğumuz 630 TON Presimiz ile, Beyaz Eşya üretimi konusunda faaliyet gösteren büyük ölçekli firmaların tercih ettiği marka haline de geldik.  Panel Radyatör sektörüne özel olarak tasarladığımız, Markalama, dövme, ezme, form verme operasyonlarını hiç durmadan 24 saat çalışarak parça üretimi yapan Knuckle Joint 800 TON presimiz ile bu konuda işe uygun pres yapan Pres markası haline geldik.  Özellikle Odaklandığımız sektörler sırasıyla: Otomotiv Yan sanayi, Panel radyatör, Mutfak gereçleri, Beyaz Eşya, Elektrik Elektronik Sektörü, Mobilya Aksesuar Sektörü, Yapı Sektörünü sayabiliriz.

Otomotiv sektörüne özel imal ettiğiniz Link Drive Progresif presiniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 800 ton kapasitesi ve yüksek hızı ile nasıl avantajlar sağlıyor?

Az önce bahsettiğim gibi, Dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi firmalarından birisi için ürettiğimiz 1000 TON Link Drive Progressif Presimiz ve yine en büyük otomotiv yan sanayi firmaları için ürettiğimiz 630 Ton ve 800 Ton preslerimiz ile büyük bir ivme yakalayarak, 800 TON - 1000 TON ve üzeri progressif olarak çalışan preslerde kendimizi ispatlamış olmakla birlikte, özellikle preslerimizin hızı, hiç sorun çıkartmadan, durmaksızın çalışmaları sayesinde dünyaca ünlü firmalar tarafından ilk tercih edilen marka olmayı başardık. Herhangi bir sorun söz konusu olduğunda uyguladığımız hızlı, kararlı servis desteğimiz sayesinde müşterilerimizin gönüllerinde taht kurduk.  Son 15 yıldır Preslerimizi 40’ın üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. Pres kullanan müşterilerimiz bizi tercih ettiklerinde öncelikle talep ettikleri tonajda bir presten beklenen tüm teknik verileri fazlasıyla karşılayan pres aldıklarını zaman içinde kullandıkça anlıyorlar. Servis ve arıza sorunları ile boğuşmadan, kesintisiz üretim yapmanın verdiği keyif ile ikinci hatta üçüncü preslerinin siparişlerini veriyorlar. Bugün fabrikasında 10’dan fazla ALES marka presi olan müşterilerimiz vardır. 

Rakiplerimize göre öncelikle arıza yaratmayan, daha rijit, teknik verileri güvenlik katsayıları ile arttırılmış, uzun ömürlü presler ile öne çıkmaktayız. Buna ek olarak, kullandığımız ekipmanlar her proje için özenle, kaliteden asla ödün vermeden hassasiyetle seçilmektedir. Edindiğimiz tecrübeleri, teknolojimizi ve Ar-Ge tarafından sürekli tasarım iyileştirmelerini ürünlerimize yansıtmaktayız.  

Radyatör panel sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı 800 ton kapasiteli Knuckle Joint mekanizmalı pres ürününü geliştirdiniz. Sektörde yaşanan sorun neydi? Siz bu soruna nasıl cevap verdiniz?  

Panel radyatörler çekme ve kabartma işlemine uygun soğuk sac malzemeden üretilmektedir. Panel Radyatöre bu kabartma desenini veren kalıplar sadece bu işe özel üretilmektedir. Çekme işleminin sağlıklı gerçekleşebilmesi için, Pres Koç hareketi alt ölü noktaya yaklaşırken yavaşlamakta ve alt ölü noktada yani parçaya basma esnasında bir süre bekleme yapmaktadır ve tam bu esnada kalıplarda yüksek presleme gücü oluşmaktadır. 

Bu işlem için özel tasarlanmış Knuckle Joint Mekanizması ve bu mekanizma ile birlikte yüksek pres gücüne dayanıklı dişli ve pres gövdesi gerekmektedir. Presin Kursu, dayanımı ve gövdesi sadece panel radyatör kalıbı ve prosesi için tasarlanmış olması gerekir. Kurs mesafesi farklı, gövdesi bu prosese uygun olmayan Knuckle Joint mekanizmalı diğer marka presler maalesef kısa zaman içinde ciddi arızalar çıkartmakta hatta pres gövdeleri bu güçlere dayanamayarak kırılmaktadır. Ales Pres bu prosesi incelemiş ve 800 TON presini sadece bu prosese özel tasarlamıştır. Bu nedenle müşterisine kurulduğu günden beri presimiz sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. 

İhracat noktasında başarılı çalışmalara imza atıyorsunuz. Hizmet verdiğiniz ülkelerden bahsedebilir misiniz? Yılın son yarısında hedeflediğiniz yeni pazarlar var mı? 

Son 15 yıldır Preslerimizi 40’ın üzerinde ülkeye ihraç ettik. Ağırlıklı olarak başta Almanya olmak üzere, Fransa, Polonya, Macaristan, Romanya ve Fas’a yoğun sevkiyatlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Yılın son yarısında hedeflediğimiz pazarlar Uzakdoğu, Hindistan ve Amerika’dır. Bu bölgelere olan çalışmalarımız devam etmektedir. 

13.000 metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerinize devam ediyorsunuz. Üretim kapasitenizden ve üretim hattınızdan bahsedebilir misiniz? 

Ales Pres, 2015 yılından beri üretimlerini Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesindeki ultra modern fabrikasında sürdürmektedir. 6.500m2 açık ve 4.500 m2 kapalı alana sahip son derece modern şekilde tasarlanan fabrikasında, eğitimli üst düzey mühendislik kadrosu desteğinde üretim yapan, iyi eğitimli kalifiye makine operatörleri ve montaj teknisyenlerinden oluşan toplam 150 kişilik bir işgücü istihdam edilmektedir. Öncelikle insana ve emeğe değer veren Ales Pres, mevcut işgücü ile ağırlıklı olarak 250 TON ile 2000 TON arasında ağır tonajlı H tipi eksantrik preslerin üretimine odaklanmıştır. Eksantrik mekanizmalı Preslere ek olarak, yüksek teknolojisi sayesinde Knuckle Joint, Link Drive ve Servo Preslerin üretimine de devam etmektedir. Yıllık üretimi kapasitemiz muhtelif kapasitelerde toplam 30 Prestir. 

Pandemi sürecini nasıl geçirdiniz? Üretiminizde ya da sevkiyatlarınızda sorun yaşandı mı? 

Pandemi sürecini hiç durmadan çalışarak geçirdik. Sokağa Çıkma kısıtlaması olduğu zamanlarda dahi Valilikten özel izin alarak çalışmalarımıza devam ettik. Kısacası pandemi sürecine çok yoğun bir iş ile yakalandık. Üretimimiz sevkiyat yapamadığımız için ciddi anlamda sıkıştı ve tabiri uygun ise resmen hareket edemez noktaya geldik. Montaj hattın da yer alan ve sevkiyatı yaklaşan 6 büyük pres makinemizin de tamamı yurtdışı siparişi olması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Biz özel presler ürettiğimiz için bu preslerin müşterisine ulaştığında mutlaka mekanik ve elektriksel olarak kurulmaları gerekiyor, bunun için de teknisyenlerimizi presi sevk ettiğimiz ülkeye göndermemiz gerekiyor. Aylardır sevkiyatını pandemi öncesi yaptığımız presimiz kurulmak üzere müşterisinde beklemektedir. Aynı sıkıntıyı birçok ülke de yaşamaktayız. Bir diğer müşterimiz kendi ülkesinden hazır presini görmek için Türkiye ye uçuş olmadığı için gelemedi. En azından ticari anlamda iş yapmak için ülkeler anlaşarak kapılarını iş adamlarına ve teknisyenlere açabilirse, kurulum ve sevkiyat anlamında çok rahatlayacağız.

2020 yılının ikinci yarısıyla ilgili iş gündeminizi paylaşabilir misiniz? Hedef ve projeleriniz neler olacak? 

2020 yılının geri kalanında siparişi alınmış ve tamamen dolan üretim hattında yer alan preslerimizi kendi kalite çizgimizde üreterek teslim etmeyi planlıyoruz. Ales Pres olarak müşterilerimizin istekleri doğrultusunda özel pres üretimi yapmaktayız. Katalog ürününden ziyade tamamen katma değeri yüksek ürünler üretiyor ve müşteri talepleri doğrultusunda özel üretim gerçekleştiriyoruz.  Sektöre Servo Pres yeni ürünümüzü sunmaya hazırlanıyoruz. İlk Servo Presimizin tasarımını tamamladık ve üretim safhasına geçtik. Önümüzdeki aylarda ürünü satışa sunmuş olacağız. 2021 yılının ilk 6 ayı için pandemi nedeniyle tüm planlarımızı tekrar yapıyoruz. Dünya genelinde mevcut olan ciddi yavaşlama, hatta durmalar ve kapatmalar herkesi olduğu gibi bizi de ciddi etkilemiştir. Özellikle Otomotiv sektöründe araç üreten büyük firmalar durduğunda tüm sektör ve yan sanayiler beraberinde durmaktadır. Ancak işi olan müşterilerimizin pandemiye rağmen taleplerini karşılamaya çalışacağız. Umarız bu süreç en kısa sürede tamamlanır ve planladığımız siparişlerimizi alabiliriz. Burada sektörlerin hızlı bir şekilde tekrar canlanması için herkesin canla başla çalışması gerekmektedir.