Makine İhracatçıları Birliği (MİB)’nin, Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) ile birlikte yürüttüğü sektörel araştırmalar kapsamında, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) tarafından hazırlanan "Ağaç, Mobilya ve Makine Sanayi Etkileşimi Raporu" yayımlandı.

"MOBİLYACILIK, DÖNÜŞÜMDEN EN HIZLI YARARLANACAK ALANLARDAN"

Toplamda 125 sayfadan oluşan raporun birinci bölümünde "Ağaç, Ağaç Ürünleri, Mantar Vb. Ürünleri İmalat Sanayisi", ikinci bölümünde "Mobilya İmalat Sanayi" ve üçüncü bölümde ise "Ağaç İşleme Makineleri İmalat Sanayi" tablolar ve grafiklerle birlikte ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, raporun açılış yazısında mobilya imalatının, sanayinin dijital dönüşüm sürecinden en hızlı etkilenecek ve yararlanacak alanlardan biri olduğu ifadelerini kullanıyor.

Raporun sektördeki sorunları belirlemenin yanı sıra KOBİ'lerin açmazlarını bütünsel bir yaklaşımla ele aldığını ve çözüm önerilerinde bulunduğunu belirten Karavelioğlu, yazısını şöyle tamamlıyor:

"Çok büyük emekle yazılmış ve hemen hemen hiçbir hususu atlamamış bu kıymetli raporun sektöre, paydaşlarımıza ve karar vericilere önemli katkı yapacağına inanıyoruz. Hazır hale getiren AİMSAD'a, kıymetli Başkanları EUMABOIS Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Mustafa Sabri Erol ve Genel Sekreterleri Sayın Arif Onur Kaçak şahsında şükranlarımızı sunuyoruz."

"AKILLI ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ VE İŞ BİRLİĞİ ÖNEM TAŞIYOR"

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol ise, rapordaki yazısında makina imalat, ağaç işleme makinaları ve mobilya imalat sanayisini değerlendiriyor, dünyada ve Türkiye'deki ağaç işleme makinaları imalat sanayi ve üretimi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor, çözüm ve önerilerini paylaşıyor.

Erol, kaleme aldığı yazısında, makina imalat sanayi içindeki alt sektör olan ağaç işleme makinaları imalat sanayinin, eksiklerine rağmen iyi bir konumda olduğunu ifade ediyor ve ağırlıklı olarak KOBİ'lerin faaliyet gösterdiği sektörün, uluslararası pazarlarda rekabetini etkileyen en önemli sorunlardan birinin ölçek ekonomisi olduğuna dikkat çekiyor.

Sektörün hatasız, esnek, verimli, etkin ve özgün üretim için akıllı teknolojilerle donatılması gerektiğini vurgulayan Erol, kullanıcı sektörlerle tedarik zincirinde sürdürülebilir ortaklık anlayışıyla iş birliğini ise ön koşullardan biri olduğuna işaret ediyor.

Rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız: Ağaç, Mobilya ve Makine Sanayi Etkileşimi Raporu