Fanuc, kuruluşundan sonraki altmış yıl içinde dünya genelinde kurulu 4 milyon CNC kontrolü ve 550 bin robotuyla fabrika otomasyonu alanında dünyanın lider imalatçısı konumunda bulunuyor. Son dönemde Dener Makine’nin grup şirketi Denser Makine’de fiber lazer makinaları konusunda iş birliği yapan Fanuc Türkiye Factory Automation Satış Müdürü Çağtay Güleç ile bir araya geldik.

Fanuc, Dener Group’a hangi açıdan fayda sağlıyor?

Dener Makine’nin üretmiş olduğu fiber lazer kesim makinalarında yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Söz konusu fiber lazer kesim makinalarının makina üreticisi tarafından üretilmeyen en önemli birleşenler olan; CNC kontrol ünitesi, fiber lazer rezonatörü, servo motor ve sürücüleri, otomasyon komponentleri Fanuc tarafından karşılanmaktadır. Fanuc tarafından Dener Makine’ye tedarik edilen ürünlerle birlikte Fanuc Japonya, Avrupa ve Türkiye teknik ekiplerinin vermiş olduğu destek ve Dener Makine uzman kadrosunun bilgi birikimi ile harmanlanmış, son kullanıcıların tatmin olabileceği yüksek performanslı fiber lazer kesim makinaları üretilmiş ve yeni Ar-Ge makinalarının çalışması yine aynı ekip ile devam etmektedir.  

Peki, Fanuc bu projede ne gibi avantajlar sağladı?

Dener Makine’nin üretmiş olduğu yüksek kalitedeki mekaniğe cevap verebilecek ürünler olmak zorundaydı. Dünya üzerinde tek marka altında kendi üretimi olarak CNC kontrol ünitesi, rezonatör ve servo grubunu verebilen Fanuc’un bu projede en büyük avantajları arasında bütün ürünlerin tek bir haberleşme protokolü olan Fanuc Servo Serial Bus (FSSB) ile çok yüksek çevirim hızlarına sahip olabilmesiydi. Farklı ürünlerin sahip olduğu farklı haberleşme tiplerinden kaynaklanan çevirim hız kayıplarının bu şekilde önüne geçilmiş oldu. Son kullanıcıların yani Dener Makine müşterilerinin ileride oluşacak isteklerine bütün ürünler için tek kontak olması yine büyük avantajlardan bir tanesi… Fanuc’un dünya üzerinde bulunan 249 servis noktası sayesinde, makinaların gideceği diğer ülkeler ve bölgelerde desteğe Fanuc kalitesi ile devam edilecek olması yine Dener Makine’nin önemli tercih sebeplerinden… Dünya CNC pazarı lideri olması ve lazer uygulamaları konusunda uzun yılların tecrübesine sahip olan Fanuc’un Dener Makine uzman kadrosuna ürünsel ve uygulama bazında verdiği destekte önemli noktalardan bir tanesidir.  

Söz konusu prosesin kurulması ve devreye alınması ne kadarlık bir süreçte gerçekleşti?

Dener Makine ile fiber lazer kesim projelerine dört yıl önce başlamış bulunmaktayız. Dört yıl önce Dener Makine’nin ürettiği fiber lazer kesim makinalarında CNC uygulamaları ile başladık ve bugün itibari ile hem CNC hem de lazer tarafında partner olarak devam etmekteyiz. Dener Makine’nin inovatif bir yapıya sahip olmasından dolayı geliştirilen Ar-Ge projelerinde sürekli yer almaktayız ve bu projelerin uzun yıllar devam edeceğini ön görmekteyiz. Gelecekte de Fanuc Global olarak Dener Makine’nın yanında yer alacağımızı bildirmek isterim.

Bu sistem fiber lazer kesim makinalarının haricinde makina imalatının başka hangi alanlarına entegre edilebilir?

Fiber lazer kesim makinaları için tedarikte bulunduğumuz CNC sistemleri daha farklı CNC makinalarında, örneğin; torna, işleme merkezi, taşlama makinalarında da kullanılabilir. Bu hususta Fanuc’un avantajı ise uygulamaya özel CNC kontrol ünitesi üretiyor olmamızdır. Yani; yapılacak olan uygulama bir lazer ise Fanuc tarafından bu uygulamaya verilen CNC kontrol ünitesi donanımsal ve yazılımsal olarak lazer uygulamalarına özel üretilmiştir. Bu diğer uygulamalar için de geçerlidir.