Metal işleme süreçlerinde minimum hata ve fire ile yüksek katma değerli, yüksek hız ve performanslı üretim sağlayan, operatör bağımlılığından kurtaran, kullanımı kolay “makina besleme, boşaltma, çapak alma ve kaynak” robotları yoğun talep görüyor. Enjeksiyon prosesi gibi tehlikeli lokasyonlardan çıkan parçaların kalıptan alınmasında, CNC işleme merkezine iş parçası yükleme/boşaltma gibi birçok uygulamalarda kullanılan endüstriyel robotlar, işçi sağlığının korunmasını sağlarken, bu personellerin tekrarlayan işler yerine daha efektif alanlarda değerlendirilmesinin önünü açıyor. Bu alanda kullanılan ve Endüstri 4.0 dünyasının en temel bileşenlerinden bir olan cobot’lar ise insanlarla aynı ortamda çalışmayı mümkün kılıyor ve robotları bir anlamda kafeslerden kurtarıyor. Bursa Nilüfer OSB’deki üretim tesisinde metal mobilya aksesuarları üretimi gerçekleştiren Boruform Metal Makina da robotları üretime adapte edebilmeyi başarmış markalardan birisi. “Robotun en büyük avantajı kaynak bilmeyen bir çalışanla bile istediğimiz doğrultuşa bir kaynak örgüsü elde edebiliyor olmamız” diyen Boruform Metal Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Güzelyazıcı, “Kaynak proseslerimizin yüzde 30-40’ını lazer kaynaklarla yapmayı hedefliyoruz. Mobilya üretiminde zor gözüken lazer kaynağı ile kaynatılabilir seviyeyi yakalayabilirsek imalatımız çok daha iyi noktalara gelecektir” dedi. Kaynak süreçlerinde robot kullanımının avantajlarını kapak fabrika ziyareti çalışmamızdan inceleyebilirsiniz.

***
Bu yıl 6. Robot Yatırımları Zirvesi, 3. Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi, 2. Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi, 5. Proses Zirvesi ve Sergisi, “4 Zirve Bir Arada” konseptiyle İstanbul Tuzla’daki Viaport Marina Expo Center’da gerçekleştirilecek. 5-7 Ekim 2021 tarihleri arasında “Sanayinin Altın Üçgeni’nde” düzenlenecek Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi kapsamında sahne alması planlanan “CNC Besleme Robot Uygulamaları” odağında hazırladığımız CNC BESLEME VE ROBOTLU KAYNAK TEKNOLOJİLERİ dosya konusunda, güncel ürün ve çözümleri sizler için derledik.

***
Gelelim makina sektörünün gündemine..
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık sadece takım tezgahları ile yapılacak üretim süreçleri için 2021 yıl sonuna kadar ortalama 6-7 bin yeni istihdama ihtiyaç duyulacağını ve gelecekte sektörün parlayan mesleklerinin CNC programcısı, robot programcısı ve makina-robot entegratörü olacağını söyledi.

Yeni sayımızda makinalara hayat veren aksam üretici ve temsilcilerinin yenilikçi ürün çözüm ve uygulamalarına “Makina ve Aksamları” bölümümüzde yer verdik.

5-7 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Tuzla - Viaport Marina Expo Center’da

ST Endüstri Zirveleri’nde buluşmak dileğiyle...