Makinaların önemli gider kalemlerini arızi bakım faaliyetlerine harcanan süre, nitelikli bakım personeli için ödenen bedel ve servis hizmet bedelleri oluşturur. Elbette bu, üretimin zamanında tamamlanamaması, müşteride itibar kaybı ve bazı durumlarda cezai müeyyideler gibi hiç de azımsanamayacak sonuçlar doğurur. Endüstri 4.0 dünyasının bir getirisi olarak, uzaktan erişim çözümleri ve AR/VR alanında yaşanan gelişmeler, bu sorunların üstesinden kolayca gelebilecek gibi görünüyor. Bakım personelinin işini oldukça kolaylaştırması beklenen bu teknolojiler sayesinde binlerce kilometre uzaklıktaki makinalara güvenli biçimde ve gerçek zamanlı olarak ulaşarak akıllı gözlükler ve yazılımlar aracılığı ile arızaları bakım personelinin uzmanlığına ihtiyaç kalmadan çözmek mümkün hale geliyor. Bu alanda yatırım yapan makina üreticileri de kullanıcılar gözünde diğer rakiplerine oranla birkaç adım öne çıkıyorlar. Çünkü, hem zamandan hem de maliyetlerden önemli oranda düşüş sağlanıyor.

Bu alanda yatırım yapan markalardan birisi de ahşap boyama, kurutma ve zımparalama konusunda ihtiyaçlarını cevaplamak, onların iş gücü ve zaman kayıplarının önüne geçebilmek, aynı zamanda üretim hacimlerini yükselterek büyümeleri adına son teknoloji finishing makinaları üretmek için üstün çaba sarf eden Karabudak Makina oldu. Karabudak Makine Genel Müdürü Emrullah Karabudak fabrika ziyareti çalışmamızda uzaktan teknik destek hizmeti için pilot uygulaması tamamlanmış ve üretim planlamasına alınan gerçek görüntüleri veri olarak algılayan bir akıllı gözlük (smart glass) ile kullanıcılarının karşısına çıkmayı planladıklarını açıkladı. Emrullah Bey, tamamen yerli yazılımla hazırlanan bu çalışma ile kullanıcının 3. gözü olacaklarını söyledi. Detaylara röportajımızdan ulaşabilirsiniz. “Makina İmalat Sanayi” kapak konumuz kapsamında ayrıca bu alanda sunulan nitelikli çözümleri de incelemelerinize sunduk.

Endüstri 4.0 vizyonuna çözümleriyle hizmet eden markalarla yapılmış röportajlara, yenilikçi uygulamalara yine Şubat sayısı dergi içeriğimizden ulaşabilirsiniz.