İçinde bulunduğumuz dijital çağın ihtiyaçları doğrultusunda elde edilen teknolojik gelişmeler, üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde yer alan programların güncellenmesini zorunlu kılıyor. Günümüze kadar her sanayi devrimi kendi mühendislik bilimini de endüstriye kazandırdı. Endüstri 4.0 bileşenleri değerlendirildiğinde özellikle mekatronik mühendisliğinin dijital çağın önemli ihtiyaçlarından biri olan sistem entegrasyonu kapsamında önemli bir yer kazandığını görüyoruz. Artık çevremizde gördüğümüz dijital nesnelerin neredeyse tamamı mekatronik ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayar destekli tasarımdan simülasyona, modellemeden üretime kadar tüm süreci dijital olarak geliştirip nihai mekatronik ürünü ortaya çıkarmak mümkün.

Pandemi dönemi dijital çağın daha iyi anlaşılması konusunda hepimize çok şey öğretti. Özellikle başta sağlık sektörü olmak üzere endüstrinin her kolunda otonom veya yarı otonom sistemlerin önemini, kullanılan robot teknolojilerinin işlevsellik oranını ve akıllı sistemlere olan ihtiyacı bizlere net olarak gösterdi. Yeni normalde geliştirilecek her projenin bu detaylar düşünülerek belirlenmesi gelecekte karşılaşacağımız benzer durumlar için ne kadar hazır olacağımızı belirlemiş olacak.
Mekatronik mühendislerinin öncülüğünü yaptığı birçok start-up firmasında savunma sanayiinden otomotiv sanayine, biyomedikal sistemlerden uzay uçak teknolojilerine kadar geniş bir ürün gamında ileri teknoloji mekatronik ürünler geliştiriliyor. Pandeminin en yoğun olduğu dönemde mekatronik ürünlerin imdadımıza yetiştiğini unutmayalım. Sağlık alanında ihtiyaç olan başta mobil solunum cihazları ve otonom sağlık servis robot sistemleri olmak üzere birçok farklı mekatronik ürün pandemi döneminde geliştirildi.

Gelişen teknolojik ürünlerin disiplinlerarası uygulamalar için sistem entegrasyonunda başarılı çözüm alternatiflerinin kaydedildiği mekatronik mühendisliği lisans ve lisansüstü programları gerek yurt içi gerekse yurt dışı üniversitelerde tercih edilen programlardan birini oluşturuyor. 

Ülkemizde mekatronik mühendislerinin önümüzdeki yıllarda daha etkin değerlendirilmesi ümidiyle, hepinize inovatif mekatronik çözümlerle dolu sağlıklı bir ay diliyorum.