Günümüz gıda ürünlerinde ambalaj, uzun ömürlülük ve güvenilirlik önemli hale gelirken, arzu edilen her yiyecek ve içeceğe her mevsimde, istenen lezzette rahatlıkla ulaşılabiliyor. Elbette gıda ve içecek ürünlerindeki tüm bu ayırt edici özelliklerin mutfağında uzman partnerler eşliğinde tesislerde devreye alınmış “otomasyon teknolojileri” yer alıyor. Bu ay, Assan Foods ve Muratbey fabrikalarındaki temassız, otomasyon odaklı üretim süreçlerini kapağa taşıdık.

Domates işlemede ön hattı oluşturan domates yıkama havuzunu en üst düzeye taşıma hedefiyle Assan Foods, 10 milyon TRY’nin üzerindeki yatırımını, küresel sağlık krizine rağmen sürdürerek devreye alma aşamasına geldi. Gerçekleştirilen bu proje, salçanın ham maddesi domatesin birçok değerini daha da iyi bir yere getirirken; ketçap, sos gibi ürünler için Assan Foods’un maliyet rekabetini güçlendirecek. Şirketin yatırımları bununla sınırlı değil elbette.. İnsan, verimlilik ve kalite odaklı önemli bir yatırım daha gerçekleştiren Assan Foods, 2 milyon dolar tutarında gerçekleştirdiği Kaizen yatırımı sayesinde fabrikanın işletme verimliliğini üst noktalara taşıdı. Detaylar Assan Foods röportajında..

Bugün Uşak’taki son teknolojileri kullanan fabrikasında 300’ün üzerinde ürün çeşidi ile daha fazla sayıdaki insanın sağlıklı sütle üretilmiş sağlıklı ürünler tüketmesini sağlayan Muratbey ise makinalara programlı bakımlar yaparak duruşları en aza indirmenin hassasiyetle üzerinde duruyor. İnovatif peynir markası, arıza kayıtlarını dijital olarak tutuyor ve analiz ediyor. Arızaya sebebiyet verebilecek noktaları tespit ederek gerekli iyileştirmeler yapıyor, koruyucu bakım yaklaşımı ile önlemler alıyor. Buhar kazanı, soğutma ve havalandırma sistemlerini 7/24 izlediği SCADA sistemi ile kontrol altında tutan marka ile yaptığımız röportajın detaylarına yine kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz. 

***
Yeni sayımızda Çoklu Dosya çalışması kapsamında HMI-Endüstriyel PC, Kontrolör, Motor-Sürücü, Sensör alanındaki yenilikçi çözüm ve uygulamaları odağımıza aldık. Yine otomasyon dünyasının üretimi otomatik hale getiren çözümlerine ve mühendislik odaklı uygulamalara ST Otomasyon dergimizin Ağustos sayısından ulaşabilirsiniz.