Çimento üretimindeki en büyük girdi faktörü olan enerji maliyetlerindeki yüksek artışlar, fabrikaların sürdürülebilir rekabet adına yaptığı çevre dostu ve maliyet düşürücü teknoloji yatırımlarını da ivmelendiriyor. 

Yurt genelindeki 55 entegre fabrika ve 19 bin sektör çalışanıyla Türkiye’ye ekonomik değer katan çimento sektörü, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük üreticisi ve üçüncü büyük ihracatçısı konumunda yer alıyor. 

Çimento üretiminde en büyük maliyet faktörü haline gelen enerjinin üretim sürecinde ortaya çıkan ısının geri dönüştürülerek üretimi, maliyetlerin yükseldiği son dönemde çimento şirketleri için daha önemli bir hale geliyor. Veriler, Avrupa Birliği ülkelerinde çimento fabrikalarının atıklardan enerji elde etme oranı ortalama yüzde 30 seviyesindeyken, ülkemizde bu oranın yüzde 5 civarında olduğunu gösteriyor. Özetle, atık ısıdan elektrik üretim tesisine sahip çimento şirketleri, sağlayacakları maliyet avantajı ile rekabette ön plana çıkabilecekler. 

Biz de bu ay kapaktan incelediğimiz “çimento sanayi” alanında çevre dostu fabrikasında üretim yapan Seza Çimento’daki yatırımları ve imalat süreçlerini sayfalarımıza taşıdık. Yatırım sırasında sadece ana bacaya değil, tüm ara ünitelere de torba filtre sistemi kurduklarını, çevre konusunda toz emisyonunu minimuma düşürmek için her türlü yatırımı yaptıklarını söyleyen Seza Çimento Genel Müdürü Efkan Hayati Eroğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajın detaylarına içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu alanda öne çıkan oyuncuların çözümlerini de dosyamızda mercek altına aldık.

Keyifle okumanız dileğiyle.