AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, TÜİK’in verilerini değerlendirdiği açıklamasında önemli bir noktaya değinerek, pandemide mobilya yatırımlarının arttığını ifade etti. Bu dönemde birçok ülkede mobilya yatırımlarının çoğaldığını aktaran Erol, “Çünkü insanlar pandemi boyunca vaktinin çoğunu evlerinde geçirdiler ve mobilyalarını daha çok kullanmaya başladılar. Tabii bu da rahat ve ergonomik olmayan mobilyaları değiştirmelerine sebep oldu” dedi. Pandeminin bilhassa ilk zamanlarında gıda, ambalaj, hijyen-temizlik malzemeleri gibi sektörlerin ara vermeden, hatta taleplerin artması dolayısıyla, özel izinlerle çalışarak üretime, ihracata devam ettiğini, satışlarını artırdığını gözlemledik. Benzer şekilde mobilya sektörü de tüketiciden gelen talepler doğrultusunda üretim kapasitesini artırmak, kaliteli ve standart bir üretim gerçekleştirmek amacıyla robot ve makina yatırımlarına devam ediyor. Bu yatırımların içerisinde depo alanlarına yapılan yatırımlar da bulunuyor. Üreticiler, doğru malzeme transferi, doğru malzeme seçimi ile herhangi bir sorun yaşamadan ürünleri depolayarak operasyonlarına devam edebiliyor. Mobilya sektörünün depolarında; stok yönetimi, otomasyon sistemi gibi yatırımların yanında lojistik sürecine yapılan yatırımlar da önem taşıyor.

Bu bağlamda fabrika içi lojistikte, yani intralojistikte otomatik yönlendirmeli araçların (AGV) yanı sıra giderek daha fazla görmeye başladığımız/başlayacağımız
otonom mobil robotlar (AMR) ile sürecin hızlandığını, emniyetli bir şekilde ve karmaşaya sebebiyet vermeden, üretim sahası ve depolar arasındaki transferin verimli olarak yapılabildiğini görüyoruz.

***

Bu ay “Mobilya ve Yan Sanayi Depoları” kapak konumuz çerçevesinde, Weltew Home Panel Mobilya Üretim Müdürü Enver Şahin ve Döşemeli Ürünler Üretim Müdürü Halit Duman sorularımızı yanıtladı. Hatasız ürün teminatı sağlamayı hedefleyen firma, depodaki operasyonları için depolar arasında gezebilecek koordinat robot yatırımı yapmayı planlıyor.

Ayrıca bu sayımızda “Depo Ürün ve Sistemleri” sayfalarımızda şu başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz röportajlarımızı, kaleme alınan makaleleri ve sektöre dair güncel gelişmeleri okuyabilirsiniz: “Otomatik Taşıma Sistemleri”, “AGV”, “Enerji Santralleri”, “Konveyör ve Sorter Sistemleri”, “RFID ve Barkod Sistemleri”, “Palet Sistemleri”, “Siber Güvenlik” ve “Yazılım”.