NIGHTCRAWLER (GECE VURGUNU)

87. Akademi Ödüllerinde En İyi Orijinal Senaryo

Bazı kitaplar vardır, hayatının belli dönemlerinde en az birkaç defa okunmayı hak eder. Her okunduğunda içinde bulunulan döneme göre farklı mesajlar verir. İşte size o kitaplar gibi bir film önerisi.

Hayatın her döneminde izlenebilecek, her yaştan her insanın ilgisini çekebilecek geniş bir kitleye hitap eden bir film. Bir girişimcilik hikâyesi…        Sıfırdan bir yerlere varılabildiğini, hem ekonomi hem de statünün en dipten çekilip çıkarılabileceğini, üstelik bunun yalnızca isteyerek ve tek başına, kimseye ihtiyaç duymadan başarılabileceğini anlatan bir senaryo Nightcrawler (Gece Vurgunu).

 Dan Gilroy yönetmenliğindeki 2014 (ABD), yapımı film adından da anlaşılacağı üzere, genellikle gün ışığı olmayan saatlerde çekilmiş. Buna rağmen aksiyon sahnelerinin verdiği heyecanla hiç sıkılmadan ilerleyebileceğiniz iki saatlik bir macera.

Lou Bloom (Jake Gyllenhall)  bir sosyopat, aynı zamanda akademik bir eğitim almadan kendini geliştiren bir karakter. Film boyunca söylediği sözler birer manifesto niteliğinde. “Piyangoyu kazanmak istiyorsan önce bileti alacak parayı kazanmalısın,” o sözlerinden biri. Bilmediğiniz bir maceraya atılmaktan daha fazla zevk alacağınızı düşündüğümüz için içeriğinden daha fazla bahsetmeyelim. Ancak şunu söyleyebiliriz ki başarı için ihtiyaç duyulan istek, azim ve istikrar olduğu sürece toplumun en karanlık kısmında da bulunsanız kendi mücadelenizle, yerin derinliğindeki –aslında kendi içinizde bulunan zindandan ve yine kendi şavkınızla- o karanlık mağaradan çıkıp aydınlığa ulaşabilirsiniz.

Filmin vermek istediği bir diğer mesaj ise; çok ilgili olmadığımız, dünyası hakkında en ufak bir fikrimizin bile olmadığı bir alanda merak dürtüsü ile maceraya atılmalı ve belki de orada var olan yeteneğimizi keşfetmek için en azından kendimize bir şans vermemiz gerektiğidir.

Akvaryumdaki köpek balığının yanı başındaki ufak balıklara erişmesini engelleyen camın kaldırılmasına rağmen, onları yemeye yeltenmediğini duymuşsunuzdur. Sizin de tıpkı o avcı balık gibi gücünüzü kullanmanızı engelleyen ve adına öğrenilmiş çaresizlik denen tecrübeleriniz olmuştur. Bu film boynunuzda takılı zannettiğiniz zincirlerden kurtulmanızı sağlayacak kırılma noktanız olabilir.

Ayağa kalkmak için bir dürtüye ihtiyacınız varsa bu filmi mutlaka izleyin. Başarısızlıkla sonuçlanan sayısız iş arayışının ardından kendi işini kurmaya karar veren ve aynı zamanda bir girişimciye dönüşen Lou Bloom’un mücadelesini konu alan Nightcrawler’i izledikten sonra sizin de anlatacağınız bir başarı hikâyeniz olabilir.

Ne konum ne sermaye ve bilgi ve tecrübe… Henüz hiçbiri yokken de sıfırdan başlayarak yüksek noktalara gelinebileceğini o kadar güzel anlatıyor ki! Önemli olan keşfetmeye her an hazır olmak. Araştırmak mücadele etmek, pes etmeden yola devam etmek. Tabii bunlar ailemizden öğretmenlerimizden yıllarca duyduğumuz hep söylenegelen şeyler. Pek etkili olduğu da söylenemez. Ancak bu film senaryo ve oyunculuktaki başarısı ile sizi öyle bir içine çekiyor ki vizyonunuzu da etkilememesi mümkün değil.