İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, Mart 2021’de yüzde 34,60 artışla 2 milyar dolar değerinde  kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi. Bu rakam ile aylık  bazda şimdiye kadar en yüksek ihracat rakamına ulaşılarak rekor kırıldı.  Sektör, ilk çeyrekte gerçekleştirdiği 5,31 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 14 büyüdü. İhracat rakamlarını değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı  Adil Pelister, sektörün gerek aylık gerekse yıllık bazda en çok ihracat gerçekleştiren  ikinci sektör olmaya devam ettiğini, zorlu koşullara rağmen tüm zamanların en iyi  performansını gerçekleştirdiklerini belirtti. Lojistik ve konteynır bulma problemlerinin olması, ham madde fiyatlarındaki yükselişe bağlı ham madde tedarikindeki sorunlardan dolayı ihracat rakamlarında daha da yukarıya çıkamadıklarını ifade eden  Pelister, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programına alınan kimya sektörünün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından mayıs veya haziran ayında çağrıya çıkılmasının planlandığını ve yatırım ortamının iyileştirilmesiyle sektördeki yatırımların  artmasını umduklarını söyledi.

***

Mayıs sayımızda “Kimya ve Kozmetik Depoları”nı kapağımıza taşıdık. Sektörde  depoların pandeminin de etkisiyle birlikte hızlı bir şekilde manuelden dijitale doğru  kaydığını görüyoruz. 

İlk konuğumuz, bünyesinde birçok markayı barındıran Evyap oldu. Firmanın Tedarik Zinciri Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Levent Tavukçuoğlu, depo yönetim sistemi  ve RF terminallerle nasıl kusursuz depolama süreçleri sağladıklarını aktardı. Kapak konumuz kapsamındaki ikinci konuğumuz ise, Ulkar Kimya firmasının depoları oldu. Firmanın depolarının işleyişini ve çalışmalarını anlatan Genel Müdür  Berkant Köseoğlu, devreye aldıkları barkod okuma sistemiyle, verilerin ERP’ye aktığını; böylece ürünleri birbirinden ayrıştırabildiklerini ve durumlarını güncel olarak  kontrol edebildiklerini söyledi.

Bu ay “Depo Ürün ve Sistemleri” sayfalarımızda; “Akıllı Depolama Sistemleri”,  “Uzaktan Erişim”, “Motor-Sürücü”, “RFID Teknolojileri”, “Otomatik Taşıma Sistemleri”, “Bakım Teknolojileri” ve “Otomatik Tartım Sistemleri” konularında sektör  temsilcileriyle yaptığımız röportajları, makaleleri ve güncel haberleri okuyabilirsiniz.

Sağlıklı bir ay geçirmenizi dilerim. Keyifli okumalar...