Sonra!.. Sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi rekabet, vinç sektöründe de kendini yoğun bir şekilde hissettirdi. Karsız büyüme, fiyata dayalı rekabet, katma değer üreten personeli elinde tutamama, kontrol edilemeyen müteşebbis ruh ve tüm bunların sonunda Türkiye vinç sektöründen kimler geldi, kimler geçti...
İmalat yapan firmalar, distribütörler, bayiler, bölge bayileri ve bir döneme damgalarını vuran efsane vinç firmaları…

***

İşin yeni gelenlerine insan bir şekilde alışıyor! Sonuçta bakir olan bir pazara yeni oyuncuların girmesi normal. (Artık vinç sektörünün bakirliği kalmadı, sadece mevcut sorunlara çözüm üretecek ve doğru pazarlama planı yapabilecekler için birkaç alan var) Ama ya pazar paylarını ve karlılıklarını hızla kaybedenler!
Bir döneme damgasını vurmuş olan vinç firmaları neden bulundukları yerleri koruyamadılar, ortak hataları neydi?
Bu hatalara hemen değineceğim ama önce bir konuya açıklık getireyim. Bu yazıda, son dönemlerde gündemde olan bir vinç firmasını ele aldığım düşünülmesin.
Sektörün son 13 yılına ben çok yakından şahit oldum. Ve sadece bu sürede ciddi pazar paylarına sahipken bir anda küçülen ve hatta bazıları sektörden çekilen 6-7 firmayı sayabilirim. Ama bu firmaların bir kısmı faaliyetlerini sürdürüyorken isimlerini yazmam vinç kullanıcılarını olumsuz yönde etkileyebileceğinden firma ismi vermiyorum.

İşte vinç firmalarının ortak hataları

Bu görüşlerim çok eleştiri alacak ve hatta yine bana kızanlar olacak biliyorum. Ancak bu satırlar benim görüşlerimi yansıttığına göre isteyen katılsın isteyen farklı görüş beyan etsin.
Hiçbir firma ve şahıs ismi belirtmememe rağmen, bu yazımın ardından, “Bana cevap hakkı doğuyor” diye düşünen şahıslar olursa, yine bu sayfadan onların görüşlerini de aktarırım…
Şimdi gelelim pazar paylarını kaybeden vinç firmalarının ortak hatalarına:

1) Kontrolsüz büyüme yüzünden sürekli satışa odaklandılar ve satış sonrası hizmette başarısız oldular.
2) Sektörden kazandıklarını sektöre yatırmadılar.
3) İlk etapta aile şirketi olarak büyümeyi tercih ettiler ama buna iyi liderlik edemediler ve sen – ben çekişmeleriyle ayrılmak zorunda kaldılar.
4) Katma değer üreten çalışanlarını elde tutacak yatırımları yapmakta geç kaldılar.

Sürçülisan ettiysek af ola…