İlklere imza atılarak kurulan ITP MAKİNA; havacılık, enerji, medikal, otomotiv ve makina sektörlerindeki kuruluşlar ile güç birliği içerisinde çalışmaya ülke ekonomisine de destek olarak 18 yıllık tecrübesiyle çalışmalarına devam ediyor. Profesyonelliği, kaliteyi ve güvenilirliği benimseyen firma; teknolojinin yakın takipçisi olmakla birlikte, uygun fiyat ve kampanyalarıyla tüketicisini de destekleyerek zamanında teslimat ve satış sonrası destek ilkesiyle kusursuz bir hizmet sunuyor.

ITP’yi bizler global anlamdaki çalışmalarından da tanıyoruz ancak öncelikle bizlere biraz kuruluş ve faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
O halde öncelikle global yapılanmadan başlayayım. ITP, Industrial Tool Products olarak 1995 yılında Almanya’da kuruldu. Beş ana alan üzerine faaliyet gösteren ITP; havacılık sanayi (Çift taraflı matkap, kobalt matkap, kompozit matkap, havşa, karbür burs, cleco bağlantı elemanları, sıvı yağlar ve takımlar), endüstriyel ürünler (Lubbering özel takımlar, bükme takımları, perçin-rivet, compritube cleaner ve Movexx), enerji ve bakım sektörü (Jaco, Petroseal, Krais, Würth, BDS, GBC-Tube Cutter, hırdavat, salmaster malzemeleri, plaka ve contalar), talaşlı imalat (ER Pens, takım bileme, machining&products ve kesici takım) ile medikal sektörü (medikal implant ve ortopedi, kesici takımları, turbo hız kafası ve diş frezeleri) ürünleriyle çalışmalarını sürdürüyor.
Biz de ITP Makina olarak 1995’li yıllardan edindiğimiz tecrübelerimizle İzmir’de 2010 yılından bu yana faaliyet göstermekteyiz.

Hangi sektörlerle yoğun olarak çalışıyorsunuz? Hedef sektörleriniz var mı? Varsa açıklar mısınız?
Kesici takımlar, hırdavat ve sarf malzemesi alanlarında havacılık, otomotiv ve savunma sanayine yoğun şekilde ürün tedariği sağlamaktayız. Zaten söz konusu sektörlerde bizim ürünlerimize çok sık talep oluyor. Biz de bu kapsamda müşterilerimize kaliteli ürünlerimizle çözümlerimizi sunuyoruz.

Hangi yelpazede ürünleriniz mevcut? 
Kesici takımlar, frezeleme, bileme, diş açma, delme, kalıp üretim için CNC ve freze kafaları, karbür çubuk, tırtıl açma, ovalama sistemleri, azdırma ve dişli çakılar, karbür ve PCD/CBN matkaplar, havşa takım ve aparatları, medikal implant, diş frezeleri gibi ürünlerimiz mevcut. İzmir’de bulunan merkezimizde başta sanayinin yoğun olduğu bölgeler olmak üzere tüm bölgelere hizmet sunuyoruz.

Müşterilerinize mühendislik noktasında da hizmet sunuyor musunuz?
Otomotiv, medikal gibi alanlarda özellikle kesici takım noktasında müşterilerimizin bilgi düzeyi oldukça iyi… Ancak bazı müşterilerimiz özellikle teknoloji açısından gelinen noktadaki ürünler hakkında bilgilendirme isteyebiliyor. Neticede bizler Alman mühendislik, bilgi ve tecrübesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda talep eden müşterilerimize hem teknik hem de uygulama alanlarında anında destek sunuyoruz.

Şu anda en çok üzerinde durduğunuz ürün tipleri nedir? Söz konusu ürünle ilgili bilgi alabilir miyiz?
ITP Makina’nın ürün grupları çok geniş… Her yıl ürünlerde yenilemelere gidilmekte ve var olan çözümler geliştirilmektedir. Ancak bu sene diğer ürünlerimizle beraber karbür çubukları, azdırma çakıları ve ovalama sistemleri üzerine yoğunlaşmış bulunmaktayız.

Peki, kesici takım sektörü çok hızlı bir şekilde yenilikler yaşamaya açık bir alan ve ITP’nin birçok farklı marka bünyesinde bulunuyor. Gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz?
Haklısınız… Bu anlamda kendimizi biz geliştiriyoruz. Sürekli sahada bulunarak, gelişmeleri yerinde takip ediyoruz. Türkiye temsilcisi olduğumuz firmaların yurt dışı fuar ve eğitimlerine katılıyoruz. Onların geliştirdikleri güncel mühendislik çalışmalarını takip ediyoruz. Yeni eğitimlerle şirketimize ve müşterilerimize yeni çözümler ve vizyonlar kazandırmaya çalışıyoruz.

Bayi yapılanmanız bulunuyor mu?
Biz Türkiye yapılanmamızdaki ağımızı günden güne güçlendirip büyüterek yolumuza devam ediyoruz. İzmir’de başlayan serüvenimizin ardından Kocaeli-Gebze, Bursa ve Ankara bölgelerinde bayiler açtık. Bu bölgelerde faaliyet gösteren mühendis sayımızı artırdık. Hem mühendis sayımızı hem de bayi yapılanmamızı geliştirmeyi hedefliyoruz. 

Kesici ve tutucu takımlar sektöründe size göre en büyük problem nedir? Sektörünüzün gündeminde ne var?
Buradaki en önemli durum kesici takımlar sektörüne bilinçli şekilde yaklaşılmasıdır. Doğru ürünün, doğru işlem için kullanılabiliyor olması önemlidir. Biz bu anlamda LMT Tools Systems’in sloganı olan “Tam olarak size uygun ürün” anlayışıyla müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Çünkü bazen firmalar ihtiyaç duydukları takımdan ziyade farklı takımlar talep edebiliyor. Ancak bu kısa zaman içerisinde müşterilere hem zaman hem de para kaybı olarak yansıyor. Bu noktada biz firmalara gerçekten ihtiyaç duydukları ürünleri sağlıyoruz. Böylelikle ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluyoruz. 
Diğer soruya gelince kesici takım sektöründe daha ziyade ithalat yapan firmaların genellikle de Avrupa, Çin ve Amerika’dan gelen mallarıyla ilgili gümrük işlemleri ve gerekli belgelerin eksikliğiyle ilgili sıkıntılar yaşadıklarını gözlemliyoruz. ITP Makina tarafında ise bizler kendi içimizde stoklu çalıştığımız için söz konusu sorunları daha az hissederek müşterilerimize mümkün mertebe sorunsuz hizmet sağlamaya çalışıyoruz.

Söz konusu sorunlara yönelik sizce ne gibi çözümler gerekiyor?
Üretim sektöründe yapılacak işlemlerin, uzman satış mühendislerinin bilgi birikimi ile kullanılacak ürünün doğru tespiti, ilgili ürünün uzman dış ticaret sorumluları ile gümrüksel işlemlerin en kısa sürede tamamlanacağı süreçler ile bizler bu sorunları minimalize etmeye çalışıyoruz. Keza diğer rakiplerimiz de bu şekilde bir planlamayla hareket edebilirse sorunların büyük bir bölümünü bertaraf etmiş olacaklardır.

Rekabetin çok yoğun yaşandığı bir alandasınız… Bu noktada stratejileriniz arasında neler var?
Her şirketin sektörel avantaj ve dezavantajlarını bilmesi gerekir. Güncel pazar ve rakip araştırmalarıyla agresif bir satış stratejisiyle çalışan hiçbir firmanın başarısız olacağını düşünmüyoruz. Biz bunların farkındayız, sürekli pazar değerlendirmesi yapıyoruz. Müşterilerimize sadece istedikleri aradıkları ve kullandıkları ürünleri değil; daha avantajlı, performansı yüksek ürünlere yönlendirip onların üretim verimliliklerini artırmaya yönelik çalışıyoruz. Firmalara olan yaklaşımımızda kendilerine salt müşteri olarak değil, daha çok çözüm ortağı olarak baktığımız için olası tüm ürün grupları içerisinde en idealini sunuyoruz. 

Son dönemde yaptığınız herhangi bir yatırım var mı? Var ise bunlar nelerdir?
İthalat ve satıcı olarak faaliyet göstermemizin yanı sıra bu yıl Hawema tezgahı satın alarak, üretim alanında uluslararası Türk ürünlerinin yurt dışı piyasasına kalite ve satış sonrası hizmet prensipleriyle ihracat alanında da yeni adımlar atmış bulunmaktayız.

İleriye yönelik projeleriniz ve gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz?
Bizim hedefimiz çalışmalarımızın karşılığını alabilmek emek verdiğimiz ülkemizin ekonomisine ve sanayi sektörümüze yararlı olacak işlere imza atmakla beraber, kaliteli ve dayanıklı malzemeler üretmek gibi çok güzel hedeflerimiz var. Biz Türkiye’de sekiz senedir bu şekilde çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz. Ve bunun da hep karşılığını gördük. Gelecek senelerde de daha fazla firmamızı bu çözümlerimizle tanıştırıp, Alman kalitesini en uygun şekilde müşterilerimize yansıtmak var.