Bir buhar kazanının kontrolü tek bir değer ölçümü ile yapılabilir. Kazandaki su seviyesini bilmek kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Ölçümde kullanılabilecek çeşitli araçlardan biri statik fark basınç transmiteridir. Transmiterin yüksek tarafı kazanın altına, düşük tarafı da kazanın üstüne, buhar-su arayüzünün yukarısına bağlanır. Böylelikle hidrostatik basınç ölçülerek su miktarı bilinir ve set değerindeki değişime göre su giriş çıkışı yapılır. Bu yöntem reaktif yaklaşım olan geri beslemeli sistemdir ve kararlı çalışma koşullarında yeterlidir.   
*            *            *
Buhar kazanının kontrolü iki elemanlı da yapılabilir. Su seviyesine ek olarak buhar akışı da ölçülür. Buhar akışındaki geçici değişikliklerin debimetrelerle ölçümü kazandaki su talebini etkileyeceğinden geri beslemeye ek olarak sisteme ileri besleme, öngörü olanağı katar. Böylelikle sistem proaktif çalışma tarzına geçer, geçici durumların sistemi etkilemesi, dolayısıyla set değerinden sapma sayısı ve süresi azalır. 
*            *            *
Buhar kazanının kontrolü üç elemanlı da olabilir. Bunun için su seviyesi ve buhar akışına ek olarak kazana giren suyun akışı da ölçülür. Bu ölçüme gerek doğuran konu kazan içinde oluşan buhar kabarcıklarıdır. Boyutları basınca göre değişen bu kabarcıklar su seviyesinde yanlış değerler algılanma riski yaratır. Üçüncü eleman bu hataya karşı önlemdir. 
*            *            *
Şirketler de buhar kazanları gibidir. Sadece performans ölçümü ile reaktif kontrol yapılabilir. Talep tahminleri eklenerek proaktif çalışılabilir. Performans ve talep tahminlerine risk yönetimi eklenerek kötü sürprizler engellenir. En iyi şirket tasarımcısı otomasyoncudur!