Endüstri 4.0’ın olmazsa olmaz bileşenlerinden bir tanesi de 3D Tasarım Araçları ve 3D Printer teknolojileri ile yapılan “katmanlı üretim” aslında diğer adıyla “eklemeli üretim.” Bu üretim metodu, talaşlı imalatta olduğunun aksine malzemeyi eksilterek değil adı üstünde, ekleyerek ürün haline getiriyor.

Peki neden Endüstri 4.0’ın bir bileşeni olarak anılıyor bu yöntem? Çünkü bu üretim çağının en önemli odak noktalarından birisi tek seferde doğru üretim, ürünü rakipten önce hızlı biçimde pazara sürme ve her şeyden önce kişiselleştirilmiş ürünler. Oysa nihai bir ürünün klasik yöntemler ile üretimi hem uzun sürelere hem de olası üretim hatalarında yüksek maliyetlere neden oluyor. 3D Tasarım Araçları ve 3D Printer teknolojileri ile yapılan üretimlerde ise tüm bu problemlerin önüne geçiliyor

 Bu teknolojileri kullanarak yüksek verim elde etmiş üreticilere örnek olarak “Temizlik Hijyen ve Kozmetik” sayımız özelinde görüştüğümüz Erkul Kozmetik’in Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Erkul’a kulak verelim. Erkul, “Ambalaj tasarım sürecinde 3B katı modelleme yazılımları ve 3B printer’ler kullanarak üretim öncesi gerçeğe en yakın sonuçları elde ediyor, daha tasarım aşamasında nihai ürüne dokunma şansı buluyoruz. Bu üretici için paha biçilmez bir avantaj. 3 eksenli bir robotu makina ile haberleştirmek ve devreye almak için bir kaç saate ihtiyacınız var. Sonrasında ise ofisinizden veya internetin olduğu herhangi bir yerden üretimi takip edebilir hatta müdahale edebilirsiniz. Arıza ve bakım bilgilerini ve tercih edebileceğiniz birçok bilgiyi e-mail, SMS veya uygulama üzerinden alabiliyorsunuz“ diyor. Erkul Kozmetik ile yaptığımız röportajdaki ayrıntılara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.    

Bu ay, Ayın Röportajı bölümümüzde konuk ettiğimiz IQVizyon Genel Müdürü Murat Hekim, hedeflerinin akan veriyi oluşturmak, oluşan big data ile analiz ve analitik yaparak üretimin darboğazlarını aşarak fabrikalar için şeffaflığı sağlamak olduğunu söyledi. IQVizyon’un, kuruluşlara verinin hayat kurtaran detaylarını nasıl gösterdiğini Ayın Röportajı’ndan inceleyebilirsiniz.

Keyifle okumanız dileğiyle…