Hazır beton kalitesindeki en önemli unsurlardan birisi, kullanılan agrega malzemesinin kalitesi. Agreganın üretim başlangıcından, teslimine kadar ki tesis ekipmanı, kalifiye eleman ve nakliye koşulları gibi tüm süreçlerin hazır betonun kalitesini etkilediği düşünüldüğünde agreganın kaliteli üretimine ne kadar titiz, bilimsel ve teknoloji odaklı yaklaşmak gerektiği de ortaya çıkıyor. Tüm madencilik sektörlerinde olduğu gibi agrega tesislerindeki revizyon ve projeler de yüksek maliyetli ve uzun vadede geri dönüşün alındığı yatırımlardır. Tüm bu nedenlerle agrega tesislerindeki yatırımlar, uzun süreli fizibilite ve altyapı çalışmalarının ardından, optimum düzeyde verimlilik esas alınarak planlanıyor.

Beton agregasının; önemini hiçbir zaman yitirmeyen, hazır betonun tasarımından dökümüne, hatta ilerki yaşlarına kadar etkisini ve önemini devamlı olarak sürdürebilen önemli bir bileşen olduğunun bilinciyle “Bursa Beton” markası da kaliteli agregayı uygun mühendislik ilkeleri koşullarında temin edebilmek için Bursa Kayapa ve Yeşilçomlu ’da bulunan 2 Taş Ocağı Tesisi ile agrega sektöründe faaliyet gösteriyor. Her iki agrega tesisinde de Fabrika Üretim Kontrol ‘’CE’’ Belgesine sahip olan Bursa Beton’a bu ay kapak çalışmamızda yer verdik.

Agrega üretim kalitesini artırmak ve sürekliliğini sağlayabilmek amacıyla Kayapa Bölgesi’ndeki kalker ocağında yakın zamanda bir dizi yatırımlar gerçekleştiren Bursa Beton A.Ş.; kırma eleme sistemine, Wobbler ve By-Pass eleği ilave etti, böylece kalker içerisinde bulunan ve beton agregası içerinde bulunması arzu edilmeyen killi kısımları daha iyi bir şekilde ayırma imkânı buldu. Yatırım sayesinde hem kapasite hem de kalitede iyileştirme sağladı. Bursa Beton A.Ş. Genel Müdürü Barbaros Onulay’ın, kaliteli agrega üretiminin önemini ve yaptıkları yatırımları anlattığı tesis ziyareti röportajımıza kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz. 

***

Ağustos sayımızı, Ağır Sanayi alanındaki yatırımlara ve bu alandaki çözümlere, sektöre yön veren isimlerle yapılan röportajlara, sektörün gündemine ulaşmak isteyenler için hazırladık.