Betonun içerisinde ağırlıklı olarak agrega kullanıldığından, “agrega olmadan beton yapılamaz”. Betonda mukavemetin sağlanması için de agreganın kalitesine göre çimentonun dozu azalabilir ya da çoğalabilir. Özetle, agrega kalitesi aslında yapılacak betonun da maliyetlerini belirleyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Agreganın kalitesini belirleyen faktörlerin başında ise elde edildiği “kayanın cinsi” geliyor. Kayanın üzerindeki hafriyatın alınmasının ardından temiz kayaya ulaşıldığında delikler deliniyor. Delici makinaların deldiği karotlara patlayıcı maddeler koyularak, patlatılıyor. Kayadan kopmuş olan irili ufaklı kaya parçalar, iş makinaları ile damperli kamyonlara yüklenirken taş, konkasör tesisinde kırılıyor ve büyük eleklerden geçirilerek farklı cins malzemeler olarak silolara depolanıyor.
Bu ay agrega kapak konumuzda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın akredite kuruluşlarından destek alarak, onların önerileri doğrultusunda, çevreci makinalarla üretim yaptıklarını söyleyen Yol ve Yapı Endüstrisi’ni ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Mesut Uzal ile kaliteli üretimin ardındaki teknolojileri ve yatırımları konuştuk. 

Yine kapak konumuz kapsamında, Tekirdağ’da yılda yaklaşık 3 milyon ton agrega üretimi gerçekleştiren ve kaliteli agrega sayesinde hazır beton sektörüne maliyet avantajı sağladıklarını söyleyen Koçer Yapı Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muhlis Koçal ile de bir araya gelerek, bir yandan kullandıkları makina ve teknolojileri konuştuk, diğer yandan sektördeki sorunları dinleme ve önerileri sizlere aktarma fırsatı bulduk.

Ayrıca her ay olduğu gibi ağır sanayi alanında nitelikli ürün ve hizmetleriyle çözüm sunan markaların yöneticileriyle bir araya gelip, en güncel gelişmeleri, “ürün ve sistemler” sayfalarımızda sizlerle buluşturduk. 

Keyifle okumanız dileğiyle..