Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği, EVSİD’in ev ve mutfak eşyaları sektöründeki üretici firmalarla yaptığı anket çalışmasına göre hammadde artışları çarpıcı bir şekilde son dönemde lojistik kaynaklı problemleri de aşarak birinci sıraya yükseldi. Firmaların yüzde 79’u için hammadde fiyatları ihracatın önündeki birincil problem. Bunu sırasıyla lojistik/navlun fiyatlarındaki artış, boş konteyner bulunamaması, ihracatın finansmanı ve yeni müşterilere ulaşamama takip ediyor.

EVSİD’in raporuna göre üreticilerin yüzde 85 gibi büyük bir oranı hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle üretimlerini kıstıklarını veya önümüzdeki dönemde kısmak zorunda kalacaklarını belirtmiş. Hammadde fiyatlarındaki artış konusunda kamuya iletilecek çözüm önerilerinin başında, geçici bir süre de olsa ithalatta alınan vergilerin sıfırlanarak hammadde darboğazının çözülmesi geliyor. İkinci çözüm önerisi ise, sorun çözülünceye kadar yerel hammadde üreticilerinin ihracattan ziyade iç piyasadaki üreticilere öncelik vermesi.

Yeni sayımızda bizim önerimiz ise sadece satın alırken değil üretirken de kazanmak. Bunu da ancak ve ancak yüksek teknolojili makinalarda ve hatlarda
üretim yaparak ve insan kaynaklı hataları minimize ederek gerçekleştirmek
mümkün.

Nisan sayımızda incelediğimiz “Küçük Ev Aletleri” kapak konusunda sahip olduğu çeşitlilik ile iddialı bir konumda bulunan Goldmaster şirketini bu ay kapak bölümümüzde ağırladık. 65 ürün çeşidini müşterilerinin beğenisine sunabilmek için her türlü yatırıma imza atmaktan çekinmeyen marka, 2023 yılında tamamlanmak üzere “Test ve Değerlendirme Laboratuvarı”nın Uluslararası Standartlar özelinde akreditasyonu için stratejik iş birliği anlaşması imzaladı. Sorularımızı yanıtlayan Goldmaster İş Geliştirme Müdürü Murat Kadal, “Yakın zamanda Test ve Değerlendirme Laboratuvarımızın faaliyet alanının genişletilmesi ve akreditasyon için gerekli teçhizat temini adına yatırım çalışmalarımızı devreye aldık” dedi. Detaylar kapak fabrika ziyareti röportajında.

***

Yeni sayımızda “Çoklu Dosya” çalışması başta olmak üzere makina ve aksamları alanındaki en güncel teknolojilere ve sektöre yön veren markaların katma değer sunan ürün ve çözümlerine yer verdik.