Doğruluk, hızlılık ve verimlilik artık depo için mutlak başarı faktörleri. Her açıdan başarılı olabilmek için akla ilk gelen yaklaşımı, hatta deneme-yanılma yöntemini değil, en iyi uygulamaları (best practices) bilmek gerekiyor. Bunun için ya kaliteli bir arkadaş grubunuz olmalı ya da modern tarzda yönetilen depoları gezip görmelisiniz. Bundan da iyisi dergimizi okumaya devam etmektir.


Önerdiğimiz uygulamaların ilki sipariş seçim sürecinin serbest el ile yapılmasıdır. Operatörün kağıt kalem, hatta el terminali ile çalışması verimliliği düşüren bir uygulama. Bileğe takılan RF cihazı, sesli veya ışıklı toplama sistemleri ise verimsizliğin ve yavaşlığın panzehiridir. 


İkinci önerimiz mallara dokunma sayısını azaltmak. Toplama sırasında malları önce toplama kutularına sonra kolilere doldurmak yerine doğrudan koliye yerleştirme alışkanlığı edinmek hem işgücü hem de ikinci işlem için gerekecek alandan tasarruf getirecek. Hele bu sürece etiket basma operasyonu da monte edilebilirse başarı öyküsü yaratılabilir. 


Dinamik slotlama yapmak da en iyi uygulama örneklerindendir. Bir mal çeşidi için optimum yerin neresi olduğunu arada sırada sorgulamak yararlı çalışmadır. Ürünler yaşam eğrilerinin sonraki evrelerine geçiş yaptıklarında hareket sayılarında değişme olur. Keza mevsimsellik gösteren ürünlerin de tüm yıl boyunca aynı slotta tutulmaları performans kayıpları getirir.  


En iyi uygulamalar tüm doğru işleri doğru araç ve yöntemlerle yaparak doğru sonuçları almaktır. Bu konunun sonu hiçbir zaman gelmez. Bugünün en iyi uygulamalarının yerine yarına yenileri gelir. İsterseniz siz de önerilerinizi dergimiz aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Nice başarılı uygulamalara…