İyi karar vermek, yöneticinin temel sorumluluklarından biridir. Hiçbir şey iyi karar vermenin önemi ile boy ölçüşemez. Yalnızca iyi karar verebilen yöneticiler iyi makina geliştirebilir, doğru fiyatı belirleyebilir, yetenekli personel çalıştırabilir, firmalarını büyütebilir ve uzun dönemli başarıyı yakalayabilirler. İyi karar vermek kritik hayat becerisidir…

İyi karar vermenin iki koşulu vardır: Bunların ilki verilerin doğru ve tam olmasıdır. Nasıl ki bir hakimin eksik deliller ile hüküm vermesi suç ise nasıl ki bir hekimin eksik tahliller ile teşhis koyması hata ise yöneticilerinin veri toplamadan karar vermesi kusurlu davranıştır. 
İyi karar vermenin diğer koşulu da iyi düşünmektir. Veriler ne kadar kusursuz olsa dahi onlar ancak doğru düşünce sürecinden geçirildiklerinde bizi iyi karara ulaştırırlar. İyi düşünebilmek için de her şeyden önce bunu istemek gerekmektedir. 

Bu yazıma Ermaksan firmasının Kurucusu Erol Özkayan ilham verdi. Bir sohbetimizde başarısını önemli kararlarının pek çoğunun kaliteli olmasına bağladı ve bunu da iyi düşünebilmesi sayesinde gerçekleştirdiğini belirtti.  Devamında da şimdiye dek kimseden duymamış olduğum ve hayatımın sonuna kadar unutamayacağım “Benim beynim her zaman iyi çalışmalı” cümlesini sarf etti. 

İyi kararlar verebilmek için beynimizi geliştirmemizin önemini vurgulayan Erol Bey’e sonsuz teşekkürlerimle…