Nesnelerin Internet’inin (IoT) fabrikalara sağlayabileceği büyük yararlar bulunuyor. Verimlilik, kalite ve bakım maliyetlerinin iyileşmesi potansiyel yararların başta gelenleri. Ancak yararlar doğrudan IoT değil, toplanmasına aracılık ettiği veriler sayesinde gerçekleşiyor. Veri toplamakla da iş bitmiyor; verilerden anlam çıkartılması da gerekiyor.  Veriler toprak gibi. İçinde her zaman olmasa da cevher bulunuyor. Cevheri çıkartabilirsek zenginleşiyoruz. Verilerdeki cevher bize kayıplarımızın nerede olduğunu, kalitesizlikleri neden yaşadığımızı gösteren enformasyon. Veriler işlenerek cevher oluşturuluyor, cevher üzerinde daha da çalışarak “mü-cevher” yapılıyor. Diğer deyişle veriler önce enformasyona, sonra da enformasyon bilgiye dönüştürülüyor. 

IoT ile toplanan verilerden fayda üretebilmek için iki faktör gerekiyor. Bunların birincisi; analitik araçlar. Analitik araçlar istatistik temelli veri madenciliği yazılımları ile online analitik işleme (OLAP; online analytical processing) yazılımları. Veriler bu yazılımlar sayesinde rafine edilebiliyor. 

İkinci faktör; zamanlama. Bazı veriler toplandıklarından çok sonra analiz/sentez edilseler dahi faydalarından eksilme olmayabiliyor. Ancak çoğu veri “near real time” işlenmezse gelişme fırsatları kaçıyor. Bu nedenle toplanmış değil, toplanmakta olan verileri incelemek ve incelemeyi de hızla sonuçlandırmak gerekmekte. Bunun için veriler hemen toplandıkları yerlerdeki bilgisayarlarda (edge) işlenmeli. Bulut bilişim bu çalışma için uygun değil!  

Özetle IoT ile toplanan verileri analitik araçlar ile edge bilgisayarlarda zamanında işleyip enformasyona dönüştürebilirsek verimlilikte, kalitede, bakımda gelişme sağlayabiliyoruz...