Beyaz eşya ile birlikte Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden bir olan otomotiv, yedek parça, akaryakıt, servis, sigorta, ulaşım gibi sektörlerle olan yakın ilişkisi dolayısıyla büyük önem taşıyor. Gelişmekte olan ülkeler için kilit sektör olan otomotiv, aynı zamanda ihracatçı konumuyla ve yaklaşık yarım milyon kişiye istihdam sağlamasıyla da öne çıkıyor.

Global anlamda sektörde alternatif enerjili araçlar, emisyon, yakıt tasarrufu, otonom araçlar gibi konularda ciddi araştırma ve yatırımlar yapılıyor. Bu konuda bizde de çalışmaları devam eden yerli ve milli otomobilin dünyadaki trendler göz önünde bulundurularak elektrikli ve otonom olacağı belirtiliyor.   
Yeni teknolojiler sayesinde sektörün ivme kazanma potansiyeli yüksek olmakla birlikte, önümüzdeki 5 yıl içerisinde sektörde yüzde 50 oranında bir büyüme öngörülüyor.

Diğer yandan günümüzde endüstrinin her alanında ve üretimin her aşamasında kullanılan endüstriyel robotların, beyaz eşya ile birlikte ilk görüldüğü sektör olan otomotivde yine başrolde olduğunu görüyoruz. 

Fabrikalarda bilhassa tekrar eden işlerde robotlar sıklıkla tercih ediliyor ve kaporta sacı, kaynak, montaj hattı, boya ve kalite kontrol gibi işlemlerde aktif olarak görev yapıyor.

“Robotlar, insanları işsiz bırakacak mı?” sorusu gündemde kalmaya devam ededursun, otomotiv sanayinin lider üreticilerinden birinin CEO’su, otomotivde insan faktörünün dışarıda bırakılamayacağını, insanın içinde yer alıp değer katması gereken bir sektör olduğunun altını çizdi. 

Dolayısıyla insanlar ve robotlar birlikte çalışmaya ve otomotiv sektörüne güç katmaya devam edecek.

• • •

Otomotiv sanayini kapağımıza taşıdığımız Nisan sayımızda, fabrika ziyaretimizin yanı sıra sektöre çözüm sunan firmalarla yaptığımız röportajları bulabilirsiniz. 

Keyifli okumalar dilerim…