Polisan Kimya; Polisan Holding’in kimya alanında faaliyet sürdüren grup şirketi. Polisan Kimya Satış Müdürü Gökhan Yılmaz, Polisan Holding’in liman, boya, kimya ve gayrimenkul olmak üzere 4 faaliyet kolunda, 7 grup şirketi, yaklaşık 1300 çalışanı ve alanında lider iki dünya devi olan Dow Chemical ve Kansai Paint ile olan iş ortaklığının sağladığı sinerjiyle çalışmalarını sürdürdüğünü ve 2012 yılından bu yana Borsa İstanbul’da işlem gördüğünü belirtiyor.

2020 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Polisan Kimya olarak, Covid-19 salgını nedeniyle, süreçlerimizi değişen iş ortamına göre                   şekillendirirken, çalışanlarımızın sağlığını ve güvenliğini ön plana aldık. Salgından korunma yolları ile ilgili hijyen, dönüşümlü çalışma, seyahat, servis, ateş ölçümü, ofiste, sahada ve ortak kullanım alanlarında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında tüm çalışanlarımızı bilgilendirdik. Birçok departmanda uzaktan çalışma modeline geçtik.  Operasyonlarımızın sürekliliğinin sağlanması ve müşterilerimize verdiğimiz hizmetin kesintisiz olarak sürmesine yönelik aksiyon planlarımızı hayata geçirdik. Sahadan gelen talep için gerekli stoklarımızı aktif olarak yöneterek Dilovası, Adana, Samsun ve Fas üretim tesislerimizde çeşitli vardiya düzenlemeleri ile operasyonlarımızı kesintisiz sürdürdük. Yapı kimyasalları alanında, inşaat sektöründeki hareketlenmeyle beton katkı maddeleri satışı arttı. Müşteri ihtiyaçlarına özel olarak üretilen ve öğütmede kolaylık ve enerji tasarrufu sağlayan çimento katkı maddelerinin de katkısıyla, yapı kimyasalları ürün grubu satışlarımızda güçlü bir artış kaydettik. Portföyümüzdeki Adblue üründe ise, Şirketimizin marka bilinirliğine yönelik faaliyetlerimizi sürdürdük. Zorlu pandemi sürecini, Hükümet’in sağladığı sübvansiyonların piyasada sağladığı hareketliliğin de desteği sayesinde başarılı bir şekilde yönettik.

2021 yılında hangi konulara odaklanacaksanız? 

Polisan Kimya olarak 2020 yılında 20’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında ise pandemi nedeniyle aktif olamadığımız yeni ülkelere ihracat yapabilmek ilk hedefimiz olacak. Bu amaçla yeni ülke ziyaretleri planlanmakta ve ertelenen görüşmeleri yeniden takvime dahil etmekteyiz. Ayrıca yeni ürün gruplarını portföyümüze dahil etmek üzere Ar-Ge yatırımlarımıza da hız verdik.  Yapı kimyasalları pazarında global bir oyuncu olma vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz Polisan Maroc-Fas yatırımının ardından, ilerleyen dönemlerde ihracat yaptığımız Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa pazarlarında da üretime başlamayı ve yeni satış potansiyelleri oluşturmayı hedefliyoruz. 

Covid-19 birçok yaşam alışkanlıklarımızı değiştirdi. Bu değişim sektörünüzde nasıl olacak sizce? 

Covid 19 ile birlikte birçok çalışma alışkanlıklarımızın değiştiğini gördük. Polisan Kimya olarak bu yeni sisteme hızlı adapte olduk. Sektörümüzde ayak uydurmak durumunda kaldı. Daha az yüz yüze görüşme ve ziyaret, daha sık online iletişim ilk ve en hızlı yaşanan değişim oldu. Devamında tüm sektörler kısıtlı çalışma ve hafta sonu yasakları nedeniyle daha etkin sipariş ve stok yönetimini takip etti. Nakliye ve tedarik zincirinde halen devam etmekte olan sorunları ve aksaklıkları müşterilerimizle şeffaf bir şekilde paylaştık. Bilhassa Uzakdoğu kaynaklı hammadde kaynakları için limanlarda yavaşlama, navlun fiyatlarında ise ciddi dengesizlikler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Değişimin uzaktan çalışma, online görüşmeler ve ihaleler tarafının belirli oranda kalıcı olmasını fakat tedarik zincirinde yaşanan aksamaların azalmasını bekliyoruz.  Aşı süreciyle birlikte normale yavaş yavaş dönülerek hammadde piyasasının oturmasını Covid nedeniyle çalışmayan, düşük kapasite ile çalışma fabrikaların yeniden normal üretimlerine dönmesini bekliyoruz. Pandemi ile birlikte elde edilen tecrübede, hem üretim hem tüketim tarafında biraz daha yüksek stoklu çalışmanın gerekliliği ortaya çıkmış oldu.  Ayrıca yaşanan her yeni krizlerin içerisinde birçok fırsat barındırdığını da gördük.

Türkiye bir deprem ülkesi. Bu noktada yapıda kullanılan beton, çimento gibi tüm unsurlarda kalite önemli. Polisan Kimya, beton ve çimento katkıları ile yapı kalitesine nasıl bir fayda sağlamaktadır?

Depreme dayanıklı yapıların üretimi için öncelikle projede istenen dayanım ve durabilite şartlarını sağlayan betonların üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Proje aşamasında yapıda ihtiyaç duyulan beton dayanımı ile birlikte yapının uzun yıllar boyunca maruz kalacağı çevresel etki şartları da belirlenmektedir.  Yapıda kullanılacak hazır beton için tasarım şartları bu kriterlere göre belirlenmekte ve yüksek standartlarda denetlenmektedir. İstenen bu kriterlerin sağlanması, hem beton hem de çimento kimyasallarının kullanımını gerektirmektedir. Yapılarımızın hem deprem etkisine karşı daha dayanıklı hem de daha uzun servis ömrüne-durabiliteye sahip olabilmesi için TÜBİTAK onaylı Polisan Kimya AR-GE Merkezimizin liderliğinde geliştirdiğimiz kimyasal katkı teknolojimizi ürünlerimize maksimum seviyede yansıtıyoruz.  Hem üretim hem de bakım aşamalarında tercih edilen spesifik yapı kimyasallarımız sayesinde yapılarda en yüksek kalite ekonomik çözümler ile sağlanmaktadır.  

Polisan Kimya sürdürülebilirlik adına hangi adımları atıyor? 

Polisan Holding ve Grup Şirketleri olarak, faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik odağında ele alıyoruz. Bu kapsamda, Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik alanında en iyi performans gösteren şirketlerin yer aldığı “BİST Sürdürülebilirlik Endeksi”ndeki 58 şirketten biriyiz, endekse üst üste 4. kez girmeye hak kazandık. Polisan Kimya’nın; ulusal ve uluslararası mevzuat gerekliliklerine uygun olarak; Dilovası, Adana ve Samsun tesislerimizde uygulanan 7 farklı yönetim sistemi mevcuttur. Polisan Kimya; Avrupa Kimya Sanayicileri (CEFIC) Konseyi’ne bağlı Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği üyesi olarak Poliport ve Polisan Kansai Boya Grup Şirketleri ile sağlık, güvenlik, çevre faaliyetlerini Üçlü Sorumluluk® (Responsible Care®) taahhütleri doğrultusunda sürdürmektedir. Polisan Kimya; AR-GE Merkezi, Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası, AdBlue VDA Sertifikası, Ultraline Anti-Freeze TSE Belgesi, Üre Formaldehit Reçinesi TSE Belgesi ve CE Belgeleri’ne sahiptir.  Polisan Holding Sürdürülebilirlik Raporu, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi (LACP*) tarafından düzenlenen “2019/2020 Vision Awards”’ ta ilgili kategoride “Gümüş Ödül” almaya hak kazanmış, yanı sıra “Teknik Başarı” Onur Ödülüne de layık görülmüştür.  24’ten fazla ülkeden şirketlerin katıldığı yarışmada Polisan Holding, sürdürülebilirlik kategorisinde Türkiye’ye ödül getiren 4 şirketten biri olmuştur.  Aynı kategoride globalde; General Motors Inc., Hyndai Motors, Lukoil, Caterpillar, Schnitzer gibi şirketler;  Türkiye’de Polisan Holding, Tekfen Holding, Akkim Holding ve Şekerbank ödül almıştır. Bu başarımızın getirdiği sorumluluk ile çalışmalarımızı sürdürüyor; Polisan Holding Grup Sirketi olarak; uluslararası yönetim sistemleri çerçevesinde yüksek kalitede ürün ve hizmet sunmak, sürekli iyilestirme ve gelişim perspektifini tüm faaliyetlerine yansıtmak, müşteri memnuniyetini her geçen gün artırmak, iş sağlığı ve güvenliği ile çevre konularında sıfır kaza ilkesi ile çalışmak, gelecek nesillere sağlıklı bir iş ortamı ile çevre bırakmak, enerji tüketimini etkin bir şekilde yöneterek doğal kaynakların tüketimini en aza indirmek ve kurumsal bilgi mirasının güvenliğini sağlamak üzere birçok ulusal ve uluslararası standartlar rehberliğinde çalışıyoruz.