Konya’nın Hadim ilçesi Toros Dağları üzerinde inşa edilen Eyiste Viyadüğü, tamamlandığında dünyanın en büyük ikinci viyadüğü, Türkiye’nin ise en yüksek köprüsü olacak. İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesini birbirine bağlayarak Alanya-Konya arası ulaşım süresini iki saate indirecek olan Eyiste Viyadüğü Projesi’nin kalıp-iskele-kiriş işleri, Doka Kalıp sorumluluğunda tamamlanıyor. Projenin maksimum verim ve güvenlikle ilerleyebilmesi için çalışan Doka, kalıp-iskele çözümlerinin yanı sıra, bu aşamaya kadar hızlı kurulum, kolay kullanım, yüksek iş güvenliği standartları ve mühendislik hizmetleriyle de teknik destek sağladı. 

“Çalıştığımız projelerde her aşamada çözüm ortağı oluyoruz”

1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul Finans Merkezi, Port Bakü, Bağdat Mall gibi Türkiye’de ve dünyada çok sayıda büyük projede görev üstlendiklerini belirten Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, son olarak “Eyiste Viyadüğü” gibi Türkiye’nin imza projelerinden birinde daha kalıp çözüm ortağı olarak sorumluluk aldıklarını kaydetti. Özatay, “Eyiste Viyadüğü projesi, yapımı tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek ve en uzun dengeli konsol köprüsü olacak. Projenin temel, elevasyon, başlık kirişi ve köprü üst yapı kalıp tasarımı ve tedariğini biz sağlıyoruz. Yer aldığımız projelerin ilk planlama aşamasından sona ermesine kadar tüm süreçlerinde çözüm ortağı oluyoruz. Çalıştığımız projelerde ihtiyaçları doğru çözümleyip, zaman ve maliyet kapsamında en optimum çözümü sunarak, üretim, planlama ve uygulama aşamalarının tümünde güvenliği ilk sırada tutuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk yüksek ayaklı viyadüğü…

Toplam uzunluğu 1.372 metre olacak Eyiste Viyadüğü, tamamlandığında dünyanın en büyük viyadükleri arasında ikinci, Türkiye'nin de ilk yüksek ayaklı viyadüğü olacak. 

Dengeli konsol yapım metoduna göre yükseklikleri 42 metre ve 165 metre arasında değişen 8 adet orta ayak ve 2 adet kenar ayak üzerinde projelendirilen Eyiste Viyadüğü, bu özelliği ile Türkiye'nin en yüksek ayak yüksekliğine sahip karayolu köprüsü konumuna gelecek. Eyiste Viyadüğü 12,50 metre gabarili çift yol platformuna göre aynı temele oturan iki farklı köprü şeklinde projelendirildi. Viyadük, gidiş-geliş güzergahında ikişer şeritten toplam dört şerit olarak hizmet verecek.

Projede Doka’nın sorumluluk aldığı kısımlar ve yapılan işler:

Projede, Doka sistemlerinden Doka CFT Eco Dengeli Konsol arabası sistemi, Top 50 geniş yüzeyli kalıp sistemi çözümü, Xclimb 60 hidrolik tırmanır kalıp sistemi, DokaScaff Uni iskelesi çalışma platformları ve ağır yük taşıma iskelesi D2 kullanıldı.

Temel kalıplarında; Top 50 geniş yüzeyli kalıp sistemi kullanılarak en büyük 28 metre x 40 metre ebatlarında ve 6 metre yükseklikteki temel betonu uygulaması güvenli bir şekilde uygulandı.

Elevasyon Kalıplarında; 8 metre x 8 metre 16 adet yükseklikleri 42 metre ila 165 metre arasında değişen elevasyonlarda Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır kalıp sistemi kullanıldı. Bu sistem sayesinde yüksek iş güvenliği standartlarında en yüksek hızda imalat yapılması sağlandı. Minimum sayıda çalışan ve süreyle işin tamamlanması ve kolaylığı, Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır kalıp sisteminin getirdiği en büyük avantajlar arasında yer alıyor. 

Başlık Kirişi (Hammerhead); Zorlu geometrik yapısı ve yüksekte çalışma riskleri birleştiğinde köprünün en önemli bölümü haline gelen yapı, Doka’nın tasarımı ile zamanında ve güvenlikli şekilde imal edildi.

Dengeli Konsol Arabası ve Kalıbı; Doka CFT Eco dengeli konsol sistemi, köprünün üst yapısında kullanıldı. Modüler bileşenler sayesinde hızlı montaj, yüksek kapasiteli hidrolik ekipmanlar ve otomatik emniyet tedbirleri sayesinde güvenli çalışma, tasarımı sayesinde maksimum çalışma alanı imkanı sağlaması bu sistemin en büyük avantajlarını oluşturuyor. Tek kontrol paneli ile tüm hidrolik pistonlara kolay erişimi sağlayarak kalıp arabasının yürütme operasyonu kolay ve güvenli hale geliyor. Kaliteli malzeme ve ekipman, tasarım ve saha destek hizmetleri ile Doka, müşteri memnuniyetini sağlıyor. Doka, tecrübeli kalıp eğitmenleri sayesinde sahanın ihtiyaç duyduğu her an hizmet sunmaya devam ediyor.

Proje adı: Eyiste Viyadüğü Projesi
Bulunduğu yer: Hadim / Konya
İşin Tipi: Dengeli Konsol Viyadük
Viyadük uzunluğu: 1372 metre
Viyadük genişliği: 25 metre
Yatırımcı: Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
İnşaat başlangıcı: 29 Aralık 2016 
Planlanan tamamlanma tarihi: 2022 yılı ortası 
Kullanılan Doka sistemleri: Doka CFT Eco Dengeli Konsol Arabası Sistemi, Top 50 Geniş Yüzeyli Kalıp Sistemi Çözümü, Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır Kalıp Sistemi, DokaScaff Uni İskelesi Çalışma Platformları ve Ağır yük Taşıma İskelesi D2