Esenler Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde ilk etabında sona yaklaşıldı. Esenler’de deprem odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 15 Temmuz Mahallesi’nde yürütülen projenin ilk etabında inşaatları tamamlanan konutlar hak sahiplerine bu ay içinde teslim edilecek. İmar kısıtlılığı sebebiyle evlerini yenileyemeyen ve binaları büyük risk altında bulunan vatandaşlar için yapılan güvenli kentsel dönüşüm konutlarının anahtarları düzenlenecek tören ile vatandaşlara teslim edilecek. Hak sahiplerinin anahtarları, 19 Ağustos 2022 Cuma günü düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir törenle hak sahiplerine teslim edilecek. Güney (Metris) Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında toplam 2 bin 37 adet konut hak sahiplerine teslim edilmiş olacak. 19 Ağustos’tan itibaren Esenler’de yaklaşık 10 bin kişi daha depreme dayanıklı güvenli konutlarda yaşamaya başlayacak.

50 BİN KONUTLUK PROJE

Güney Rezerv Yapı Alanındaki toplam 6.954 adet konut ve işyerinin tamamlanıp teslim edilmesinin ardından, Kuzey Rezerv Yapı Alanı’nda da kentsel dönüşüm konutları yapılmaya başlanacak. Daha büyük yüzölçüme sahip bu alanda ise toplam 43.124 adet bağımsız birim inşa edilecek. Esenler Güney ve Kuzey Rezerv Alandaki projeler tamamlandığında toplam 50 bin 78 adet bağımsız birim inşa edilmiş olacak. Böylece Esenler’de yaklaşık 250 bin kişi yeni, güvenilir ve yeşille iç içe yaşayacak.
Esenler, 2009 yılında Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu göreve geldiğinde yapı stoku itibariyle oldukça riskli bir haldeydi. 13 yılda, yüzde 86 olan riskli yapı oranı yüzde 57’nin altına indi. Bu süreç içerisinde yaklaşık 57 bin konutun dönüşümü tamamlandı. Üretilen yeni konutlar, yıllardır imar ve mülkiyet sorunu nedeniyle yapısını yenileyemeyen vatandaşlar için üretildi.

AKILLI ŞEHİR ESENLER ÖRNEK OLACAK

15 Temmuz Mahallesi’nde, 19 Ağustos’ta 2 bin 37 konutun teslim edileceği Güney (Metris) Rezerv Alanı’nın yüzde 72’si donatı alanı olarak ayrıldı. Vatandaşlara eski, yıpranmış, riskli yapılarını alıp yerine her daireye en az bir otoparkı bulunan, tüm otoparkları yeraltında, bahçe kullanımlı, sosyal yaşam alanlarına sahip, okulu, hastanesi, parkı, camisi yanı başında, yeşil ile iç içe, yatay mimari konseptinde, akıllı ve modern konutlar veriliyor. Akıllı ve güvenli şehir konseptinde inşâ edilen daireler, yıl sonuna kadar vatandaşlara teslim edilecek. Daireler, 80 ila 125 metrekare arasında değişiyor.

SYLVANA İSTANBUL VİLLALARINA BÜYÜK İLGİ SYLVANA İSTANBUL VİLLALARINA BÜYÜK İLGİ

SADECE KONUTLAR DEĞİL, ŞEHİR YENİLENİYOR

Esenler’de konutları yenilenirken aynı zamanda şehir de yenileniyor. Transfer edilen konutların yerleri, plan lejantlarında nasıl ise (yol ise yol, park ise park, spor ve kültür alanı her ne ise) o şekilde kalıyor. Yeni inşa edilen 15 Temmuz Mahallesi aynı zamanda Türkiye’nin Akıllı Kent Uygulama Merkezi özelliğini taşıyor. Esenler, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Teknokent ilan edilmiş ilk ilçe. Esenler’in yeni mahallesinde kişi başına düşen yeşil alan 33 metrekare. Her daire, sosyal donatılara maksimum 400 metre mesafede.

GÖKSU: ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, vatandaşlar ile birlikte kendisinin de Türkiye’nin ilk Akıllı ve Güvenli Şehri olan 15 Temmuz Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük bir heyecanla takip ettiğini belirterek, “Vatandaşlarımız sabırla yıllardır buraya taşınacakları günü bekliyorlar. Altyapısından üst yapısına kadar hiçbir eksik olmadan konutlarımızı teslim ediyoruz. Yeni ve güvenli konutlarına taşınacak kardeşlerimiz inşallah bundan sonra deprem korkusu yaşamadan huzur içinde burada hayatlarını sürdürecekler. Şimdiden hayırlı olsun. Tüm Esenlerli hemşehrilerimizi, 19 Ağustos Cuma günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştireceğimiz konutların anahtar teslim törenine bekliyoruz" dedi.