Avrupa Yeşil Mutabakatının gündemde olması ve Türkiye tarafından Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nın hazırlanmasının ardından üretim, tüketim ve geri dönüşüm süreçleri yeniden tasarlanıyor. Yeşil dönüşümü iyi analiz etmek ve bu değişime ayak uydurmak, üretim yapan firmalar için büyük avantaj sağlıyor. Dünyadaki sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 35’ine neden olan iklimlendirme endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin doğaya karşı sorumluluk üstlenmesi de her geçen gün daha önemli hale geliyor. Üretim süreçlerinde karbon ayak izini minimize etmeyi hedefleyen Systemair Türkiye, bu konuda önemli bir ilke imza atarak Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) çalışmasını kendi sektöründe uygulamaya başlayan ilk firma oldu. Bu çalışma sayesinde ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini hesaplayarak temiz üretim gerçekleştirme konusunda hedefler belirleyen Systemair, sürdürülebilirlik yönetimi konusunda başarısını artırarak pazarda rekabet üstünlüğü kazanmayı planlıyor. Systemair, bu metodolojisi konusunda yetkinlik kazanan Ar-Ge ekibinin yanı sıra bu çalışmanın sonuçları sayesinde hangi teknoloji veya prosesin en düşük çevresel etkiye neden olacağını da hesaplayabilecek. Şirket, böylece Ar-Ge ihracatında sektörde adından söz ettirecek.

TÜM ÜRÜNLERİN ÜRETİM, LOJİSTİK VE OPERASYON SÜREÇLERİNDEKİ ÇEVRESEL ETKİLERİ HESAPLANABİLİYOR

Üretim ve tüketimin artması, sanayi sektörünün hızla gelişmesi, kentleşme ve farklı parametreler, dünyadaki karbon emisyonunu hayati bir konu haline getiriyor. İklimlendirme sektöründeki ürünlerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesinin çok kritik olduğunu ifade eden Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu, üretimde karbon ayak izini minimize etmek için yaşam döngüsü boyunca oluşan çevresel etkilerinin hesaplanabilmesinin bir gereklilik olduğunu vurguladı. Şirketin Türkiye Ar-Ge merkezinde uygulamaya aldığı Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) uygulaması sayesinde veri merkezi soğutma cihazı olan Geniox Tera başta olmak üzere Systemair Grup genelindeki tüm ürünlerin üretim, lojistik ve operasyon süreçlerindeki çevresel etkilerinin hesaplanabileceğini söyleyen Eroğlu, şirketlerin bu sayede Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı 2021’e uygun iyileştirmeler yapabileceğinin altını çizdi.

SUYUN YÜZDE 40'I ŞEBEKELERDE KAYBEDİLİYOR SUYUN YÜZDE 40'I ŞEBEKELERDE KAYBEDİLİYOR

KARBON SIFIR OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR

Kısaca YDD olarak adlandırılan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ile elde edilen sonuçları analiz ederek yeşil dönüşüme uyumlu iyileştirmelerde bulunacaklarını belirten Ayşegül Eroğlu; “YDD; ürünlerin iklim değişikliğine, su, hava ve kara ekosistemine olan etkilerinin hesaplandığı bilimsel ve akademik bir yöntemdir. YDD, ürünlerimizin karbon ayak izi hesaplamasını yapmanın ötesinde tüm yaşam döngüsü boyunca çevreye olan etkisini ölçümleyip raporlamamıza ve gerekli iyileştirmeler yapmamıza aracı oluyor. Üretim ve kullanım aşamalarında yüksek enerji ve ham madde gereksinimi olan süreçleri belirlemeye ve etkilerini hesaplamaya yardımcı olan bu hesaplama metodu, ürettiğimiz ürünlerin çevresel etki seviyesini ortaya koyuyor. Böylece operasyon, lojistik, ham madde tedariki gibi aşamaların hangisinin daha çok çevresel etkiye sebep olduğu kolayca tespit edilebiliyor. Bu hesaplama, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi konusunda da ekolojik tasarıma destek olacak verileri sağlayarak dönüşüm süreçlerinde daha yeşil çözümler sunulmasına olanak sağlıyor” dedi.

SYSTEMAİR AR-GE EKİBİ YDD YETKİNLİĞİ KAZANDI

Systemair Türkiye olarak bu değerlendirmeyi Systemair Grup içinde kendi bünyesinde gerçekleştirebilen tek firma olduklarının altını çizen Ayşegül Eroğlu, bu çözümün Ar-Ge ihracatındaki rolünü şu sözlerle anlattı: “Ar-Ge ekibimiz, İTÜ ile yürüttüğü bu proje için özverili bir çalışma sergiledi ve YDD alanında edindikleri yetkinliği kullanarak yaşam döngüsü değerlendirme çıktılarını firmamızın kullandığı seçim programına entegre etti. Bu proje sonucunda, veri merkezleri için ürettiğimiz Geniox Tera serisindeki ürünlerin kapasite, aksesuar ve eklentileri ile üretim sürecinde yaratılan çevresel etkileri otomatik olarak diğer kapasite ve tüketim bilgileri ile birlikte hesaplıyor ve tüm bu verileri ürün teknik seçim çıktılarında raporluyoruz. Projenin ikinci fazında ise Systemair Grup bünyesinde kullanılan ve müşterimize açık olan ürün seçim programı Airware PRO’da seçilen tüm ürünlerin çevresel etkilerini SimaPro 9.1 yazılımı aracılığıyla EcoInvent veri tabanıyla ilişkili şekilde raporlamayı hedefliyoruz. Kazanılan YDD hesaplama yetkinliği sayesinde 40’tan fazla ham madde ve komponente dair emisyon değerlerini veri tabanına ekledik. Üstelik Systemair’ın faaliyet gösterdiği 52 ülkeye bu mühendisliği Türkiye olarak ihraç ediyoruz. İklimlendirme sektöründe YDD çalışmasını Ar-Ge ihracatı başarısına da dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu çalışmanın hem sektörümüze farklı bir perspektif kazandıracağına hem de Türkiye’nin ihracattaki stratejik rolünü güçlendireceğine inanıyoruz.”

SYSTEMAİR VE İTÜ İŞ BİRLİĞİ

İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi iş birliği ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu yöneticiliğinde tamamlanan “İklim Dostu İklimlendirme Cihazları Üretimi” projesinin detaylarıyla ilgili açıklama yapan Ayşegül Eroğlu; “İTÜ ile birlikte önemli bir üniversite-sanayi ortak çalışmasına imza atarak YDD çalışmamızı gerçekleştirdik. Bu çalışmamız ile Karbon Ayak İzi ve Su Ayak İzi hesaplamalarını yaptık. YDD çalışmamız sonucunda elde edilen çıktılar üzerinden Geniox Tera ünitesinin etkilerinin iyileştirilmesine yönelik sürdürülebilir ve yeşil çözümleri saptadık. İklimlendirme sektöründe bu hesaplamalar, Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Üstelik dünyada sayılı endüstriyel çalışmalardan biri konumunda. Bu başarının arkasında Systemair’ın teknik gücü, İTÜ'nün köklü bilgi birikimi ve deneyimi yer alıyor” diyerek sözlerini tamamladı.