Ürün ve hizmet kalitesiyle öne çıkan Vibra A.Ş. bugüne kadar birçok projeye değer kattı. Betonun suya ve kimyasallara karşı korunmasının yapı güvenliği açısından önemine dikkat çeken Genel Müdür Necati Karagöz ile çalışmalarını konuştuk. 

Vibra A.Ş’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Eko Grup’un bünyesinde yer alan Vibra A.Ş olarak yapılara değer katan Kryton markamızla kristalize su izolasyonu alanında çalışıyoruz. Ayrıca korozyonla mücadele etmek üzere bazı ürün gruplarımız da var. Yapıların ve betonun zarar görmesi üzerine yapılan bir istatistikte, betonun yaşanan afetler nedeniyle tahrip oranı ile sudan tahrip oranı hesaplanarak karşılaştırılmış, neticede ise suyun binaları daha fazla tahrip ettiği sonucuna varılıyor. Bu çalışma bize yapılarda su ile mücadelenin yapı güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Son yıllarda dikey yapılanma oldukça arttı. Hem statik hem de bazı risklere karşı güvenliği arttırmak adına binanın yüksekliği arttıkça toprak altında yapılaşma daha derinde gerçekleşiyor. Sıfır kotun altında gerçekleşen bu yapılaşmada kullanılan yapı teknolojisi önem arz ediyor. Türkiye‘nin en büyük problemi yaklaşık 30 yıl önce yürürlüğe giren şartnamelere göre çalışmaların yapılmasıdır. Geçmiş yıllarda binalarda yalnızca bir ya da iki kat bodrum katına yer verilmesi sebebiyle basınçlı bir suyla mücadele gündemde değildi. Günümüzde ise 10 kat toprağın altında konumlanan projeler söz konusu. Bu projelerde basınçlı suyla mücadele etmeniz gerekiyor. Vibra A.Ş. olarak bu mücadelede aktif rol oynayan ürün ve hizmetlerimizle ihtiyaca cevap veriyoruz. Ürün gamımızın yanı sıra danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Projenin daha başlangıç aşamasından itibaren yapılacak çalışmanın tüm detayları hakkında müşterilerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla müşterimizin hem tedarikçi, hem çözüm ortağı hem de yalıtım danışmanı konumundayız. Ürün ve hizmet kalitemiz müşterilerimizin diğer projelerinde de bizi partner olarak seçmesine neden oluyor. Nitekim 30. projesinde firmamızı seçen firmalar var. Yalnızca konut projelerinde değil tünel, metro istasyonu veya herhangi endüstriyel bir otel, büyük su depoları, fabrika gibi toprak ve suyla betonun buluştuğu her projeye çözüm sunuyoruz. 

Kryton markanızın ürünleri hakkında bilgi verir misiniz?

Tabii, birincisi betonla çalıştığımız için tercih ettiğimiz yöntem betonun uygulama anındaki gerekliliklerini yerine getirmek. Beton tasarımı konusunda da devreye giriyoruz.  Bu ne demek? Bir binanın 10. kat duvarının döşemesini dökerken kullanılan bir beton reçetesi, -10 katta bodrumda ve duvarda kullanılamaz; çünkü şartlar değişiyor. Suyla ve kimyasallarla mücadele devreye giriyor. İstanbul sülfat oranı yüksek olan bir yeraltı zeminine sahip olması sebebiyle doğru su yalıtımının kullanılması önemli… Danışmanlık hizmetimiz beton reçetesinin oluşturulması konusunda devreye giriyor. Mevcut koşullara göre uygulanması gereken en doğru yöntemi belirtiyoruz.  Kryton ürünleri betona katıldığında zaten kusursuz bir beton reçetesi elde edilmiş olunuyor. 

Krystol Internal Membrane (KIM) dediğimiz ürün, beton içerisine ilave edildiğinde beton performansını ciddi oranda artırır. Bütün kalite değerlerini bir üst sınıfa taşıyor ve bütün boşlukları doldurarak betonu su geçimsiz hale getiriyor. Bu özellikleri nedeniyle betonun yerleşmesine ve su geçimsiz beton elde edilmesine katkı sağlıyor. Bu durumda temelden ya da duvardan gelen su, betona nüfuz edemeyerek donatıya zarar veremiyor. Bu ürün, yapıları depremin yıkıcı etkisine karşı daha mukavemetli kılıyor. Beton donatısıyla birlikte binanın kullanım ömrünü de uzatmış oluyor. Krystol Internal Membrane (KIM) hem su hem de yer altı kimyasallarıyla mücadele ediyor. 

Kryton 1980 yılında bu kristalize beton katkısını ilk icat eden firmadır. Dolayısıyla biz de çalışmalarımızda kaliteden de ödün vermeyerek işin bilimsel tarafında durmaya özen gösteriyoruz. Ürünümüzü çok fazla ticarileştirme peşinde değiliz. Bir projede öncelikle teşhisi doğru koyup ona göre reçete öneriyor ve bunun doğrultusunda projeye devam ediyoruz. Sektörde ne yazık ki yanlış uygulamalara tanık oluyoruz. Halbuki Katar‘da beton dökme koşullarıyla Moskova’daki beton dökme koşulları aynı değil! Nem, sıcaklık gibi hava koşullarıyla doğrudan ilişkilidir ve ona göre de bu betonların reçeteleri desteklenmelidir. Dolayısıyla aynı ürünü hem -5 derecede hem +50 derecede kullanılacağını iddia eden bir kişi işi yeterince bilmiyor demektir.  Kryton’un değişik iklim koşullarında kullanılan üç ayrı ürünü bulunmaktadır. 

 Kryston Mortar Admixture (KMA) ürününüzün özellikleri nedir?

Bu ürün şap ve harçlarda kullanılıyor. Örneğin bir binanın dış cephe sıvasında harcın içerisine belirli oranda ürünü karıştırdığınızda su emmeyen bir sıvaya sahip oluyorsunuz. Yapının dış cephesinde su yalıtımı uygulamış oluyorsunuz. Böylelikle dış cepheyi rutubetten koruyorsunuz. Ayrıca yapının hayata geçmesi sonrasında su yalıtımına ihtiyaç duyulan projeler olabiliyor. Temel ya da duvardan su alan projeler söz konusu. Metro istasyonlarında bu sorunlarla çok fazla karşılaşıyoruz. Bu projelerde suyun gelişini engelleyen tıkaç harçları, kristalize sürme ürünleri gibi başka ürünlerimiz de var. 

Tamir harçları da dahil olmak üzere negatif izolasyon konusunda Türkiye‘de çok iddialı olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca temel perde birleşim yerlerinde basınçlı suya dayanımı yüksek olan bandımız bulunuyor. Su ile temas ettiğinde yeniden şişiyor ve hiçbir şekilde deforme olmuyor. Temelden çatıya kadar bir yapının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak birbirini tamamlayan geniş bir ürün gamıyla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Türkiye’de bu teknolojilerimizin pahalı olmasına yönelik bir önyargı var. Halbuki kalitemiz uzun vadeli düşünüldüğünde yatırımcısına kazandırıyor. Bugün birçok önemli projede tercih edilen bir markayız. Bunda ürünlerimizin kalitesi kadar hızlı uygulanmasının da rolü büyük. 365 gün her türlü hava koşullarında ürünlerimizin uygulanabiliyor olması şantiyede iş yapım süreçlerini hızlandırıyor. Özellikle müşteri memnuniyetinin önemli olduğu otel projelerinde, kurumsal firmaların projelerinde tercih ediliyoruz. Örneğin su yalıtımının önem arzettiği birçok kurumun veri merkezleri Kryton ile yapılmaktadır. Veri merkezlerinde dijital veriler sakladığı için yapının hiçbir şekilde rutubetli olmaması gerekmektedir. Rutubetli ortamda dijital veriler zarar görüyor. Bu nedenle bu yapılarda su yalıtımı oldukça önemli. Bu projelere Kryton KIM (HS) ürünümüzle çözüm sunuyoruz. 

Çözüm sunduğunuz diğer projelere örnek verir misiniz?

Servis ömrünün uzun olması planlanan köprü, tünel gibi projelerde su ve toprağın altında kalan betonlar uzun ömürlü olmalı. Yeraltında bir beton daha fazla yıpranıyor. Ayrıca beton, toprağın ve suyun altında olduğu için buradaki deforme olan bölümlere müdahale etmek oldukça zor. Bu çalışma alanına hem su izolasyonu hem de korozyon ürünlerimiz hitap ediyor. Türkiye‘de ise Emlak Konut, KİPTAŞ  dahil birçok kurumun şartnamelerinde yer alıyoruz ve birçok projesinde ürünlerimiz kullanıldı. 

Otopark projelerinde hangi ürünlerinizle yer alıyorsunuz?

Otopark projelerine KIM(HS), Krystol Plug, Krystol T1 ve Kyrtonite dediğimiz kendiliğinden şişen bant gibi ürünlerle hizmet veriyoruz. Tüm bu ürünlerimizle projelere paket çözüm sunuyoruz. Bir diğer uygulama alanımız ise su depoları. Kamu firmaları su depolarında çok eski teknolojileri kullanıyor. Bu sürdürülebilir bir verimlilik sağlanmasının önüne geçiyor. 

Su depolarında sunduğunuz çözüm ne?

Su depolarının perde ve temel betonlarına KIM ekliyoruz. Temel duvarlarında ve birleşim yerlerinde bu ürünleri kullanarak su kaçağının önüne geçiyoruz. Hiçbir sorun yaşanmadan su depolarının uzun yıllar kullanılmasını sağlayarak müşterimize maliyet avantajı sunuyoruz. Aynı zamanda hastane yapılarında da ürünlerimiz kullanılıyor. Hastanelerde radyoloji, ameliyathane, idari birim, yemekhane gibi alanları binanın sıfır kotun altında konumlandırırlar. Krytonite Admix, Krytonite KIM, Admix ürünlerimiz kullanıldı birçok hastane  projesinde. Yapının temelinde ve bodrum katında 10 kat boyunca ürünlerimizi uyguladık. 
Vibra A.Ş. olarak temel hedefimiz ülkemizde yapılara değer katmak. Ticari kaygıdan daha öte betonları daha mukavemetli kılarak depreme karşı yapıları çok daha güçlü kılmak amacımız.