Yalın Üretim konusunda bütünsel olarak düşünüldüğünde "iyileştirerek değiştirme" anlamını taşıyan Kaizen çalışmalarına ağırlık veren GF Hakan Plastik, farklı birimlerinden başarılı uygulamalarla kazanımlar sağlıyor. Bu kazanımlardan biri Kırma Birimi'nden geldi. Çerkezköy tesisinde 3 ana üretim departmanında toplam 12 kırma makinası ve 2 mikronize makinesi ile çalışmalarını sürdüren birim, üretim esnasında ya da sonrasında oluşan plastik hurdalarını geri dönüşüm halkası içine katarak çapak haline getiriyor. Bu sayede yılda bin 800 ton hurda plastiğin çapağa dönüştürülmesi ile geri dönüşüm için katkıda bulunuluyor.

ÖNCELİK İSG KURALLARI VE KKD KULLANIMI

2021 yılında Geri Dönüşüm Ünitelerinde MEB Hayat Boyu Öğrenme eğitimi alarak başlayan Kırma Ekibine, önceliklerinin İş Sağılığ ve Güvenliği (İSG) kuralları ve Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) kullanımı olduğu bilgisi aktarıldı. Ayrıca ekibe, kullanılan makinenin teknik özellikleri detaylı şekilde verilerek makine kullanım hakimiyetleri artırıldı. Otonom Bakım ile küçük duruşların önlenmesi; makinaya müdahale edilemediği ileri seviye konularda ise arıza oluşmadan bakım ekibine haber verilmesi, ciddi bir problem yaşanmadan makinanın onarılması sağlandı.

Otonom Bakımlarda ekip elemanlarına;

v           Temiz ve düzenli çalışma anlayışı,

v           Kullanılan ekipmanın ve üretilen ürünün iyi tanınması,

v           Ekipmana sahip çıkarak ilk günkü gibi kalmasının sağlanması,

v           Temizlik, yağlama ve periyodik kontrollerinin yapılması,

v           Öneri sunulması ve iyileştirme faaliyetlerinde aktif rol alınması gibi konular aktarılarak daha iyi noktalara gelinmesi amaçlandı.

Otonom Bakım faaliyetleriyle makine duruşlarında yapılan iyileştirmelere ek olarak, maliyet optimizasyonu amacıyla Kalıphane departmanı ile ortak Kaizen çalışmaları yürütülerek, kırma bıçaklarının CNC tezgahlarında üretilmesine başlandı. Yıllık 150 bin TL'lik maliyet avantajının yanı sıra tedarik süresinde de iyileşme sağlandı. GF’nin 2025 stratejisi doğrultusunda, üretilen yeni kırma bıçaklarının dijitalleşme kapsamında lazer markalama cihazı ile QR kodları tanımlandı; envanter takibi ve 5S konusunda önemli bir adım atılmış oldu.

OTONOM BAKIM

Yine Kırma Ekibinin çalışmaları dahilinde PVC ekstrüzyon ve altyapı ekstrüzyon bölümü kırma alanları, ergonomi, iş güvenliği, 5S ve kapasite artırımı amacıyla yeniden düzenlendi.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA" İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA"

PVC EKSTRÜZYON

Altyapı ekstrüzyon bölümünde bulunan kırma makinesi, zemin kazılarak makinenin yerden 2 metre derinliğe konulması ve forklift ihtiyacı olmadan malzemenin kırma ünitesine beslenmesi sağlandı. Bekleme israflarını engelleme haricinde daha ergonomik bir alanla personellerin çalışma konforları artırıldı. Makinenin etrafı ses yalıtım panelleriyle kapatılarak da ses seviyesi 105 dB’den 70 dB’e düşürüldü.

ALTYAPI EKSTRÜZYON

Kırma Ekibi’nin gerçekleştirmiş olduğu bu çalışmalarla, son 3 yılda sıfır iş kazası yaşandı. Aktif Kaizen çalışmasında 5S ve Otonom Bakımlarda en iyi uygulama örnekleri oluşturuldu. Hurda malzemenin tekrar kullanım için geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi ekonomik ve çevresel açıdan kritik bir önem taşıyor. Yapılan çalışmalarla hurda plastikten elde edilen yüzde 30 kazanım ile maliyet optimizasyonunun yanı sıra çevresel etkiler de azaltılmış oldu.