Artes Havuzculuk ve Arıtma Tesisleri Ltd.Şti.’nin verdiği hizmetler hakkında bilgi verir misiniz? 

Firmamız 1986 yılında dört mühendis tarafından İstanbul’da kurulmuştur, şu an iki ortak çalışmalarını sürdürmektedir. Kuruluş amacımız sadece havuzlara yönelik çalışma yapmaktı, firma ortakları mekanik tesisat sektöründe birçok alanda birikim sahibi olmasına rağmen tek bir konuda uzmanlaşıp hizmet vermeyi sektöre başka bir bakış açısı vermeyi amaçlamıştık. Çalışmalarımızı bu amaçlar doğrultusunda 33 yıldır sürdürüyoruz. Firma olarak kurulduğumuz yıldan bu yana, yüzme havuzlarının insan sağlığı üzerindeki etkisinin bilicinde olarak, ulusal ve uluslararası standartları esas alarak taviz vermeden sürdürüyoruz. Hizmetlerimiz genel olarak havuzları kapsamakla birlikte iki ana başlıkta değerlendirebiliriz;

Yüzme havuzları; Filtrasyon, dezenfeksiyon, elektrik tesisatı, ince işler yapımı. [Sıva izolasyon, kaplama işlerinin yapılması] Tanımlanan işleri şartname ve projesine uygun olarak, malzeme ve ekipmanlarını sağlayarak çalışır vaziyette teslim ediyoruz. Yüzme havuzları kullanım amaçlarına göre  farklılıklar göstermektedir, bu kapsamda firma olarak aşağıdaki havuz türlerini standartlara uygun olarak yapıyoruz: 
Su sporları spor komplekslerinde bulunan FINA normlarına uygun spor amaçlı havuzlar; 25.00 mtx 50.00 mt,16.00 x 25.00 mt. değişik boyutlarda eğitim havuzları. Otellerde bulunan açık kapalı yüzme havuzları, masaj havuzları çocuk havuzları, SPA merkezlerinde bulunan masaj havuzları. Otellerin büyüklüğüne bağlı olarak aquaparklar, tembel nehir, çılgın nehir, dalga havuzları, yansıma havuzları. Aquapark tesisleri, projelendirilmesi ve  havuzları,aqupark ekipmanlarının sağlanması. Hastanelerde bulunan terapi havuzları, termal havuzlar ve termal havuzlarda bulunan ekipmanlar. Spor klüpleri ve futbol federasyonunun, uluslararası spor klüplerinin kamp yaptığı merkezlerin, sporcu sağlığı için ihtiyaç duyduğu özel havuzlar, masaj ve terapi havuzları, İce labaratuvarı.
Süs havuzları: Kent meydanlarında bulunan görsel amaçlı yapılan süs havuzlarının yapımı. Kuru havuzlar, müzik ritmine ve bağlı olarak çalışan dans eden, renk animasyonu olan havuzlar. Açık ve kapalı ortamlarda kullanılan şelaleler ve su atraksiyonlu süs havuzları yapımı.
Diğer bir faaliyetimiz; Standartlara, mühendislik kurallarına uygun proje ve iş yapmak isteyenlere hiçbir şey talep etmeden bilgi paylaşımında bulunmak. Bu konuyu çok önemsiyoruz çünkü yüzme havuzlarının   toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu biliyoruz.

Yüzme havuzu ve diğer havuzların yatırım kararını veren kamu ve özel firma yöneticileri, standartlara uygun proje ve uygulama konusunda yasal sorumluluklarını yerine getirmemektedirler. Yatırım yapan kamu kurumlarının ilk sıralarında yer alan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptırdığı projeler ve uygulamalar da ulusal standartlara uyulmadığı gibi, ihaleye çıkarılan uygulama projeleri ile malzeme keşifleri arasında önemli farklılıklar olmaktadır. Hatta proje içinde ekipman teknik özellikleri ile lejand’ta aynı ekipman için farklı değerler verilmektedir. Bu farklılıklar işi üstlenen firma ile kontrol teşkilatı arasında problemler yaratmakla birlikte bu işten, kamu ve toplum ekonomik olarak zarar görmektedir. Projelerin yetersizliği ve denetim eksikliği belediyelerde ve diğer kamu kurumlarında gözlemlenmektedir. Son yıllarda inşaat sektörünün ön plana çıkması ile, özellikle büyük kentlerde yapılan rezidans ve sitelerde; açık ve kapalı yüzme havuzları, SPA’lar ve aquaparklar yapılmaktadır. Bu tür eğlence, dinlenme ve sağlık için yararlı olacak yatırımlar, müteahhite yüzde 20’ye yakın fiyat avantajı sağlamasına rağmen yapılan işlerin standartlara ve sağlık koşullarına uygun olmadığını söyleyebiliriz. İhaleye çıkartılarak yaptırılan projelerde mühendislik ve mimarlık hizmetleri en alt seviyelere inmiş durumda ne yazık ki. Proje yapım koşullarında deneyim, liyakat dikkate alınmadan acımasız piyasa koşullarında en az fiyatı veren büroya iş verilmektedir. Kamu adına denetim yapan kurullar olmadığı olsa bile görevini yapmadığının bilinmesine rağmen kimse bu konular üzerinde pek söz söylemiyor. Proje ve müellifinin kontrol ve takibini yapan TMMOB’a bağlı meslek odalarının denetiminin aranmaması, rekabetin etik olmayan şekilde ortaya çıkmasına neden olmakla birlikte, mühendis ve mimar olmayan kişilerin projeci olarak iş yaptığı bilinen bir gerçektir. Yapılan projelerin, seçilen ekipman ve sistemlerin, tesislerin işletilmesinin standartlara uygunluğunu, ilgili merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından denetlememesi, sektörde haksız rekabete neden olmakta orta ve uzun vadede baktığımızda ülke ekonomisine zarar verdiği gibi sektör kurumsallaşamamaktadır.

Yapılan tüm yatırımlarda olduğu gibi havuzculuk sektöründe de, standartlara uygun iş yapılması projelerde enerji tasarrufuna yönelik uygulamaların zorunlu olması ve denetlenmesi gerektiğini, projelerde   yerli ekipman kullanılmasının teşvik edilmesini ve bu hususların ,kamu ve özel yatırımcıyı ilgilendirdiği gibi firmaları da yakından ilgilendirmesi gerektiğini ve sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini düşünüyorum.Sorumluluk üstlenme, öneri getirme ve bunların takibi firmalar tek başına etkili olmayabilir. Ancak, sektörlerde bir araya gelen dernekler ve federasyonlar etkili olur diye düşünüyorum. Firma olarak bu tür yapılanmalarda yer almaya ve destek vermeye her zaman hazırız.

Ülkemizde; bilime, mühendislik ilkelerine, planlamaya, standartlara, demokrasiye, hukukun üstünlüğü ve adalete, denetim mekanizmalarının gerekliliğine, üretime değer verilmediğini ve bunlar olmazsa da sağlıklı bir ekonomiye kavuşamayacağımızı düşünüyorum.