Luft Klima Santrallerinin özellikleri nedir?

25.000 m2 kapalı alanda Endüstri 4.0 prensipleri kapsamında ileri teknoloji ve AR-GE destekli geliştirip, üretimini yaptığımız santrallerimizde bizi rakiplerimizden ayıran en temel farkımız yedi yıl korozyon dayanımı garantisi sunmamızdır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için dünyadaki metal işletme sektörünün en üst klası kabul edilen kataforez kaplama teknolojisini, LUFTBOND uygulama adı ile klima sektöründe ilk kullanan marka ve imalatçıyız. Ayrıca Luft IOT adını verdiğimiz uygulamamızla yüksek standartlı ürünlerimizin, IOT bazlı standart GSM servis sağlayıcıları kullanılarak WEB üzerinden worldwide takip ve kontrolünü sağlamaktayız.

Pandemi ve kontrollü sosyal hayat dönemiyle birlikte kapalı ve toplu alanlardaki iç hava kalitesinin önemi daha da konuşulur oldu. Sağlıklı bir yaşam için kapalı alanlarda iklimlendirme tercihlerinde neye dikkat edilmesi gerekiliyor?

Şubat ayında hayatımıza dâhil olan ve hepimizin çok iyi tanıyıp beraber yaşamayı öğrenmeye çalıştığı Covid-19 hiç şüphesiz tüm alışkanlıklarımızı değiştirdi. Yemek yediğimiz restoranlardan alışveriş yaptığımız marketlere kadar birçok alan etkilenmiş ve farklı alışkanlık süreçlerine doğru evrilmiştir. Türkiye’de iklimlendirme sektörünün oldukça gelişmiş ve dünyanın birçok önemli ülkesinden ileri seviyede bir mühendisliğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Yeni normal olarak adlandırdığımız bu süreç sosyal yaşam alanlarımızda oldukça önem kazanmıştır. Sektörümüzün dernekleri özellikle yaz döneminde klima kullanımı ve iklimlendirme cihazlarının pandemi ile ilgili bulaşma etkisinin olup olmadığını oldukça sağlıklı verilerle kontrol etmektedir. Yapılan çalışmalarda ev tipi klima kullanımlarında hiçbir sakınca tespit edilmemiştir. Sadece filtre temizliğinin daha sık yapılmasının iyi bir önlem olacağı tavsiye edilmektedir. Küresel pandeminin iklimlendirme cihazları ile arasında bir ilişki olup olmadığı dünyanın önde gelen örgütleri ASHRAE, EUROVENT, REVHA tarafından da bilimsel olarak incelenmektedir. Bu zamana kadar yapılan açıklamalarda iklimlendirme cihazlarının virüsün yayılımını hızlandırdığı veya artırdığı ilişkisi tespit edilmemiştir. Kamuya açık alanlarda gerçekleştirilen iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinin yani VRF, paket tip cihazlar, klima santralli chiller cihazları ve fan coil ünitelerinin bu tip bir süreçte yüzde 100 taze havalı olarak çalışması tercih edilmelidir. Bu sayede direkt olarak dış ortamdaki havayı soğutacak veya ısıtacaktır. Özellikle AVM mekanik tesisatlarında cihaz bakımları hayati önem kazanmıştır. Cihazların sızdırmazlıklarından emin olunup filtre kademeleri iyileştirilmelidir. İmkânlar dâhilin de tabi ki Hepa filtre kullanılmalıdır. Özellikle toplu kullanıma açık olan tuvaletlerde tuvalet egzoz sistemlerinin 7/24 çalıştırılarak negatif basınçta tutulmalıdır. Lakin tabi ki de mekanik cihazlarda tüm önlemler alınsa dahi en önemlisi yine de kişisel tedbirlerdir.

Pandemi sonrasında iklimlendirme teknolojileri sektöründe neler değişecek, hangi konulara daha önem verilecek sizce?

Filtreleme ve UV ışın konularının gelişim göstereceğini ve mekanik havalandırma cihazlarına daha fazla akuple olacağı görüşündeyim. Bu konudaki bazı ürünler bugün opsiyonel iken yakın bir zamanda standart hale gelecektir.