Kavis Yapı Mimarlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Maniş ile devam eden ve tamamlanan projelerini, mimari tasarım kriterlerinin nasıl şekillendiğini ve 2021 yılsonu hedeflerini konuştuk. 

Kavis Yapı’nın inşaat sektörüne kazandırdığı ilkler nelerdir? 

Kavis Yapı Mimarlık, yaptığı tüm işlerde özellikle cami, medrese gibi eğrisel yüzeyleri olan kubbeli yapılarda; görsel ve teknik sunumdan başlayarak uygulanacak malzemelerin tüm şartnamelerini, projelerini, iş yapım aşamalarını, maliyetlerini hassasiyetle ve eleştirel bir açıyla oluşturur. Özellikle bu süreçte işveren, bağışçı bu aşamalara dahil edilir. Bunun yanı sıra cami, medrese gibi ilmi derinliği zengin yapılarda işverenin ya da bağışçının tasarıma dahil edilmesi kendi içinde zorluklar barındırır. Fakat olumlu yönden değerlendirecek olursak bu durum projeye belli bir farklılık ve zenginlik katar.  
Bizler de Kavis Yapı ve Mimarlık olarak bu farklılığın ve zenginliğin bilincinde olduğumuz için, camii zanaat ve sanatının bugüne kadar birikmiş ve tecrübe edilmiş zengin arşivini; işverenleri, bağışçıları, dernek ve kurumlarıyla paylaşmaktayız.

Modern mimari ile geleneksel mimari arasında köprü kuran Kavis Yapı’da mimari tasarım kriterleri nasıl şekilleniyor? 

Modern Mimari ve Geleneksel Mimari arasında, malzeme ve tasarım açısından ciddi farklılıklar vardır. Örneğin geleneksel ya da tarihi yapılarda sonradan ekleme yapılmamışsa ağır çeliğe veya demir konstrüksiyona hemen hemen rastlanmaz. Bu durumda ağır çelikten yapılmış modern bir camiiyi izolasyonundan tutun iç tasarıma kadar farklı değerlendirmek durumundayız. Bunun birinci ve en önemli sebebi montaj usulünün betona göre değil çelik konstrüksiyona göre uyarlanmasıdır. Tasarım kriterlerinin oluşması da öncelikle bu disipline göre şekillenir.

Bize devam eden projeleriniz ile yakın zamanda tamamlanmış projelerinizden kısaca kısa bahseder misiniz? Bu projeler ile sektörünüze ne gibi yenilikler kattınız? 2021 yıl sonu hedefleriniz nelerdir?

Kavis Yapı Mimarlık kuruluş firmaları ile birlikte 800’ün üzerinde camii, medrese, villa, konferans salonları, fuar alanları vb. yapıları üstlenmiş, başarı ile teslim etmiş ve sorumluluk bilinci içinde geriye dönük takibini sağlamıştır. 
Şu an için Barbaros Hayrettin Paşa Camii; kaba inşaatı ve ince işleri, Bursa Elif Camii; cephe, çatı izolasyonları ve ince işçilikleri, Bursa Yeni Şehir Camii, İski Baltalimanı Çürütme Tankları; cephe izolasyon ve kaplamaları gibi onlarca yapı ve mimari tasarım işlerini sürdürmektedir. 

Kavis Yapı Mimarlık, son birkaç aylık süreçte Isparta Kule Camii, Amasya Şehitler Camii, Kocaeli Gebze Emlak Konutları 2. Kısım Camii, Halkalı Zeynebiye Camii, Medipol Hastanesi Çatı ve İzolasyon İşleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Kosova Piriştina Camii Mimari ve Uygulama Projesi, Sancaktepe Fatma Fitnat Camii vb projeleri 2021 yılı içerisinde teslim etmiştir.
Hedeflerimiz, devam eden projelerimizi yerinde ve zamanında teslimini sağlayarak referans projelerimiz arasına katmaktır. Ayrıca daha önceden projesiz, izinsiz ve merdiven altı firmalar aracılığıyla yapılmış ya da yapılacak olan tüm işleri ve bu anlayışı sona erdirmektir.

Yapı malzemesi tercihlerinizi neler belirliyor? 

Birinci öncelik malzemenin mimari tasarıma uygunluğu ile ölçülür. Bütçe ve zaman kriterleri belirlenir. Projenin hangi bölgede yapıldığı da önemli bir kriterdir. Eğer görsel tercihle uyumlu ise o bölgenin malzemelerini kullanmak doğru bir yaklaşım olur. Sağlamlık, termin, bütçe her biri önemli bir etkendir.