İstanbul Tower 205 birçok yönüyle örnek teşkil eden bir proje. Bu özelliklerinden biri Türkiye’nin nefes alan cepheye sahip tek yüksek katlı ofis binası olması. Şaşırtıcı cephe tasarımıyla öne çıkan projenin detaylarını, Proje Müdürü Murat Devrim’den dinledik. 

Lokasyon açısından projenin avantajları neler?

Büyükdere Caddesi’nde yer alan İstanbul Tower 205,  İstanbul’un iş merkezinin kalbinde yer alan,  şehrin her yerinden, belirgin bir şekilde görülebilen, Büyükdere Caddesi boyunca uzanan özgün ticari ofis binasıdır. Bu stratejik pozisyon ve binanın yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda,  İstanbul’un ufuk çizgisinde göz alıcı olmaktadır. Proje, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz şehitler Boğaziçi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü,  Çevre Yolu ve TEM tarafından belirgin bir görüntü kazanırken, aynı zamanda Haliç ve Boğaz’dan da görünür olmaktadır. Lokasyon olarak İstanbul’un her bölgesinden kolay ulaşım alt yapısı mevcuttur. 

Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlanan projenin dış cephesinde nasıl bir yol izlendi? 

İkonik yapılar kültürel ortamdan etkilenir ve o toplumun kültürünü etkiler. İkonik yapılar, gökyüzüne karşı şekillerini alan,  ayırt edici silüetleri ile ikonik yapı statüsüne girerler. İstanbul Tower 205’in kimliği geleneksel Selçuklu mimarisinden ilham alınarak, cepheye uygulanması, şık yüzey kaplamaları ve aydınlatma ile güçlendirilmiştir. Geleneksel Türk mimarisinin Selçuklu Dönemi’ne ait etkileyici geometrik motifler,  artikülsayon ve hünerli Türk işçiliğinden esinlenmiştir.