İnşaat sektörü iş kazalarının sayısal çokluğu ve ağır sonuçları bakımından Türkiye’deki iş kolları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu kazalarda özellikle düşmeden kaynaklı yaralanmalar ve ölümler dikkat çekiyor. Çalışma şartlarının zor olduğu inşaat alanlarında bu kazaların önüne geçilmesinde gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması önemli. Bu tedbirler arasında en önemlisi ise hiç kuşkusuz inşaat ve yapı güvenlik bariyerleri. Can ve iş sağlığının sağlanmasını amaçlayan inşaat ve yapı güvenlik bariyerleri, düşme tehlikesinin olduğu yüksek yapıların cephelerinde ve asansör boşluklarında uyarıcı niteliğinde. 2A1K Safety üretimini yaptığı iş güvenliği ve ekipmanları ile inşaat sektörünün bu önemli ihtiyacına cevap veriyor. 

İstanbul’da iş güvenliği ve ekipmanları alanında faaliyet göstermek üzere kurulan 2A1K Safety güvenlik ağı platformları, güvenlik ağı ve inşaat ile yapı güvenlik bariyerlerinin üretimini yapıyor. 2A1K Safety olarak ürün gamında yer alan inşaat ve yapı güvenlik bariyelerinin TSE EN 13374 standartlarına uygun olarak üretildiğini belirten Genel Müdür Serkan Kuşdoğan, “İnşaat ve yapı güvenlik bariyeri, can ve iş sağlığının sağlanması amacıyla kullanılıyor. Başta inşaat şantiyelerinde olmak üzere düşme tehlikesinin olduğu yüksek yapıların cephelerinde, asansör boşluklarında kullanılarak olası bir kazanın önüne geçilebilmektedir. Ayrıca ürün köprü, baraj hafriyat kazıları gibi farklı inşaat projelerinde, fabrika, depo ve yükleme alanlarında da güvenliği sağlamak adına tercih ediliyor.” diyor. Müşterilerinin projelerinin tasarımlarına özel çözümler sunabildiğini dile getiren Kuşdoğan, inşaat ve yapı güvenlik bariyelerinin, vinç kullanımına gerek kalmadan kolaylıkla monte edebildiğini ve sökülebildiğini aktarıyor. 

Avrupa ülkelerine nazaran ülkemizde inşaat ve yapı güvenlik bariyelerine olan ilginin daha az olmasını eleştiren Kuşdoğan, firmaların bu sistemleri ek maliyet olarak görmesinin bu durumda etkili olduğunu açıklıyor. Ülkemizde güvenlik bilincinin yeterince gelişmiş olmamasını eleştiren Kuşdoğan, “Güvenliği ön planda tutan firmalar şantiyelerinde bu ekipmanları kullanıyor. Son yıllarda bazı belediyeler şantiyelerde güvenlik bariyerlerini zorunlu kıldı ve şantiyeleri denetledi. Bu durum talebi arttırdı” diyor. 2A1K Safety güvenlik bariyerleri minimum beş farklı şantiyede kullanılabildiğini ifade eden Kuşdoğan, sistemin betonarmeye monte edilebilmesinde kullanılan vidaların pratik bir şekilde takılıp sökülebildiğini aktarıyor. Bu vidaların birden fazla kullanılıyor olmasının hem uygulamada hem de maliyetlerin azalmasında avantaj sağladığını dile getiren Kuşdoğan, “İş kazalarının önüne geçebilmek adına iş güvenliğini sağlayacak birtakım tedbirlerin alınması projelerde zorunlu kılınmalı. Kişilerin insiyatfine bırakılmamalı… Öte yandan yatırımcılarda güvenlik önlemlerini almayı bir prensip haline getirmeliler. Türkiye’de bazı önlemler zorunlu ancak bu önlemler yeterli değil. İnsan sağlığından daha önemli bir şey yok!” diyor. Kuşdoğan, inşaat ve yapı güvenlik ağlarının, kafes ve servis sitemi olmak üzere iki farklı sistemi bulunduğunu açıklıyor. TSE EN 1263-1 normlarına göre üretilen güvenlik ağlarını farklı ebatlarda üretebildiklerini açıklayan Kuşdoğan, “Güvenlik ağlarının amacı iş kazalarını önlemektir. Özellikle yüksek yapılarda herhangi bir cismin aşağıya düşmesini engelleyerek yaşanacak kazanın önüne geçilebiliniyor. Hem çalışan hem de şantiye etrafında olabilecek insanlar için avantaj sağlamaktadır. Tüm bu ürünlerimizin yanı sıra inşaat örtüsü de bulunmaktadır.” diye konuşuyor. Kuşdoğan, ülkemizde iş kazalarının önüne geçebilmek adına güvenlik ekipmanlarının önemini anlatmayı, bu konuda bilinci arttırmayı istediklerini sözlerine ekliyor.