Yapı malzemesi sektörünün yenilikçi kuruluşu Türk Ytong, yapı sektörünün lider temsilcileri Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) ve Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER) iş birliğinde düzenlenen ‘Çatı ve Cephe Buluşmaları’ etkinliğine sponsor oldu. “Endüstriyel Tesislerde Yapısal Yangın Güvenliği” başlığını taşıyan çevrimiçi etkinlikte Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak da konuşmacı olarak yer aldı. Webinarda yaptığı konuşmada yapılardaki yangın güvenliğinin tasarım ve inşaat aşamasında başladığına dikkat çekerek yatırımcı ve tasarımcılara Türk Ytong’un sunduğu çözümler hakkında detaylı bilgiler veren Öztoprak, “Yapıyı yaparken doğru malzeme seçimi ile yapıların ömrü boyunca karşılaşılabileceği riskleri asgari düzeye indirmek mümkün. Sanayi yapılarındaki yangınlar şirketlerin varlığını sürdürebilmesi açısından büyük bir risk oluşturuyor. Bu yapılardaki yangın riski ve yangının neden olduğu kayıplar alınacak pasif yangın güvenliği önlemleri ile büyük ölçüde önlenebilir. Bu nedenle yapılar yanmaz malzemelerle, yangına dayanıklı yapı elemanları ile tasarlanmalı, inşa edilmeli ve olası bir yangında da bütünlüğünü koruyarak yangının ve dumanın yayılmasını önleyici nitelikte olmalı” dedi.

YTONG PANELLER 360 DAKİKAYA VARAN YANGIN DAYANIMI SAĞLIYOR

Ytong’un 6 metre boyuna varan standart olarak ürettiği donatılı panelleriyle yangın duvarlarını kolayca oluşturmanın mümkün olduğunu ifade eden Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, “Bu paneller yangına tepki sınıfı olarak en üst sınıf olan ‘A1 sınıfı hiç yanmaz’ yapı elemanları içinde yer aldığından yangın süresince yangına katkıda bulunmuyor, alev almıyor, zehirli gaz çıkarmıyor ve damlama yapmıyor. Yangına tepki sınıfı çok önemli. Bir de yapı elemanlarının yangına dayanıklılık sınıfı var ki bu da yangın duvarında son derece önemli bir unsur. Avrupa normlarına göre ürettiğimiz Ytong Paneller sadece 10 santimetrelik kalınlıkla 180 dakika, 15 santimetre kalınlıkla 240-360 dakika aralığında yangın dayanımı sağlayabiliyor. Bu süreler yasal düzenlemelerde yer alan sürelerin çok daha üstünde. Ayrıca Ytong Paneller darbeye karşı da dayanıklıdır” açıklamasında bulundu.

BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

FABRİKA ÇATILARINDAKİ FOTOVOLTAİK PANELLERİ YANGINDAN KORUYOR

Son dönemde artan enerji maliyetleri nedeniyle ve yatırımın geri dönüşlerinin daha kısa sürede olmasından dolayı çatılarda fotovoltaik panel kullanımı hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Öztoprak, “Bu konuda yatırımcıların sıklıkla yaşadığı bir problem karşımıza çıkıyor. Fotovoltaik panellerin çatıya monte edilmesinde mevcut çatıların ağırlık ve rüzgar yüklerine dayanım problemleriyle karşılaşıldığını görmekteyiz. Aslında henüz rastlamadığımız belki de göz ardı edilen bir diğer unsur da bu pahalı yatırımın olası bir yangın durumunda hasar görmesidir. Bununla ilgili Almanya Ar-Ge test merkezimizde yapılan bir yangın testi var. Duvar ve çatıları Ytong Panellerle inşa edilen bir binanın çatısındaki fotovoltaik panellerin yangın geçtikten sonra yangını hasarsız olarak atlattığı tespit edildi” şeklinde konuştu.