İş iskelesi kurulumu, malzeme kiralaması ve süpervizörlük hizmetleri veren Anatek İskele’nin Genel Müdürü T. Tolga Üstün sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. 

SEKTÖR ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE ÇOK DAHA HIZLI BÜYÜYECEK

Ülkemizde iş iskelesi kurulumu sektörünün henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, 2013 yılında iskele malzemesi standardı ile ilgili mevzuatın yayınlanması ile başlayan daha sonra 2015 yılında Türk Standartları Enstitümüzün (TSE) iskele malzemesini sertifikalandırması ile devam eden ve akabinde getirilen mesleki yeterlik zorunluluğu gibi çok olumlu gelişmeler sayesinde oldukça büyük mesafe katedildiğini ve önümüzdeki süreçte de çok daha hızla büyüyeceği kanaatinde olduklarını belirten Üstün, bunun somut örneklerini piyasada görmeye başladıklarını açıkladı. Büyük yatırımcılar başta olmak üzere sertifikalı malzeme ile profesyonel kurulum hizmetinin her geçen gün artarak tercih edilir hale geldiğini dile getiren Üstün, burada denetim ve yaptırımların önemin büyük olduğunu, artırılması ve devamlılığının elden bırakılmaması gerektiğini ifade etti.  

Sektörün önemli bir sorununa değinen Üstün, iskele malzemesi temininde finansman sıkıntısı yaşandığını aktardı. İskele kurulum işinden elde edilen gelir uzun vadeye yayılı halde iken satın alınan malzemenin çok daha kısa vadelerle ödenmesi gerekliliğinin bir finansman güçlüğü ortaya çıkardığını aktaran Üstün, “İskele malzemesinin hammaddesi olan çeliğin dövize bağlı olarak fiyatlandırılması bundaki en büyük etkenlerden biridir. Bankalardan alınan leasing ve benzeri kredi yöntemleri ile bu sorun bir miktar aşılmış olsa da, sektörün sağlıklı büyümesi açısından üzerinde çalışılması gereken bir konu olarak ortada durmaktır.” Dedi.