45 yaşında STFA Cıvata’dan emekli olması ardından, kurucu ortağı olduğu ağabeyi Yunus Şemsi’nin Tarsus’ta kurduğu 150 m2’lik Berdan Torna Atölyesi’nin başına geçen Şemsi, öğrenmenin ve yeniliğin peşini hiç bırakmamış. 20 yıl sonra 2000 yılında ikisi mühendis 25 çalışan ile Tarsus-Mersin Organize’ye 1500 m2’lik yeni fabrikaya taşınan firmanın, 20 yıl sonra bugün 2020 yılında 40 bin m2’de 20 bin m2’si kapalı entegre tesislerde 325 çalışanlı Avrupa’nın önde gelen bağlantı elemanları üreticilerinden biri olmasının önünü açmış. Bu başarının hikayesini ve markanın üretim gücünü Hasan Şemsi’den dinledik. 

Asma köprü projelerine sağladığınız fayda nedir?

Asma köprülere çeşitli bağlantı elemanları üretmekteyiz. Bizim gibi bağlantı elemanları üreten yurtiçinde ve yurtdışında pek çok firma vardır. Ama Berdan Cıvata’yı onlardan farklı kılan üretebilme yeteneğimizdeki farktır. Avrupa’nın en uzunu olan Osman Gazi Köprüsü’nün dört ayağını bizim 10 m. boyda 780 kg. ağırlıktaki Ankeraj Cıvatalarımız taşımaktadır. Bu cıvatalara benzer şekilde 2023 metre bacak aralığı ile dünyanın en uzunu olan Çanakkale Köprüsü’nün 318 m. yükseklikteki olacak ayaklarını taşıyacak 10 m. boyda, yüksek mukavemetli ankeraj cıvatalarını yine Berdan Cıvata dışında Avrupa’dan teklif verebilen tek bir firmanın olmayışı, haklı olarak Berdan çalışanlarını ülkemizin cıvata sektörüne katkıları nedeniyle gururlandırmıştır. Osman Gazi Köprü İnşaatında olduğu gibi Çanakkale Köprüsü’nde de 10 m. boydaki taşıyıcı ayak cıvatalarının üretimi için daha güçlü yeni bir ovalama tezgâh yatırımı yapmak gereği duyduk. Çelik Asma Köprülerimiz büyürken veya uzarken Berdan Cıvata’da birlikte büyümektedir.  Çanakkale Köprüsü’nü taşıyacak dört ayağın bizim ankeraj cıvataları üzerinde 250 metre civarında bir boya ulaştığını bugünlerde TV’lerden görüyor ve gururla izliyoruz.

“RÜZGAR GÜLLERİNİN EN HAYATİ ÖNEME HAİZ KRİTİK CIVATALARINI ÜRETMEKTEYİZ”

Rüzgar türbini hizmet verdiğiniz bir diğer önemli alan. Burada İspanya, Almanya gibi ülkelerin dev markalarına hizmet verdiniz. Bu projelerde hangi ürünlerinizle yer aldınız ve nasıl bir avantaj sağladınız?
Avrupa ve Amerika’nın dev rüzgâr enerji santral üreticilerine üç önemli ve oldukça kritik bağlantı elemanı üretmekteyiz; 300 tonu aşkın ağırlığa sahip Rüzgar Kuleleri 15-20 metre çapta 5-6 metre kalınlıktaki bir beton kütle üzerine oturmaktadır. Beton içerisine gömülen Ankeraj Kafeslerindeki 10.9 kalite 3-4 metre boylardaki saplamalarımız tüm kuleyi üzerindekilerle güvenle birlikte taşımaktadır. 100 metreyi aşkın boydaki kule 4-5 parçadan meydana gelir. Bu kule parçalarını biri birine bağlayan her biri 15-20 kg ağırlıktaki M36-M72 arası çaplarda 10.9 kalite kritik Kule Bağlantı Cıvatalarını da Berdan Cıvata Sanayi AŞ. üretmektedir. Bugün boyları 74 metreye kadar ulaşan kanatları rotorlara bağlayan yine kritik öneme haiz 10.9 kalite kanat saplama ve somunlarını da onaylı tedarikçi olarak Berdan Cıvata üretmektedir.
Rüzgar Kulelerinin içerisindeki asansörlerde, merdivenlerde, kablo bağlama ekipmanlarında ve daha birçok yerde cıvata, somun ve benzeri birçok bağlantı elemanı vardır. Tek onaylı tedarikçisi olduğumuz 10.9 kalitedeki bu üç önemli kritik bağlantı elemanı dışında rüzgar santrallerine bu tür cıvata ve somunları pek üretmiyoruz. Bu bağlantı elemanlarını, 10.9 kalitede hidrojen kırılganlığı riski sıfır sıcak daldırma galvaniz kaplamalı olarak laboratuvar testleri dahil bütün işlemlerini kendi tesislerimizde üretebilmenin avantajını yaşamaktayız. İspanya’nın Alstom ve Gamesa, Almanya’nın Nordex ve Enercon, Danimarka’nın Siemens ve Vestas, ABD’nin GE gibi dev rüzgar enerji santral üreticilerine bu önemli bağlantı elemanlarının onaylı ilk ve hemen hemen tek tedarikçilerinden birisi olarak bu kuruluşların yurt içi ve yurt dışı projelerine üretim yapmaya devam ediyoruz.

“TAM ENTEGRE BİR TESİS HALİNE GELMİŞ BULUNUYORUZ”

Cıvata, somun üretim tesisleri, sertleştirme tesisleri, korozyona karşı koruyucu kaplama tesisleri, bütün bunların yanında entegre tesisin tamamlayıcısı olan sektörde Türkiye’nin Akredite Belgeli ilk Mekanik Test Laboratuvarıyla Bağlantı Elemanları sektöründe ürünlerimizle, laboratuvarımızla fark yarattık. 500 tonluk kapasitesiyle Avrupa’nın en güçlü Çekme Testi Cihazı ve 30 bin Nm.’lik Tork Test Cihazları Berdan Cıvata Laboratuvarındadır. Bu özelliklerimizi yurt içi-yurt dışı fuarlar ve sektörel yayınlarla potansiyel cıvata somun müşterilerimize duyurmaya başladık. Bu çalışmalar sonucunda;
100 yılda bir yapılabilecek Anamur-Kıbrıs Boru Hattı Projesi gibi dev bir proje çıktı karşımıza. Denizin 250 m. altında 80 km. boydaki 1,6 m. çaplı su boru hattının bütün cıvata ve somunlarında Tuz Püskürtme Korozyon Testine 6500 saat dayanımlı bir kaplama isteniyordu. O güne kadar değil 6500 henüz 1500 saatlik bir testle bile karşılaşmamıştık. ISO EN 17025’e göre Akredite Belgeli Laboratuvarımızda tüm çalışanlar buna kuşku ile baktı. Çünkü bu konuda hiçbir bilgimiz yoktu. İki üniversiteyi yanımıza alarak Mersin Üniversitesi Teknopark’ında kurulu Berdan Arge AŞ.’de yaptığımız çalışmalarla istenen kaplamayı başarı ile gerçekleştirdik.

Tamamen Çelik Yapı olarak inşa edilen Mekke-Medine (Harameyn), tren istasyonlarının, tüm ankeraj cıvataları yanında ISO EN 14399 normuna uygun 10.9 kalite çelik yapı cıvatalarını, somun ve özel pullarını hidrojen kırılganlığı riski bertaraf edilmiş, patentli sıcak galvanizli Türkiye’nin gururu olan Yapı Merkezi için ürettik.

Bugün Türkiye’nin bir defada yurt dışında aldığı en büyük ihale olmasıyla gurur duyduğumuz Limak’ın 4,3 milyar dolar bütçe ile inşa ettiği Kuveyt Havaalanına ayrıca Dünya Olimpiyatları için Katar’da inşa edilen 93 bin kişilik stadyumuna benzer cıvataları veya Bakü’deki Dev Rafineri için yüksek mukavemetli cıvata, somun ve saplamaları Berdan Cıvata markalı olarak yüzde 100 yerli olarak göndermekteyiz.
Barajlara, Gemi ve Enerji sektörlerine, raylı sistemlere, savunma sanayiine ve nükleer sanayiine daha yoğun hizmet vermeyi hedeflemekteyiz.
Sektörde 50 yılı bulan tecrübe ve bilgi birikimi nedeniyle Avrupa’nın ve dünyanın en uzun köprülerine rakipsiz hizmet veren Berdan Cıvata, artık dünyanın neresinde ve ne büyüklükte olursa olsun üstün kaliteli Berdan Cıvata markalı ürünleriyle çözüm ortağı olmaya devam edecektir.

https://www.stendustri.com.tr/insaat-ve-malzeme/turkiyenin-bayragini-mega-projelerde-salliyor-h105789.html