Birçok sanayi kolunun hammaddesi olan ham çeliğin üretiminde artış yaşandı. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD)’nin yaptığı açıklamaya göre ham çelik üretiminin eylülde 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 18 artışın yaşanarak 3,2 milyon tona ulaşıldığı, ocak-eylül döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 yükselişle 25,9 milyon tona ulaşıldığı kaydedildi.
Nihai mamul çelik tüketiminin ise eylülde yıllık bazda yüzde 27,7 arttığının ve 2,8 milyon tona yükseldiğinin belirtildiği açıklamada tüketimin, ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 artarak 21,9 milyon tona ulaşıldığı kaydedildi.

RAKAMLAR ÜMİT VAAD EDİYOR

Türkiye'nin hazirandan itibaren artış trendine giren ham çelik üretiminin, eylülde de bu eğilimi koruduğunun ifade edildiği açıklamada. kapasite kullanım oranının eylülde yüzde 78,2 olduğunun, 9 aylık dönemde ise yüzde 69,8 seviyesinde gerçekleştiğinin altı çiziliyor. Türkiye'nin, ocak-eylül döneminde 25,9 milyon ton üretimle Almanya'yı geride bırakarak, dünyanın en büyük ham çelik üreticileri arasında 7. sıraya yükseldiğine dikkat çekilerek, Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi konumuna ulaşıldığına vurgu yapılıyor. 

Türkiye’nin bu konumuna yoğun koruma tedbirleri sebebiyle ihracatta yaşanan yüzde 10 civarındaki düşüşe rağmen ulaştığının ancak ihracatın düşerken ithalatın artmasının sebebiyle Türk çelik sektörünün, çelik tüketimindeki yüksek oranlı artışının kısmen değerlendirebildiğinin belirtilen açıklamada bu artışın, ithalat yoluyla dışarıya transfer edilmesinin rahatsızlık yarattığının altı çizildi. (A/A)