YELİZ YİRMİBEŞ LALE- Bursa’daki Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın, Marmara Bölgesi'nde gerek fay hatlarına yakınlığı gerekse zemin durumu sebebiyle en ciddi risklerin bulunduğu şehirlerarasında yer aldığına dikkat çekerek gelecek 20-30 yılda Bursa'da ciddi bir depremin yaşanabileceği öngörüldüğünü ifade ederek depreme karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. Burada kentsel dönüşümün ve şehir planlamasının önemli bir çözüm olduğunu aktaran Aktaş, Bursa halkının taleplerinin ve sorunların ortak akılla çözülmesi ve kamuoyunun desteğinin sağlanmasıyla kentsel dönüşüm uygulamalarını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Aktaş, kent bütününün analiz edilmesinin, öncelikli kentsel dönüşüm alanlarının belirlenmesinin, yasal dayanağının ve finansman modellerinin belirlenmesinin, kentsel dönüşüm uygulama takviminin oluşturulmasının ve özellikle bütün kentsel dönüşüm çalışmalarında dikkat edilecek planlama ilkelerinin ve tasarım kriterlerinin belirlenmesinin gibi konularda çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Bu çerçevede yatay mimari, engelsiz yaşam, sosyal donatı ve teknik alt yapı, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik, tarihi ve kültürel mirasın korunması gibi tasarım kriterleri de dikkate alınarak Bursa Merkez Planlama Bölgesi Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin hazırlandığını dile getiren Aktaş, 17 ilçenin tamamında çalışmaların sürdüğünü söyledi.

TARİHİ ALANDA DÖNÜŞÜM BAŞLADI

Bursa’da yer alan 480 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin tarihi silüeti bozan yapılardan temizlenmeye başlandığının altını çizen Aktaş, ilk kazmanın bir ay önce vurulduğunu hatırlattı. Hanlar Bölgesinin eski kimliğine kavuşturularak yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi olacağını dile getiren Aktaş, projenin 2022 sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini, buranın dönüşümü için 200 milyon liralık kaynak ayırdıklarını açıkladı.
"Şu anda 20 bin riskli konut dönüştürüyoruz"

Alinur Aktaş, kentte Hanlar Bölgesi ile birlikte devam eden kentsel dönüşüm projesi sayısının 8 olduğunu kaydederek, her yıl 69-70 bin göç alan kentin kaliteli yapı stoğuna ihtiyacı olduğunu söyledi. Kentte toplam 70 bin riskli bağımsız birimin olduğunu, şu anda dönüşümü devam eden projelerimizde 20 bin bağımsız birimin dönüşümün sürdüğünü aktaran Aktaş, yani şu anda toplam riskli konut stoğunun yüzde 30'unu yenilediklerini, bu yapıların 2024'e kadar yenilenmesini hedeflediklerini açıkladı.
Osmangazi’de yer alan Çarşıbaşı Meydanı Projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Aktaş, Çekirge Teras Projesi'nde ise yaklaşık 20 yıldır atıl bir vaziyette duran alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın katkılarıyla Bursa'ya kazandıracaklarının altını çizdi. 
Stadyum Caddesi'ndeki Tower Plaza'nın dönüşümünün devam ettiğine değinen Aktaş, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje'sinde, 19 hektarlık alanda çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.