2007 yılından bugüne kadar geleneksel ve yeni teknolojileri harmanlayarak restorasyondan endüstriyel sektöre kadar geniş bir yelpazede ‘Ekolojik Yüzey Koruma Malzemeleri ve Teknolojileri’ üzerine çalışan Letoon Mimarlık, aynı zamanda yüzey koruma konusunda uzun ömürlü ve kullanıldığı/ kullanılacağı yere göre spesifik çözümler sunabilen özel ürün gruplarının ve firmaların Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Sahip olduğu uzman teknik kadrosu, iş disiplini ve korumaya çalıştığı amatör ruhuyla sektör için her zaman iyi bir çözüm ortağı olma konusunda gayret gösteren firma, satışını ve temsilciliğini yaptığı tüm ürün gruplarının yüksek performansla kullanımını optimize etmeyi hedefleyen bir danışmanlık hizmeti ile sektöre sürekli bir katkı sağlamayı da hedefliyor. Bu hizmet sadece kendi bünyesinde bulunan ve temsilciliğini yürüttüğü ürünleri teknik ve ticari olarak desteklemekle kalmayıp aynı zamanda son kullanıcılara ve sektöre proje aşamasından başlayarak yardımcı olacak bir süreci de destekleyen Letoon Mimarlık, bu bağlamda öncelikle operasyonel ve teknik personelini bu hassasiyet ile düzenli olarak eğitirken aynı zamanda doğru ürün ile metodolojik yöntem ve yaklaşımın belirlenmesi konusunda danışmanlık hizmeti de sağlıyor. Beton koruma ve onarımı konusu yaklaşık son 10 yıldır üzerinde çalıştıkları bir konu olup beton karakterine saygı duyan koruma metodolojisi ve ürün gruplarına sahip olduklarına belirten Letoon Mimarlık Genel Direktörü Yüksek Mimar, Restorasyon Uzmanı Müge Günel, sorularımızı yanıtladı.

Betonla ilgili ürün gamınız hakkında bilgi verir misiniz?
Mineral esaslı yapı malzemesi için mineral esaslı koruma… KEIM Concretal Lasur Tekniği ile Beton Kozmetik… Mineral esaslı KEIM Potasyum Silikat Boyalar, beton koruma ve onarımı konusunda tüm dünyada geniş bir ürün gamına ve tüm dünyada çok sayıda referansa sahiptir. KEIM Lasur tekniği 50 yıldan fazla bir süredir tüm dünyada brüt beton yapıların korunmasında ve görsel etkilerinin canlandırılmasında kullanılmaktadır. Tasarımcının Lasur Tekniğini yorumlama tarzı ile her seferinde karşımıza çıkan sonuç şaşırtıcı ve malzemenin sunduğu sonsuz tasarım gücünün de göstergesidir. Lasur Tekniği tasarıma kazandırdığı katkı ile birlikte betondaki görsel kusurları da gizlemek için kullanılan vazgeçilmez bir tekniktir. KEIM FARBEN GmbH, 144 yıllık bir firma olup silikat boyaların mucididir. Potasyum silikat boyalar kalıcı ve uzun ömürlü olup tamamen çevreci bir profil sergilerler. VOC / toksik madde / solvent gibi uçucu organik bileşik vb. içermezler. Yanmaz ve yangın esnasında zararlı gaz salımı yapmazlar. Nefes alıp verir. Geç kirlenir. Kolay temizlenir. Kesite işlediği için dökülmez ve kabarmaz. Rengi solmaz.  Astarsız olarak sadece 2 kat olarak uygulanır. Düşük tüketim, daha az işçilik ve uzun koruma ömrü… Renovasyon aralıkları uzun ve maliyetleri düşük. KEIM’ın kalıcı, dayanıklı ve geniş ürün skalası tüm dünyada spor stadlarından hava alanlarına, müzelerden idari ve endüstriyel binalara, konutlardan radyo ve televizyon kulelerine kadar çok sayıda ve farklı ölçeklerde ki brüt beton projelerinde özellikle tercih edilmektedir. Temsilciliğini yürüttüğümüz diğer bir ürün grubumuz ise EVONIK Protectosil Silan Esaslı Yapı Koruma Ürünleri’dir. 60 yılı aşkın bir süredir silan üretimi, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten EVONIK, Protectosil ürün grubu ile yapı koruma konusunda ihtiyaç duyulan tüm gereksinimlere uygun çözümler sunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde bilindik birçok yapı, Protectosil® yapı koruma ürünleriyle korunmaktadır. Protectosil silan esaslı yapı koruma ürünleri ile tarihi ve modern yapılarda su ve/veya yağ iticilik, kirlenmeyi geciktirme ve kolay temizlenebilme, beton yapılarda korozyon kontrolü, anti-grafiti ürünleri, kapilerden yükselen nemi engelleme ve taş konsolidasyonu konularında en uygun ürün ya da ürün bileşimlerini bulabilirsiniz.



PROTECTOSIL CIT ile betonda donatı korozyonunu önlemek mümkün…
PROTECTOSIL, Beton koruma konusunda da geniş bir ürün gamına sahiptir. Depremle yaşamayı öğrenmesi gereken bir ülke olarak Donatı Korozyonunu Önleme konusu özellikle değinmek istediğim bir başka konudur. Su ve klorür iyonlarının etkisiyle donatının cidarlarında oluşan pas zamanla genişleyerek hem betonu çatlatır hem de donatıda kesit kayıplarına neden olarak statik açıdan yapıyı zayıflatır. Eğer çalışılan yapıda donatının mevcut kesiti ve yapısı taşıyıcılık açısından risk oluşturmuyor ve güvenli ise betonu kırıp dökmeden yüzeyden sürerek uyguladığımız şeffaf, uygulandığı yüzeyin doku ve görünümünü değiştirmeyen Silan bazlı PROTECTOSIL CIT ile donatı korozyonunu ciddi anlamda minimize edebiliyor/ önleyebiliyoruz. Donatıdaki mevcut korozyon ilerlemiyor. Mevcut hali ile kalıyor. PROTECTOSIL BHN, Mineral esaslı yapı malzemeleri için uygun silan esaslı, mat, doğal görünümlü, su emilimini engelleyen, çözünebilir tuz etkisini azaltan, 0.3 mm’e kadar olan çatlakları köprüleyebilen alkali–silika reaksiyonu durduran, yüksek penetrasyon özelliğine sahip aynı zamanda diğer kaplamaların altında su itici olarak kullanılabilecek özellikte bir malzemedir. Yatay ve düşey tüm beton yüzeylerde kullanılabilir. Kürünü tamamlamış yeni betonda donatıyı su ve korozyon etkisine karşı koruma ve donatıdan gelen pas lekelerini önleme özelliğine de sahiptir.

Mimari tasarımlarda betonun yeri ve önemi konusunda neler söylemek istersiniz? Mimarlar daha çok hangi projelerde Brüt Beton uygulamayı tercih ediyor? 
Beton “İnşaatın Hem Hizmetkarı Hem Kralı”… Ünlü İtalyan Mimar Pier Luigi Nervi’nin beton için yaptığı bu tanımlama gerçekten de çok doğru. İster sessiz sedasız bir sadeliğe isterse nefes kesici cüretkarlığa sahip olsun beton dünyaya bir çok farklı cephe yüzü sunmaktadır. Gri ve tek tip olarak ele alındığında betonun imajı bir süreliğine çok zayıftı. Ancak son yıllarda yeni teknikler ve yenilikçi uygulamalar ile bu malzemenin yaratıcı ve çekici bir şekilde kullanılabilmesi için birçok seçenek bulundu. Geçmişte beton yüksek yük taşıma kapasitesi, şekillendirilebilme gücü ve çok yönlülüğü ile öne çıkıyordu. Bugün ise geniş görsel etki ve doku çeşitliliği ile tasarımcıların dikkatini çekiyor. Birçok mimar ve tasarımcı mimari betonu en doğal hali ile projelerinde kullanmak istiyor. Daha önceleri sadece köprü, tünel, endüstriyel yapılarda vb. kullanımı tercih edilen çıplak beton şu anda konut, ofis, mağaza, otel, havaalanı, stadyum,  vb. kişisel ve sosyal alanlarda da kendine yer bulmakta ve tercih edilmektedir. Koruma amacı ile beton malzeme üzerinde katmanlaşmaya gidilmeden betonu en doğal hali ile kullanmak hem istenilen estetik görünümü sağlamak hem de uzun vadede düşük renovasyon bakım maliyetleri ve uzun renovasyon aralıkları ile aslında ciddi bir avantajdır. Mimari beton / brüt betonu doğal hali ile kullanmak projelere ayrı bir değer katıyor. Teknolojinin bugün geldiği nokta ile betonu doğal hali ile kullanmak ve korumak mümkündür.

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Brüt Beton uygulamasında karşımıza çıkan sorunlar nelerdir?
Tasarımcı ve mimarlar mimari betona en doğal hali ile projelerinde yer vermek ve kullanmak istiyorlar. Ancak brüt beton kalıptan çıkarıldığı zaman olduğu gibi kabul edilmek zorunda. Segregasyonlar, renk farklılıkları, lekelenmeler, vb. tipik olarak neredeyse her projede karşımıza çıkan klasik beton sorunları veya kusurları. Bunları düzeltmek adına yapılan yanlış ve estetikten uzak müdahaleler ve sorunları ört bas etmeye yönelik çözümler ( sıvama, boyama vb ) sonrası da maalesef beton özgün görünümünü kaybediyordu. Kendine özgü karakteristik özelliklerinin kaybetmeden beton yüzeylerin düzeltilmesi önceden zor kabul ediliyordu. Artık tüm bunlar KEIM Mineral Esaslı Beton Koruma Ürünleri ile problem olmaktan çıktı. KEIM Concretal yapı malzemeleri mineral esaslı yüzey sağlıklaştırma-iyileştirme-konsolidasyon- tozumazlık-onarım-koruma ürün ve çözümleri ile tüm bu sorunları artık sorun olmaktan çıkarıyor ve tasarımcıya hayal ettiği yapı ve mekanları yaratmak konusunda yardımcı oluyor. KEIM Concretal ürünleri ile hem istenilen mimari tasarım hedeflerine ulaşılırken hem de betonda istenilen koruma sağlanabilir. 
KEIM CONCRETAL Ürün Grupları genel anlamda aşağıda yazılı genel karakteristik özelliklere sahiptir;
•    KEIM CONCRETAL ürünleri ekolojik ve sürdürülebilir bir malzeme olup LEED ve BREEAM sertifikalarına sahiptir. 
•    KEIM CONCRETAL uygulanan yüzeyler minimum kirlenme eğilimi gösterir. Termoplastik değil anti-statik davranış sergiler.
•    KEIM CONCRETAL ürünleri nefes alıp verir. 
•    KEIM CONCRETAL ürünleri kesite penetre olur. Astar gerektirmez.
•    KEIM CONCRETAL ürünleri A1 sınıfı solmaz inorganik renk pigmentleri içerir. 
•    KEIM CONCRETAL ürünleri A2 sınıfı yanmazdır. Yangın esnasında zararlı gaz salımı yapmaz.
•    KEIM CONCRETAL, VOC, uçucu organik bileşik içermez. 
•    KEIM CONCRETAL yüzeylere mukavemet kazandırır. Tozumayı engeller. 
•    KEIM CONCRETAL beton karakterini korur. Mat, doğal bir bitiş elde edilir. 
"Mineral esaslı bir malzeme için yine mineral esaslı koruma" sloganıyla hareket eden KEIM Mineral Mimari Koruma Sistemleri konusunda 50 yıla yaklaşan tecrübesi ve uzmanlığı, güvenirliliği ve kalitesiyle brüt beton / fiber takviyeli beton yapıların renovasyonu, korunması ve tasarımında kendini kanıtlamış bir markadır.

Brüt Beton uygulamasında betona pigmentler ile uzun süreli ve kalıcı renk verilebilmesi mümkün mü? Renk uygulamalarında nelere dikkat etmek gerekir?
Brüt beton yüzeylerin renklendirilmesi ve korunması hususunda istenilen ve hayal edilen estetik bitiş ile birlikte konum ve koşullar uyarınca belirli koruma özelliklerinin sağlanması esastır. Beton yüzeyin görünümüne etki eden;
•    Özgün beton estetiği 
•    Yapı ve dokuların boyutları ve yüzeysel etkileri
•    Mineral bir yapı malzemesi olarak betonun matlığı
•    Farklı ışık ve aydınlatma koşulları altında ki renk oyunları
•    Malzemeye özgü karakteristik elle tutulur nitelikleri de hesaba katmak gereklidir. Beton korunmuş bir yüzeyde bile beton olarak kalmalıdır. 
KEIM mineral esaslı potasyum silikat boyalar 1878 yılından beri Kuzey Avrupa’da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Silikat boyalar bağlayıcısı cam suyunun (potasyum silikat) inorganik renk pigmentleri ve mineral esaslı dolgu maddeleri ile uygun şekilde kombinasyonu sonucu uygulandığı mineral yüzeylere nüfuz eder ve kimyasal etkileşime girer. Kaplamadan ziyade uygulandığı yüzeyin bir parçası haline gelir. Yüzey tıpkı doğal beton gibi doğal, mat bir görünüme sahip olur. Kötü hava şartlarından kaynaklı daha ileri düzeydeki bozulmalara karşı yüzey korunmuş olur. Mimari tasarım doğrultusunda orijinal beton malzeme seyreltme oranına bağlı olarak daha az veya daha çok beton grisi ve/ veya renkli yarı transparan görünüme sahip olur. Uygulamanın önemli bir alanı renk farklılıklarının beton grisi kullanılarak dengelenmesi iken, çok sayıda mimar ayrıca beton karakterini ve dokusunu koruyan renkli silikat mineral boyalar kullanmayı da tercih etmektedir.

Türkiye'de ve dünyada Brüt Beton uygulamasının başarıyla kullanıldığı beğendiğiniz projeler hangileridir? 
Türkiye’de ve dünyada brüt beton olarak tasarlanmış birçok beton tasarlanan projede projede KEIM CONCRETAL beton koruma ürünleri tercih edilmiştir; Dalaman Havalimanı, Harbiye Ordu Evi, Truva Müzesi, ODTÜ Araştırma Merkezi, Lüleburgaz HEAŞ Temik Santral Soğutma Kuleleri, Gebze Center Otel, Gaziantep Primemall Alışveriş Merkezi, Adana Hilton Otel, Sancaklar Camii, Abdullah Gül Müzesi, Bergama Kültür Merkezi, Özdilek Alışveriş Merkezi, İstinye Park, Tarsus TED Amerikan Koleji, Robert Koleji, Moskova Newa Towers, Ankara Amerikan Konsolosluğu, Irak Merkez Bankası, Stuttgart Mercedes Benz Müzesi, Münih Allianz Arena, Kazakistan Astana St. Regis Otel, Singapur Marina One, Londra Aquatic Centre vb. adını sayamadığımız çok sayıda projede KEIM tercih edilmiştir.