Geçtiğimiz yıl Manisa’da bulunan fabrikasında 888.888 adet kombi üreterek bir kez daha başarıya imza atan Bosch Termoteknik’in çalışmalarını, Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat ile konuştuk. 

Bosch Termoteknik’in Manisa Fabrikası, 2018 yılında 888.888 kombi üretim adedi ile tarihinin en yüksek kombi üretimini gerçekleştirdi. Bu başarınız, üretiminiz hakkında bilgi verir misiniz?

İklimlendirme sektörünün ihracat lideri olarak 2018 yılında, Manisa’da bulunan fabrikamızda 888.888 adet kombi ürettik. Türkiye gerek gelişen ekonomisi gerekse genç nüfusuyla yarattığı potansiyel açısından Bosch’un en önem verdiği pazarlardan biridir. Bosch Termoteknik Türkiye, 1000’in üzerinde çalışanı ile hem iç pazar hem de uluslararası pazar için güçlü bir üretim kapasitesine sahiptir. Üretiminin yüzde 70’ini Avrupa, Kafkaslar, Orta Doğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzak Doğu’daki toplam 41 ülkeye ihraç etmektedir. Yoğuşmalı kombide pazar lideri olan Bosch Manisa Fabrikası’nda her yıl 800.000’den fazla kombi üretilmektedir. Tüm dünyaya yaptığı satışla Türkiye’nin en büyük 33. ihracatçısıdır ve kendi sektörünün en iyi Ar-Ge Merkezi ve ihracat lideri unvanlarına sahiptir. 2,1 milyar Avro ihracat ile Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 1,5’ini oluşturmaktadır. 109 bin metrekarelik alana kurulu fabrika, 27 yıldır ürünlerini hem tasarlayan hem de geliştiren bir üs konumundadır. Aynı zamanda Bosch’un dünyadaki en büyük kombi fabrikası konumunda olan bir ihracat üssüdür.

2019 yılında hangi konulara odaklanacaksınız? 

Bu pazarda şirketimizin büyümesi kadar sektörün gelişmesi de en önemli önceliklerimizdendir. Biz ürün geliştirmeden satış sonrası hizmetlere kadar uzanan geniş bir yelpazede, bir yandan kullanıcılar için fark yaratan çözümler sunup, etkileyici ürünlerimizle dünyanın dört bir yanında yaşam kalitesini artırırken, diğer yandan da sektörle birlikte büyüyoruz. Yenilikçi gücümüzü, değerlerimizi ve inovasyon anlayışımızı daima sektörün hizmetine sunuyoruz. İş modelleri, tüketici alışkanlıkları ve ürün teknolojileri değişirken, hem bu değişimin öncüsü oluyoruz hem de iş ortaklarımızı ve sektör oyuncularını yeniliklerle beraber bu değişimin dışında bırakmayarak destekliyoruz. Müşterilerimize istedikleri ve bizden bekledikleri bu etkileyici ürünleri sunabilmek için büyük bir mesafe kat ettik. Araştırma & geliştirmeye ve ürünlerimizin dijitalleşmesine büyük bir önem veriyoruz. Bugüne kadar dünya genelinde 200.000'in üzerinde bağlanabilirlik ürünü sattık. Bu ürünlerin gelecekte büyük bir potansiyele sahip olacağına inanıyoruz. Bununla birlikte; 2016 yılında bilgi birikimimizi ve tecrübemizi, yenilikçi yaklaşımlarla, ulusal ve uluslararası sektöre, tüm paydaşlarımıza ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla açılışını yapmış olduğumuz Termoteknoloji İnovasyon Merkezi’mizde iş ortaklarından üniversitelere, Bosch çalışanlarından tüm sektöre kadar uzanan geniş bir yelpazedeki paydaşlara, ısıtma ve soğutma sektöründeki son teknolojiyle geliştirilmiş ürünler hakkında eğitimler vermeye devam edeceğiz. Bu merkezde gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz toplantı, çalıştay ve müşteri deneyimleme uygulamaları ile sektörün inovasyon gücüne de katkı sağlıyoruz. 2019 yılında bir diğer hedefimiz ise, yenilenme zamanı gelmiş kombiler için müşterileri doğru bilgilendirerek, yeni nesil kombilerimizle tanıştırmak olacak. Bosch Termoteknik olarak Türkiye’de her geçen yıl değişim pazarının büyüyeceğini ve daha da önem kazanacağını öngörüyoruz. 

İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bosch Grubu’nun önemli ihracat üslerinden biri olan Bosch Termoteknik Türkiye olarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ‘2017 İklimlendirme Sanayi İhracatı Birincisi’ ödülüne layık görüldük. Bununla birlikte; 2018 yılında İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği (İSİB) tarafından iklimlendirme sektöründe en çok ihracat yapan ve en çok kombi - su ısıtıcısı ihracatı yapan firma olarak ‘’İklimlendirme Sektöründe En Çok İhracat Yapan Firma’’ ve ‘’En Çok Kombi ve Su Isıtıcısı İhracatı Yapan Firma’’ toplamda iki ayrı ödül aldık. Bosch Grubu’nun Termoteknik iş kolunda önemli uzmanlık merkezlerinden biri olan şirketimiz, üstün teknolojisi ve ürün portföyüne kattığı yeni ürünlerle dünya pazarındaki konumunu her geçen yıl güçlendiriyor ve geniş bir coğrafyada 41 ülkeye ihracat yapan, bu alanda ülke ekonomisi için yarattığı katma değer ve kazandığı başarı ile takdir görmek bizi de sevindiriyor.

Ürünlerinizde sürdürülebilirlik adına sağladığınız fayda nedir?

Bosch Termoteknik olarak hem şirketimizin üretimini artırmak hem de ülke ekonomisine sürekli katkıda bulunmak ve ülkemizde istihdam sağlamayı çok önemli buluyoruz. Bunun kendi istihdamımız kadar hammadde, komponent aldığımız yerli üreticiler tarafında da olumlu etkisi var. Yıllardır yerli hammadde oranımızı artırarak Türk üreticilerin de büyümesine destek oluyoruz. Bu şekilde ihracat-ithalat dengesine de pozitif yönde ciddi katkılar sağlıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ihracatın ülkemiz için katma değeri oldukça yüksek. Bununla da gurur duyuyoruz. Bununla birlikte; Dış pazarlara Türkiye’de üretilmiş kalitesi yüksek cihazlar satmak hem ülkemizin hem de markamızın tanıtımı açısından çok olumlu. İç pazarda olduğu kadar dış pazarlarda da aktif olmak ve fabrikamıza yeni üretim adetleri kazandırmak hedeflerimiz arasında.

Ar-Ge ve inovasyona yönelik yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Bosch, dünya çapında da Ar-Ge’ye büyük önem vermektedir. Tüm dünyada bir günde ortalama 19 patent başvurusu yapıyoruz. Gelişime her zaman değer veren bir şirket olarak bu özelliğimizle her daim yenilikçi ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayan akıllı çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Ürünlerimizin Ar-Ge aşamasında tüketici ihtiyaçlarına daha çok çözüm getirmesini göz önüne alarak sürdürüyoruz. Ana hedefimiz, ‘Yaşam için teknoloji’ sloganımızla tüketicinin konforunu destekleyen, beklentilerini karşılayan ve fark yaratan ürünler sunmak. En az seviyede enerji kullanarak iklimlendirme yapabilen, bu sayede hem çevreye daha az karbondioksit salınımı yapan ve çevreyi koruyan hem de kullanıcılarımıza daha düşük faturalar ile tasarruf yaptıran ürünler geliştirmek çalışıyoruz. Tüm bu çalışmaları en iyi şekilde gerçekleştirmek üzere Manisa’daki fabrikamızda çalışan 82 tane Ar-Ge mühendisimiz var. Son beş yıldır da üst üste En İyi Ar-Ge Merkezi Ödülü alıyoruz. Bunlar bizim için gurur verici şeyler. Oradaki trendte IoT teknolojisine doğru gidiyor. Bosch Condens 7000 ürünümüzle de tasarım konusunda yeni bir başlangıç yapmış olduk. Bundan sonraki ürünlerimizin dizaynları da dışarıdan ilk bakıldığında müşteriyi birkaç saniye durdurtacak türde olacak. Çünkü bunun üzerinde çok çalışıyoruz.