Mehmet Üşenmezbaş (95), iş dünyasında 75 yılı geride bırakmış Adana’nın önemli iş adamlarından biri. Uzun yıllar farklı sektörlerde imalat yapması ardından Adana’nın sıcağından yola çıkarak yaklaşık 30 yıl önce körüklü tente üretimi ile yeni bir başarıya imza atmış. Türkiye’nin dev markalarına çözüm sunan Üşenmez, bugün faal olarak dümenin başında durmasa da, iş disiplini ve ilkeleri ile firmanın temel gücünü sağlamaya devam ediyor.  Başarısının nedenini doğruluktan asla ödün vermemeyi gösteren Mehmet Üşenmezbaş ve bugün firmayı yöneten oğlu Mehmet Sait Üşenmezbaş, Mimar Manolya Yeşiltaş ile çalışmalarını konuştuk. 

Üşenmez Tente’nin başarı hikayesi ne zaman başladı? 

Mehmet Üşenmezbaş: Uzun yıllar Adana’da ayakkabı kundurası imalatı ardından oto döşemecilik alanında faaliyet gösterdim.  İstanbul ve İzmir’e gittiğimde faytonların arkasında yer alan körüklü tenteleri gördüm. Bu körüklü tenteler ile insanlar gölgelenebiliyordu. Bildiğiniz gibi Adana yazları çok sıcak olan bir şehir. İnsanların tentenin gölgesinden faydalanması için bu işi yapmaya karar verdim. 30 yaşında çadır, branda ve tente imalatı yapmaya başladım. Başlangıçta kardeşim ve ben olmak üzere iki kişi olarak çalıştık. Öncelikle makinede dikiş dikmeyi öğrendim. Çadır ve brandalara gizli dikişler dikerdik. Bu iş bizim sanatımız, çalıştığım sürece işimi çok sevdim. 
Adana’da bu işi ilk yapmaya başladığınızda nasıl tepkiler aldınız?
Mehmet Üşenmezbaş: Adana çok sıcak olduğu için burada tenteye ihtiyaç vardı. Kısa zamanda Silifke, Anamur gibi yakın çevreye de iş yapmaya başladık. Büyük markalardan siparişler alıyorduk. Tekstil sektöründen bilinen markalar bizden oval bir tente talebinde bulundu. Bu markalara yaptığımız işle farklı işlere imza atmaya başladık. Her yaptığımız çalışma beraberinde yeni bir fikir, proje olarak doğdu. Bu da zamanla kendimizi daha da geliştirmemizi sağladı. 23 Nisan ile birlikte Adana’nın tüm park gibi bahçe ve açık alanları açılırdı. Körüklü ve karpuz türü tentelerimiz buralarda kullanılırdı. 
Mehmet Sait Üşenmezbaş: Biz babamdan öğrendik dikiş dikmesini. Kendisi işinde çok titizdi. Birisi yanlış diktiğinde maliyetini düşünmeden söker, yenisini yaptırırdı. Pepsi, Efes, Coca Cola gibi büyük markalara iş yapardık. Babam ekip ruhunu sever, gerek çalışanlarına gerekse müşterilerine karşı merhametli ve sevgi doluydu. Adalet ve doğruluk iki önemli prensibiydi. 

Başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Mehmet Üşenmezbaş: Yaptığım işte doğruluktan asla ödün vermedim. 
Mehmet Sait Üşenmezbaş: İşin karşılığı ne ise babam o ücreti talep ederdi, daha fazla maddi kazanç elde etmeye tenezzül etmezdi. Babam hayatı boyunca müşterilerine en doğru şekilde hizmet vermeye çalıştı. Her zaman önceliği kaliteli ürün ve hizmetti. Bu yaklaşımı nedeniyle sanayinin önemli markaları tarafından tercih edildik. Örneğin Paksoy markası bizimle çalışırdı.

Bugün sektörünüzün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mehmet Üşenmezbaş: Geçmişte teknoloji bu kadar gelişmemişti. Hem üretimde hem de diğer kullanım alanlarında her şey kısıtlıydı. Örneğin ticaret için postanenin telefonunu kullanır, haber gelmesi için uzun saatler beklerdik. Bugün teknoloji çok daha hızlı bir şekilde üretim yapılmasına imkan tanıyor. Üşenmez Tente ilke edindiği kaliteden ve müşteri memnuniyetinden dün olduğu gibi bugün de taviz vermeden çalışmalarına devam ediyor.  Firmamızı daha ziyade sanatımızı, ailemizin ikinci nesli bu ilkeler doğrultusunda yönetiyor, devam ettiriyor. 

Üşenmez Tente’nin bugün geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?

Manolya Yeşiltaş: Üşenmez Tente, geçmişte olduğu gibi bugün de doğruluk ilkesi ile müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. İleri teknoloji ile üretmiş olduğumuz sistemlerimiz, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki projeler tarafından tercih ediliyor. Hareketli alüminyum tavan sistemi, katlamalı tente, yapısal çözümler ve gölgelendirme sistemlerinin plan, tasarım, üretim ve uygulamasını yapıyoruz. Projenin ihtiyacına uygun butik çözümler sunuyoruz. Dört mevsim kullanılabilen, hem yaz sıcaklarından hem de kış hava şartlarından koruyabilen binadan bağımsız olarak kullanılabilecek ya da bina ile birlikte planlanabilecek yapısal çözümlerimiz bulunuyor. Güneş, yağmur gibi dış hava koşullarına karşı dayanımlı olan sistemlerimiz, aynı zamanda akıllı bina otomasyon sistemlerine entegre edilerek, kullanıcı tarafından telefondan ya da tabletten tek tuşla yönetilebilme konforu sunuyor.  

Bioklimatik pergola sisteminizin özellikleri nedir?

Manolya Yeşiltaş: Modern ve estetik bir görünüme sahip olan bioklimatik pergola sistemi her türlü dış mekana uyum sağlayacak şekilde tasarlanabiliyor. Hareketli mekanizmadan oluşan tavanını güneşin geliş açısına göre kumada yardımıyla lamelleri yönetebiliyorsunuz. Tavan sistemini tam toplayabildiğiniz gibi lamelleri açılır konumda da bırakabiliyorsunuz. Klima, ısıtıcı, yerden ısıtma gibi sistemlerin de entegre edilebildiği Bioklimatik pergola sistemi termal bir konfor sunuyor. Sistem yaz kış tüm hava koşullarında kullanılabiliyor. Opsiyonel olarak güneş kırıcı panellere entegre edilen HDD LED, içeriden entegreli LINE LED şerit ve gizli SOFT LED aydınlatma seçenekleri sunuyoruz. Sistemin etrafını çevreleyen LINE LED şeritleri güneş panelleri tam açık konumdayken de mekanı içeriden aydınlatarak, konforlu bir atmosfer oluşturur, akşam boyunca yeterli ortam ışığı sağlar. Gizli SOFT LED aydınlatmadaki RGB özelliği ile sarı, beyaz, kırmızı renk dönüşümleri yapabilir. Böylece açık alanda lüks ve şık bir görünüm de elde edilir. Ayrıca dimmer opisyonu sayesinde ortalama gün ışık yoğunluğu ayarlanabilir. 

Mehmet Sait Üşenmezbaş: Bioklimatik pergola sistemi ile villa gibi birçok özel konut projesine çözüm sunduk. Dört mevsim kullanılabilen sistemlerimizi projenin ihtiyacına uygun şekilde özel olarak tasarlıyor, projelendiriyoruz. Hazırladığımız planı müşterimize sunarak, kendisinin de talepleri göz önünde bulundurarak projeye katma değer sağlayacak en iyi çözümde birlikte karar kılınıyor. Planlama aşamasından önce projenin yer aldığı iklim şartları, rüzgar değeri gibi konular göz önünde bulundurularak statik hesaplamalar yapılıyor ve buna göre kullanılacak malzeme belirleniyor. Avrupa standartlarına uygun olan malzemeler tercih ediyoruz. Kaliteli malzemeyi doğru uygulama ile birlikte sunarak müşterilerimize avantaj sunuyoruz. Çalışmalarımızda iş sağlığı ve güvenliğinden ödün vermiyoruz. 

Tüm sistemlerinizi akıllı bina teknolojilerine entegre edebiliyor musunuz?

Manolya Yeşiltaş: Müşterilerimiz talep ettiği takdirde akıllı bina teknolojisi otomasyonlarına uyumlu olacak şekilde tüm sistemlerimizi destekleyebiliyoruz. Kullanıcı evinde ya da şehir dışında telefonundan internete bağlanarak sistemi açıp kapatabiliyor. İstenilen saatte açılması gibi birtakım senaryolara uygun çalışılabiliyor. Bu hem konfor hem de enerji verimliliği sunuyor.