Yüksek malzeme envanteri ve profesyonel kadrosu ile öne çıkan Anatek İskele, dün olduğu gibi bugün de enerji santrallerinin en önemli destekçisi. Şu anda Kolin Enerji’ye ait Soma Termik Santrali ve Odaş Enerji’ye ait Çan II Termik Santrali projelerine montaj, işletme-bakım işlerinin parçası olarak iskele kurulum hizmeti veren markanın çalışmalarını, Genel Müdür T. Tolga Üstün ile konuştuk. 

Anatek İskele’nin geçmişten bugüne geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz? 

Anatek İskele, faaliyete başladığı 2012 yılından günümüze; alanında çok ciddi mesafe katetti. Bu süre zarfında ülkemizdeki birçok mega projede çalışma başarısına erişti. Yola çıktığımızda henüz yasal mevzuatımızla TS EN 12810/11 standartlarına uygun olarak üretilmiş iskele malzemesi kullanım zorunluluğu getirilmemişti. Standartlar Enstitümüz TSE imalatçı ve ithalatçıların ürünlerine yukarıda bahsettiğim standardın sertifikalandırmasını yapmaya başlamamıştı. İskele kurum personelimizin mesleki yeterlik zorunluluğu yoktu. Tüm bunlara rağmen Anatek İskele olarak, ülkemize olan güvenin tamlığı ile hız kesmeden yeni yatırımlar yapıp yeni projelerde yer alarak yolumuza devam ettik. Mevcut personelimizi sürekli eğittik, yenilerini bünyemize kattık. Daha önceki röportajlardan birinde bahsetmiştim burada da kısaca değinecek olursam; ısrar ve inadımızın arkasında şahsımın sektöre adanmışlığının ve idealist yaklaşımının büyük payı olduğunu söyleyebilirim. Yıllarca iş sağlığı ve güvenliği alanında yurt içindeki ve yurt dışındaki projelerde hizmet vermiş, iskele eğitmenliği yapmış birisi olarak; bizim işçimizin de doğru malzeme ile tekniğe uygun olarak kurulmuş iskelelerde güvenli bir şekilde çalışmaya hakkı olduğu inancımı hep korudum. Bunun için iskele kurulum hizmetinin ehil ellerde profesyonelleşmesi gerektiğini, ülkemizde bu hizmeti veren bizim gibi firmaların çoğalması ve güçlenmesi gerekliliğini savundum. Bugün geldiğimiz noktada; yüksek malzeme envanteri ve profesyonel kadrosu ile piyasada adı oturmuş, yurt dışı pazarlara da açılmış bir Anatek İskele görmekteyiz.

Firmanız hangi sektörlere, hangi ürün ve sistemleriyle hizmet veriyor? 

Firmamız rafineri, enerji santralı ve benzeri fabrika ve endüstriyel tesislerin kurulum ve işletme aşamalarında bunun yanı sıra havalimanı, köprü, stadyum, AVM ve benzeri bina ve sanat yapılarının inşası esnasında kendi malzemesi ya da müşterisinin malzemesi ile iskele kurum söküm hizmeti vermektedir. 

Enerji santralleri için iskele sistemlerinin önemi nedir? Bu sektöre firmanızın sağladığı avantaj nedir?

İskele, bir enerji santralı projesinin olmazsa olmazıdır. Bu tesislerin inşası ve işletme-bakım sürecinin sorunsuz olarak ilerleyebilmesinin yolu, tesisteki her bir ekipman ve tesisata güvenli bir şekilde ulaşabilmek ve o ekipman üzerinde güvenli bir şekilde çalışabilmekten geçer. Bu da iskele ile mümkün olur. Sunduğumuz hizmet ile müşterilerimizi iskele malzeme stoku ve iskele kurulum personeli istihdamı yükünden kurtararak sadece kendi ana iş aktivitesine odaklandıkları, daha verimli bir operasyon içinde olmalarını sağlamaktayız.

Üst yapı projelerine sağladığınız fayda nedir? 

Bilindiği gibi inşaat sektöründeki ölümlü kazaların çok büyük kısmı çalışanın yüksekten düşmesi ile gerçekleşmektedir. Bu olumsuz durumun içinde standartlara uygun olmayan malzeme ile standartlara uygun olmayan şekilde kurulmuş iskelelerin payı oldukça fazladır. Rezidans ve benzeri yüksek yapılarda sertifikalı malzememiz ve profesyonel ekibimiz sayesinde kurduğumuz iskelelerin, yükseklikten bağımsız olarak aynı stabilite ve güvenlikte olması işin güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasını mümkün kılmaktadır. Yine bu tip projelerde de müşterimizi malzeme stok ve personel istihdamı yükünden kurtararak, ana işine odaklamasını sağlamak sunduğumuz avantajlardandır.

Şu anda hangi projelere hangi sistemleriniz ile çözüm sunuyorsunuz?

Şu anda Kolin Enerji’ye ait Soma Termik Santralı ve Odaş Enerji’ye ait Çan II Termik Santralı projelerinde montaj, işletme-bakım işlerinin parçası olarak iskele kurulum hizmeti vermekteyiz. Ayrıca 2017 yılında başladığımız İstanbul Yeni Havalimanı İnşaatı Projesi bünyesindeki iskele kurulum faaliyetimiz devam etmektedir.

Sistemlerinizin kullanıldığı herhangi bir projede yaptığınız çalışmayı bize anlatır mısınız?

İstanbul Yeni Havalimanı İnşaatı Projesi kapsamında sunduğumuz önemli bir çözüm 16 metrelik açıklığı ayak kullanmadan geçmek olmuştur. Bu sayede hem yerdeki ekip hem de iskele üzerinde tavan kaplama ekibi aynı anda çalışma fırsatı bulmuş bu da projenin tamamlanma süresini kısaltmıştır. İstanbul Yeni Havalimanı İnşaatı gibi dünya çapında bir projenin en erken ve verimli biçimde tamamlanmasında küçük de olsa bir katkıda bulunmak bizim için gurur ve motivasyon kaynağı olmuştur.

2019 yılında nasıl bir yol izleyeceksiniz? Hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2019 yılında da daha önceki yıllarda olduğu gibi ülkemizdeki büyük projelerde yer almak hem malzeme hem de personel sayımızla büyümemize devam etmek ana hedefimiz. Bunun yanı sıra yeni yılda yurt dışı projelere de ağırlık vererek yıl içerisinde en az bir büyük yurt dışı projesi içine girmeyi hedeflemekteyiz. Hatta ismini şimdilik kendimde tutacağım büyük bir yurt dışı projesi için sözleşme aşamasına geldiğimizi de sizin aracılığınızla buradan duyurur, bu vesile ile sizlerin ve tüm ST İnşaat ve Malzeme dergisi okurlarının yeni yılını kutlar, sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim.