Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına  ulaşabilmek için dönüşümü harekete geçirmekte olan SKA Öncülerini (SDG Pioneers) belirleyen UN Global Compact, bu yıl ülkemizde üye şirketler bünyesinde, SKA’lara katkı sunan projelere öncülük eden her kademeden çalışan arasından Türkiye SKA Öncüsü’nü seçti. 2020 Türkiye SKA Öncüsü Boğaç Şimşir, küresel elemelere doğrudan katılım hakkı kazandı. Diğer küresel başvuruların da göz önünde tutularak belirleneceği ‘2020 SKA Öncüleri’nin gelecek Haziran'da UN Global Compact Liderler Zirvesi’nde açıklanacağı belirtildi.

"TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK UYGULAMALARA IŞIK TUTMAK İSTİYORUZ"

Dünyanın iklim değişikliği, göçler, savaşlar, bunların getirdiği toplumsal eşitsizlikler gibi devasa küresel sorunlarla başa çıkmaya çalışırken, bu yıl bunların üstüne bir de küresel salgın eklendiğini belirten Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, geldikleri son noktada artık görmeyi, yaşamayı arzu edilen dünyayı yaratmak için sürdürülebilirliği benimseyen tüm şirketlerin ve paydaşların katılımıyla küresel bir hareket başlatmaktan başka çareleri kalmadığını açıkça gözler önüne serdiğini vurguluyor. Daha iyi bir dünya için, şirketlerinde her düzeydeki çalışanın katkısına ve ilham verici çalışmalara ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Dördüncü, UN Global Compact’in her sene küresel çapta ilan ettiği ‘SKA Öncüleri’ bu kişileri hem takdir etmeyi hem de başarılı çalışmaları yaygınlaştırarak herkese ilham vermeyi amaçladıklarını aktarıyor. Bu sene kendilerinin de Türkiye’nin SKA Öncüsünü belirleyerek ülkeden tüm dünyaya örnek olabilecek uygulamalara ışık tutmak istediklerinin altını çizen Dördüncü, yönetim kurullarının, kamunun, Birleşmiş Milletlerin, akademi ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan değerli bir jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, 2020 Türkiye SKA Öncüsü ilan edilen Boğaç Şimşir’i ve Eczacıbaşı Topluluğu’nu gönülden kutladıklarını kaydetti. 

UN Global Compact gibi değerli bir kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifine katkı sunmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarının altını çizen Eczacıbaşı Yapı Gereçleri İnovasyon Direktörü ve ‘2020 Türkiye SKA Öncüsü’ Boğaç Şimşir, pandemiyle birlikte toplumun hijyenle ilgili kaygılarının en üst seviyeye çıktığını kaydetti. Pandeminin tam anlamıyla bittikten sonra, bu dönemde kazandıkları pek çok hijyen alışkanlığını terk ederek eski alışkanlıklarına geri döneceklerini aktaran Şimşir, bu yüzden önemli olanın kişilerde kalıcı davranış değişikliklerini yaratmanın olduğunu kaydetti. Bunu da yaşam alışkanlıklarını herkesin faydasına dönüştüren yeni ve kalıcı çözümlerle sağlayabileceklerinin altını çizen Şimşir, VitrA İnovasyon Merkezi’nin çalışmalarının odağında insan sağlığı ve hijyeni olduğunu vurguladı. Kamusal alanlarda bulaşma riskinin her zaman çok yüksek olduğunu aktaran Şimşir, bugün Covid-19’un, ileride başka olası virüslerle ilgili dikkatli olunması gereken alanların başında ortak kullanılan banyo ve tuvaletlerin geldiğini belirterek şu anda özellikle kamusal alanlarda bulaş riskini azaltmaya yönelik, hiçbir yere dokunmadan tuvaleti kullanıp çıkabilecekleri akıllı banyo teknolojileri üzerine çalışmalar yürüttüklerini ve çok yakında teknolojisinin kendilerine ait bu ürünlerin sahada olacağını kaydetti.