Dört büyük global danışmanlık şirketinden biri olan Deloitte önümüzdeki dönemde imalat firmalarının rekabet gücünü belirleyecek faktörleri ortaya çıkaracak bir araştırma yapmış. Dünyanın 1000 büyük imalat firmasının CEO’larının, Teknoloji, Üretim ve İnsan Kaynakları direktörlerinin görüş bildirdikleri çalışmada ufuk açıcı sonuçlar elde edilmiş. Bizlere şaşırtıcı geleceğini düşündüğüm sonuçlardan biri bizim de çok önem verdiğimiz Endüstri 4.0’ın 12 kritik başarı faktöründen yalnızca bir tanesi olması. 12 başarı faktörü şöyle:

- Çalışan yeteneği en başta yer alıyor. Burada iki alt başlık var; hem yetenekli çalışanlarınız olmalı, hem de ekibiniz yetenekli olmalı.

- İkinci sırayı rekabetçi maliyet yapısı alıyor. Bunun için ürün-süreç inovasyonu, yalın yaklaşım, altı sigma ve kısıtlar teorisine gerek bulunuyor.

- Üretkenlik de çok önemseniyor; birbirleri ile uyumlu ekipmanlar, işgücü performansını arttıracak çözümler ve ergonomik yerleşim üretkenliği destekliyor.

- Tedarikçi ağı dördüncü sırada. Ürünler artık dış kaynak kullanımı ile üretildiği için tedarikçi seçimi ve tedarikçi ilişkileri yönetimi yetkinlik kazanılması konulardan

- Pazar segmenti üzerinde durulması gereken bir konu. Firmalar rakiplerinin karşılayamadıkları gereksinimleri verebilecekleri pazarlarda yer almalılar

- İnovasyon kültürü ayrı bir başlık olarak da yer alıyor. Günümüzde pazara sık sık yeni ürünlerle çıkmak gerektiğinden bunu başarabilecek bir firma iklimine gerek var. Üstelik inovasyon maliyet düşürmek için de üzerinde durulması gereken bir konu

- Fiziksel altyapı da bir başarı faktörü. Bu başlık altında iç hava kalitesinden emniyet çözümlerine, yukarıda vurguladığımız ergonomik iş istasyonlarından zevkli dekorasyona (Google ofisleri gibi) kadar geniş konular yer alıyor. 

- Sağlık destek sistemi de bir başarı faktörü olarak görülüyor. Firmalar özel sağlık sigortası ve sağlıklı yaşama ilişkin bilinçlendirme, özendirme çalışmaları da yapmalı.

- Araştırma başarı isteniyorsa eğitim olmazsa olmaz, diyor. Aslında epeydir bilinen, çalışanlarınızı değişime karşı korumak için sürekli eğitim yapın sloganını tekrarlıyor.

- Yasa ve düzenlemelerin de başarıda önemi var. Gerek teşvikler, gerekse global rakiplere karşı koruyacak kota benzeri önlemler bu kapsama giriyor. 

- Enerji verimliliği maliyetleri belirlediğinden uzun vadeli enerji politikaları zorunluluk!

- Ekonomik işleyiş, finansman ve vergi sistemleri de başarı faktörleri arasında.

12 başarı faktörünün pek çoğu firmaların doğrudan kontrol edebilecekleri unsurlar. Rapor kendimize uygulayacağımız iyi bir kontrol aracı olabilir.