İmalat otomasyonu kesikli türde PLC, sürekli türde DCS ile gerçekleşirken imalat planlama için de ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) yazılımlarından yararlanılır. Planlama için ERP iki alt modüle sahiptir. İlk modül olan MRP (Malzeme İhtiyaç Planlaması) hedef üretim için gereken ham madde miktarlarını saptayıp satın alma planları yapmaya yardım eder. İkinci modül olan CRP (capacity requirements planning) de ekipman ve işgücü planlaması yapmayı kolaylaştırma amaçlıdır. İki modül ardışık çalıştırılarak imalat plan üretilebilmektedir.   

* * *  

ERP yazılımlarının geliştirildiği dönemde imalat işlemleri tek atölyede yapılmakta, ürünler az sayıda bileşen içermekte idi. Son yıllarda bu sade tablo değişti. Firmanın imalat atölyelerinin sayısı arttı, ürün bileşenleri çoğaldı, bileşen imalatı tedarikçilere kaydı. İçerdeki imalatın yanı sıra tedarikçilerin imalatlarının da senkronize olması gerektiği görüldü. Ek olarak ürünlerin toptancılara, perakendecilere ulaştırılması için rota ve taşıyıcı planlamamanın yararları fark edildi. Üstelik tedarik-üretim-dağıtım planlarının entegre edilmesinin sinerji yaratacağı kavrandı. Bu yeni senaryoda düz mantık ile çalışan ERP kısa kaldı…

* * *  

ERP’nin zaaflarına karşı “İleri Planlama ve Çizelgeleme” sistemleri geliştirildi. Bu sistemler her seçeneği değişik kriterlere göre karşılaştırmayı sağlayan simülasyon yeteneğinin yanı sıra gecikme cezası, farklı mesai saatleri, dinamik fiyatlandırma gibi çeşitli kurallar ekleyebilen, birbirleri ile etkileşimli konuları değerlendirebilen, böylelikle gerçek dünya karmaşıklığı ile başa çıkmayı sağlayan modern bir yazılım olarak endüstri dünyasına yerleştiler. Böylelikle bulunması gereken malları gereken miktarda, gereken yerde bulundurmaya, gerekmeyen malları bulundurmamaya ve minimum maliyet düzeyine erişebilmek kolaylaştı.  

İleri planlama ve çizelgeleme sistemleri bir de “Planlama zaman kaybettirir, ama planlamamak daha çok zaman kaybettirir” vecizesini daha iyi kanıtlamayı başardılar…