İlaçta yurtdışına yüksek oranda bağımlı olan Türkiye, “yerlileştirme” odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda özellikle teknoloji transferi odaklı iş birlikleri büyük önem arz ediyor. Son olarak, Sabancı Üniversitesi ile Alman ilaç ve kimya şirketi Merck tarafından bu çalışmalara örnek olabilecek önemli bir adım atıldı. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Alman ilaç ve kimya şirketi Merck arasında gerçekleştirilen iş birliği kapsamında, biyoteknolojik ürün geliştirme alanında Türkiye’de önemli bir Ar-Ge ve uygulama birimi hayata geçirildi.

Açılışı yapılan merkezde, araştırmacılar biyoteknolojik ürün proses geliştirme, üretim ve saflaştırma üzerinde çalışabilecek. Ülkemizdeki biyoteknolojik ürün araştırma merkezlerinin, GMP (İyi Üretim Uygulamaları) sertifikası alması desteklenecek. Proje ile Türkiye’de biyoteknolojik ilaç üretimi yapan merkezlerin sayısının artması hedefleniyor. Biyoteknolojik ilaç üretiminin artması ise otomasyon pazarının gelişimine önemli katkılar sunacak. 

İnsan sağlığı için hizmet veren ilaç sektörünü, bu alanda kullanılan otomasyon teknolojilerini ve son dönem yatırımlarını bu ay kapak konumuzda masaya yatırdık. 
Prosesleri ve kaliteyi kontrol altında tutmak hedefiyle PLC, SCADA ve daha büyük, daha kompleks yazılımlardan yararlanan Recordati İlaç’ın Fabrika Müdürü Orhan Savcı ile Çerkezköy’deki fabrikalarında gerçekleştirdiğimiz röportajı incelemelerinize sunduk. Ayrıca ilaç sektörüne yönelik çözümler geliştiren değerli otomasyon markalarının yenilikçi ürün ve uygulamalarına da kapak bölümümüzde yer verdik. 

***

ST Özel bölümünde bu ay, dördüncü sanayi devrimine cevap olarak geliştirdiği Yaskawa Cockpit’i  endüstri ile buluşturan güçlü otomasyon markasının Avrupa Pazarlama Direktörü Armin Schlenk’i konuk ettik.

Keyifle okumanız dileğiyle…