Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde önemli bir yer tutan ve aylardır mücadele edilen Covid-19 ile ilgili sevindiren haber aşının bulunması oldu. Bu noktada aşının lojistiği ve depolanmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Geliştirilen aşıların üretimi sonrasında son kullanıcıya ulaşıncaya kadar standart
bir buzdolabında 2-8 santigrat derecede saklanabilmesi gerekiyor. Pfizer/ BionTech aşısı ise, Covid-19 için geliştirilen aşılar ve piyasadaki diğer aşıların aksine depolanması için -70 santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç duyuyor. Aksi takdirde aşının çözülmesinin ardından 2-8 santigrat derecede yaklaşık beş gün yaşayabiliyor.

Aşılar gibi ilaç ve ecza depolarındaki tüm ürünlerin güvenli olarak saklanması ve kullanıcılara ulaştırılması kritik önem taşıyor. Bu anlamda öncelikle sıcaklık ve nem gibi ortam şartlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Gerek saklanması gerekse taşınması süreçlerinde söz konusu şartların devamlı takibi ve kontrolünün sağlanması da başka kritik bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

***

“İlaç ve Ecza Depoları” kapak konumuz çerçevesinde, Santa Farma Depo Müdürü Hakan Gündoğmuş sorularımızı yanıtladı. Gündoğmuş, ürün grupları ve malzeme hareketliliklerini analiz ederek yalın üretim mantığına uygun olarak malzeme ve çalışanlar daha az hareket edecek şekilde otomatik adresleme sistemi kurduklarını ifade etti. Gündoğmuş, böylece operatörlerinin daha az zaman harcayarak gün içinde daha verimli çalışabildiklerinin altını çizdi. Bu ay “Depo Ürün ve Sistemleri” sayfalarımızda; “Otomatik Taşıma Sistemleri”, “AGV”, “Fabrika İçi Trafik ve Robotik”, “Sensör”, “Paletleme Sistemleri”, “Konveyör ve Sorter” ve “Forklift” konularında sektör temsilcileriyle yaptığımız röportajları, makaleleri ve son haberleri bulabilirsiniz.