İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) verilerine göre; Türk İklimlendirme Sektörü, ilk 8 ayda yaptığı yaklaşık 523 milyon dolarlık ihracat ile 4 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü geçti. Sektörün ihracatı, 2020 Ağustos ayına göre yüzde 40,9 artarken, 2021 yılbaşından bu yana ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,2 oranında arttı. Yine bu yıl Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 2,9 seviyesine ulaştı.

Tüm alt ürün gruplarında ihracatını artıran Türk İklimlendirme Sektörü Ocak-Haziran 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 54,5, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 31,4 Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 29,6, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 37,4, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 50,7, Yalıtım Malzemelerinde ise yüzde 40,8 ihracat artışı sağladı. Seneyi 6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı öngören sektörün böyle ivmeli büyümesinin ardında kuşkusuz yüksek teknolojili üretim, onun da olmazsa olmazı otomasyonlu üretim hatları yer alıyor. Bu ay Dilovası’ndaki yeni nesil fabrikasında yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretebilecek kapasiteyle hizmet veren Systemair Türkiye’yi, İklimlendirme Sanayi konumuz odağında kapağa taşıdık. Grup içerisinde ‘son teknolojiye sahip en modern üretim tesis’ unvanını yeni bir boyuta çıkarmaya hazırlanan şirket, Systemair Grup tarafından yapılan ilk veri merkezi laboratuvar yatırımını hayata geçirecek ve böylece unvanına ‘HVAC sektöründe Avrupa’nın son teknolojiye sahip en donanımlı ve an alanında uluslararası otorite AMCA 210’a akredite test laboratuvarı’ sıfatını da ekleyecek. Veri merkezi soğutma sistemlerinin olmazsa olmazı olan fabrika kabul testleri tesis bünyesinde gerçekleştirilecek. Systemair Türkiye Fabrika Müdürü Ayşegül Eroğlu ile bu yatırım başta olmak üzere Systemair Türkiye’yi rekabetçi kılan teknolojileri konuştuk. Detaylar kapak bölümümüzde..

***

Bu ay bir diğer fabrika ziyareti çalışmamızı Tetrapak ile gerçekleştirdik. Dijitalleşmenin üretkenlikteki en büyük itici güç olduğuna inanan Tetra Pak, önleyici bakım
kapsamında makina verilerini izliyor, erken uyarı sistemlerini, manuel işlemleri azaltacak mobil uygulamaları devreye alıyor. Sorularımızı yanıtlayan Tetra Pak Sürekli İyileştirme Müdürü Nisa Bertan ile görüntü sistemleri ve veri işleme uygulamalarıyla üretim kalitesini nasıl güvence altına aldıklarını konuştuk.

Farklı endüstrilerden üreticilerin iş ve yatırım gündemlerini, otomasyon partnerlerinin birbirinden katma değerli ürün, çözüm ve uygulamalarını yine Kasım sayımızın içeriğinde inceleyebilirsiniz.

Yılın son sayısında yeniden buluşmak üzere...