Başlıktaki kod tehlikeli ortamlarda ağır endüstriyel işleri yapmak amacıyla geliştirilmiş insansı bir robotu tanımlıyor. 182 cm boyunda, 101 kg ağırlığında, 37 serbestlik derecesindeki HPR5P çevresinden ölçüm alabiliyor, nesneleri tanıyabiliyor, kaygan zeminde yürüyebiliyor, 2000 x 1000 cm boyutlarındaki 13 kg ağırlığa kadar olan eşyaları taşıyabiliyor. Bir insan üst gövdesini 80° döndürebilirken o bunu 300° yapabiliyor. Görüşü bloke edilse dahi hafızasındaki görüntülerle hareketine bir noktaya kadar devam edebiliyor. HRP-5P’a alışageldiğimiz endüstri robotlarından farklı olarak uzaktan da kumanda edilebiliyor; cıvata sıktırılabiliyor, vana kapattırılabiliyor, üstelik bunları ayakta ve yatarak da yapabiliyor. İçinde 250.000 satırlık bir yazılım süiti yüklü ve bu sürekli geliştiriliyor.
• • •
Azalan doğum oranlarının ağır endüstrilerde yakın gelecekte ciddi işgücü sıkıntısı yaratacak olması Japonları robot geliştirerek de önlem almaya sevk ediyor. Bu amaçla küme (cluster) yaklaşımı kullanıyorlar. Küme, geliştirilmesi zor ürünler için firmaların beraberce çalışmaları. Konuyla ilgili tüm firmalar çoğunlukla aynı coğrafyada toplanarak işbirliği yapıyorlar ve eksik bilgiyi üreterek ürünü ortaya çıkartıyorlar. Küme uygulamasının en meşhur örneği Airbus uçaklarının geliştirilmesi. Almanya, Fransa, İtalya, Belçika Boeing’e karşı Airbus’ı ancak beraberce tamamlayabildiler.  HRP-5P de küme kurularak ortaya çıkarılmış.          
• • •
Dünyada firmaların tek başlarına mucize yaratmaları devri çok geride kaldı. Küme oluşturmak, işbirliği yapmanın en üretken yöntemi. Bunun başlıca nedeni de doğru hedefler koyma olasılığının artması. Geç kalmış olsak da bir robot kümesi kurmak gündemdeki yerli-milli söylemleri ile uyumlu olur. Ne demişler geç olması hiç olmamasından iyidir!